Foto: Rasa Šmite, Raitis Šmits. Atmosfēriskais mežs, 2020. Vīnes klimata biennāles izstāde “Mežs: Ekosistēmas perspektīva”. 06.04.-11.08.2024.RIXC publicitātes foto

Līdz 14. jūlijam Austrijā norisinās pirmā Vīnes klimata biennāle (Klima Biennale Wien), kurā katru nedēļu 100 dienu garumā norisinās ar klimatu un mākslu saistīta bagātīga pasākumu programma. Vienā no divām biennāles centrālajām izstādēm, "Mežs: Ekosistēmas perspektīva", līdz 11. augustam Vīnes Mākslas namā (KunstHausWien) – Hundertvasera muzejā, ir unikāla iespēja apskatīt latviešu mākslinieku Rasas Šmites un Raita Šmita mākslas darba "Atmosfēriskais mežs" virtuālās realitātes (VR) versiju.

Hudertvasera muzejs ir pirmais Vīnes "ekoloģiskais muzejs", kura pirmā izstāde pēc muzeja renovācijas "Mežs" ir veltīta meža biotopam, tā ekoloģiskajiem procesiem un apdraudējumiem, 16 mākslas darbiem atklājot vienu no svarīgākajām ekosistēmām pasaulē – mežu.

Vīnes klimata biennāle, pielietojot inovatīvo mākslas spēku, veicina paradigmas maiņu ceļā uz dzīvotspējīgu un ilgtspējīgu mūsu planētas nākotni. Tās mērķis ir padarīt ļoti sarežģītos un akūtos klimata pārmaiņu, sugu izmiršanas un cilvēku-dabas attecību jautājumus redzamus un taustāmus ikvienam.

Šīs nedēļas Vīnes klimata biennāles 100 dienu programmu iezīmē izstādes "Zaļais kambaris" (Green Chamber) atklāšana Vīnes foto galerijā, izstādes un to pavadošo radošo darbnīcu programmai turpinoties līdz 1. jūnijam Vīnes fotogrāfiju attīstīšanas tumšajās istabās.

Biennāles ietvaros norisinās divas centrālās izstādes – izstāde "Mežs: Ekosistēmas perspektīva" (Into the Woods: Perspectives on Forest Ecosystems)", kas ir apskatāma Vīnes Mākslas namā – Hundertvasera muzejā līdz 11. augustam un izstāde "Dziesmas mainīgajām sezonām" (Songs for the Changing Seasons), kas ir apskatāma festivālu zonā Nordvestbanhofā (Festivalareal Nordwestbahnhof) līdz 14. jūlijam.

Grupas izstāde "Mežs: Ekosistēmas perspektīva", ko kūrē Sofija Haslingere (Sophie Haslinger), atspoguļo mežu kā biotopu, tā ekoloģiskos procesus, kā arī draudus, ar kuriem tas saskaras. 16 mūsdienu perspektīvas pievēršas cilvēka ietekmei uz mežu stāvokli un iznīcināšanu, kā arī meža ekosistēmas kolektīvajai un simbiotiskajai dabai.

Izstādes mākslinieki izgaismo mūsu planētas mežu centrālo lomu ekoloģiskajās pārmaiņās. Pētījumos balstītie, iedvesmojošie un poētiskie darbi, kas nereti tapuši sadarbībā ar zinātniekiem, padara sarežģīto tēmu taustāmu un ļauj no jauna paraudzīties uz ekosistēmu, kas mums it kā tik labi pazīstama.

Piemēram, priežu meža ierasto smaržu vizualizē mākslinieki Rasa Šmite un Raitis Šmits, kuri savā VR mākslas darbā "Atmosfēriskais mežs" (2020) pēta meža ekosistēmu un atmosfēras attiecības, izmantojot zinātniskos datus no Finvaldes (Pfynwald) – senā Šveices Alpu skujkoku meža, kas klimata pārmaiņu dēļ cieš no sausuma.

"Atmosfēriskais mežs" ir rezultāts SNSF finansētajam pētniecības projektam "Ekodati-Ekomēdija-Ekoestētika" (2017-2020) HGK FHNW un sadarbībai ar Šveices zinātniekiem no WSL institūta.

Kuratore: Sophie Haslinger. Mākslinieki: Rodrigo Arteaga (CL), Anca Benera & Arnold Estefán (RO), Eline Benjaminsen (NO), Alma Heikkilä (FI), Monica Ursina Jäger (CH), Markus Jeschaunig (AT), Isa Klee (AT), Susanne Kriemann (DE), Jeewi Lee (KR), Antje Majewski (DE), Richard Mosse (IE), Katie Paterson (UK), Oliver Ressler (AT), Abel Rodríguez (CO), Diana Scherer (DE), Rasa Šmite & Raitis Šmits (LV).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!