Foto: Privātais arhīvs

Augs, kuram nogriežot gabaliņu, tas ataug – izklausās visnotaļ neparasti, vai ne? Tās ir neparastās lagenārijas, kuru savdabīgā forma nereti atgādina čūskas. Kā garšo šis augs un kā to audzēt, "Tavs Dārzs" pieredzē dalās Inguna Stūrniece.

Kā stāsta Inguna, viņa lagenāriju sēklas pavasarī iegādājusies tepat Latvijā. "Biju par šo augu dzirdējusi, nebiju ne redzējusi, ne garšojusi. Visvairāk ieinteresēja tas, ka var nogriezt gabalu pusdienām un "ķirbis" aug tālāk. Bet tas ir tas, ko nepamēģināju," stāsta Inguna.

Viņa no sēkliņām pati izlolojusi lagenāriju dēstus. Pēc tam tos iestādījusi mālsmilts augsnē, dārzā, kur nav laistīšanas iespēju. "Bedre tika ielabota ar kompostu, pelniem, kūdru un granulētajiem l/l mēsliem. Brīdī, kad pirmo reizi augus aplēju, bija sajūta, ka viņi tiek iecementēti. Traks māls!" piebilst Inguna. "Apdobes nomulčēju ar pļautu zāli. Vienu reizi nomēsloju ar zaļo kristalonu. Tā kā lietus pie mums praktiski nelija, centos vismaz apkaplēt dobes."

Inguna padalījusies arī ar savu iespaidīgo lagenāriju ražu sociālo tīklu domubiedru grupās, kur kāds lietotājs izteicis repliku, ka lagenārija "smird". Viņa nolēmusi arī pārbaudīt, vai šī replika atbilst patiesībai. "Sāku ar ostīšanu. Ziedi smaržo. Jā, lapas dīvaini ož. Pieļauju domu, ka karstā siltumnīcā tā smaka nav patīkama. Ož apmēram kā datura," raksturo Inguna. Viņa arī stāsta, ka kāda paziņa reiz lagenārijas audzējusi siltumnīcā. "Mana paziņa teica, ka smird tik traki, ka nebija vēlēšanās pat mutē bāzt. Man tik traki neliekas. Bet kabacis ir vispār bez aromāta."

Eksperiments – lagenārijas gatavošana un degustēšana

Ingunas izlolotais lagenārijas izmērs ir visnotaļ iespaidīgs, proti, 1 metrs un 33 centimetri. Viņa sākumā lagenāriju notestējusi svaigā veidā, kā arī salīdzinājusi garšu ar kabaci. "Kabacis saldens, nedaudz savelkoša garša. Lagenārija - daudz saldāka, patīkama garša," raksturo Inguna. Tā kā miza bijusi cieta, tad viņa to nogriezusi nost. Auga resnajā daļā bijušas sēklas. Kā secinājusi Inguna, labāk lagenāriju būtu griezt nevis ripiņās, bet gan standziņās. "Kabacis sulo bezkrāsains, lagenārija - brūna," novērojusi audzētāja.

"Cepu panētas "šaibiņas" sviestā. Konsistence kā kabacim, salds. Smaržo pēc sviesta," par degustāciju teic Inguna. Viņa piedevās likusi arī klāt krējumu. "Man garšo. Ne tuvu nav ne smirdīgs, ne bezgaršīgs."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!