Foto: Shutterstock
Tomātiem sarullējušās lapas – šāds skats novērojams ne tikai siltumnīcās, bet arī uz lauka augošajiem tomātiem. Kāpēc tā notiek un vai satraukumam ir pamats, "Tavs Dārzs" vaicāja tomātu selekcionāriem.

Kā sarunā ar "Tavs Dārzs" mierina kolekcionārs Vidvuds Gruzdiņš, par šo problēmu īpaši nebūtu jāsatraucas. Ja tomātu lapas rullējas uz augšu, tad problēmas ir ar tomātu saknēm, kurām piekļūst pārāk maz gaisa. Ja tomātu lapas sāk rullēties uz leju, tad, visticamāk, ka augiem ir pārāk karsti, pieļauj Gruzdiņš.

Savukārt tomātu kolekcionārs Valdis Pūliņš atzīst, ka iemeslu, kāpēc rullējas lapas, var būt ļoti daudz. Pats savulaik kādā forumā lasījis vairāk nekā 20 iemeslus, kāpēc tā notiek. Viņš min dažus, proti, lielās temperatūras svārstības pa dienu un naktī, stresu augiem, pārlieku karstumu un arī dažu šķirņu īpatnības, piemēram, zilie indigo tomāti savas lapas rullē uz augšu. Kā skaidro Pūliņš, tomāti tādējādi sevi aizsargā, lai neizgaro mitrums no lapām. Šie zilie tomāti, kā stāsta kolekcionārs, nāk no ASV, kur tos audzē atklātā laukā – tur arī nav tādas modes, ka ir jālauž pazares [aut. – sauktas arī par "padusēm"].

Pūliņš arī norāda, ka tomāti lapas rullē arī stresa dēļ, piemēram, tas notiek tad, kad laicīgi netiek aplauztas pazares, bet pēc tam tiek visas izlauztas uzreiz. Tad, kad tās sāk lauzt, augam ir stress – sāk rullēties lapas. Audzētājs arī atgādina, ka pazares vajadzētu izkniebt pakāpeniski.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to slimībām vai kopšanas darbiem vasarā, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!