Foto: Anna Lencberga
Pie gardās ķiršu ražas vasarā tīko ikviens, bet nereti sārtās ogas piemeklē slimības un kaitēkļi, kas krietni pabojā ražu. Šādi atgadījies arī Annai Lencbergai, kura pamanījusi savā dārzā ķiršus, kuri sākuši pūt. Turklāt - šī problēma ir ne tikai viņas dārzā, bet arī kaimiņiem. "Tavs Dārzs" ar Dārzkopības institūta vadošās pētnieces Dr. agr. Dainas Feldmanes palīdzību skaidro, kāpēc ķirši ir sapuvuši, kā arī sniedz padomus, lai tiktu ar šo problēmu galā.

"Pēc vizuālajām pazīmēm spriežot, augļu bojājumus izraisījusi rūgtā puve," norāda pētniece. Viņa skaidro, ka līdzīgi citām puvēm, rūgto puvi izraisošās sēnes pārziemo auga bojātajās daļās. "Pavasarī, ķiršu ziedēšanas laikā, sporas inficē augļus. Rūgtā puves izplatību veicina siltums un mitrs gaiss, tādēļ tā vairāk bojā augļus karstās vasarās (arī tad, ja līst reti), kā arī kokos ar sabiezinātiem vainagiem un pārbagātu ražu," skaidro Feldmane.

Foto: Privātais arhīvs

Ko darīt, lai ierobežotu puvi? Kā iesaka pētniece, vajadzētu izvākt no dārza bojātos augļus un nokaltušos vai novītušos dzinumus, kā arī izretināt koku vainagus. "Ziedēšanas sākumā var lietot fungicīdus, kas ir reģistrēti augļu puvju ierobežošanai. Tos var noskaidrot Valsts augu aizsardzības dienesta mājaslapā vai, jautājot pārdevējiem, licencētās augu aizsardzības līdzekļu tirdzniecības vietās (dārzkopības veikalos)," padomos dalās Feldmane.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to slimībām vai kopšanas darbiem vasarā, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!