Foto: Privātais arhīvs

Falenopši mājokļos ir ļoti iecienīti telpaugi – tie priecē ar savu krāšņo un bagātīgo ziedēšanu, bet nereti arī šos augus mēdz piemeklēt kāda ķibele. Tā tas gadījies arī "Tavs Dārzs" lasītājai Ilzei, kura novērojusi, ka uz falenopša ziedkāta sākušas parādīties caurspīdīgas lāsītes.

"Mans ziedošais falenopsis ir "sācis raudāt", kas tam kaiš? Varbūt pie vainas ir tas, ka augs atrodas tieši pie balkona durvīm, kur tam nepatīk vēsums, kad durvis tiek atvērtas vēdināšanas režīmā?" taujā Ilze.

"Tavs Dārzs" konsultē Egons Tone, kuram Apguldes "Briežos" ir lielākā orhideju kolekcija Latvijā. Kā par situāciju teic orhideju audzētājs, tad šī situācija nav nekas slikts, bet tikpat labi var būt arī otrādi – lielas ziepes. Kā stāsta Tone, šādu parādību mēdz saukt par saldajām laimes asarām. "Citi saka, ka tas ir labi, bet citi nē," norāda audzētājs. "Kaut kādā veidā auga šūnapvalks, cukurotais šķidrums-sula ir izgājusi ārpusē. Ja to pieliktu uz mēles, būtu salda garša."

Viņš pieļauj, ka, ja augs ir liels, spēcīgs un veselīgs, visticamāk, augam telpā ir pārāk sauss klimats, kā rezultātā tam parādījušās lāsītes. "Augam ir bieza, neelastīga miza, kā rezultātā tā pārplīst," papildina eksotisko augu īpašnieks, "tieši sausajā istabas gaisā auga elastīgā miziņa kļūst cieta un pie labi strādājošām saknēm (auga šūnsulas iekšējais spiediens palielinās) miza nespēj izstiepties un pārplīst." Ko darīt lietas labā? Šādā gadījumā viņš iesaka zem auga palikt apakšā ūdens trauciņu, virsū tam uzlikt sietu un uz sieta uzlikt falenopsi. Svarīgi – pods nedrīkst būt iekšā ūdenī. Šādi augam tiks nodrošināts mitrāks klimats. Savukārt otrs variants ir to pāris reizes dienā smidzināt ar nekaļķainu, destilētu vai lietus ūdeni.

Vēl audzētājs pie "lāsīšu" rašanās iemesliem min kukaiņu uzbrukumu, piemēram, laputis vai arī pie vainas varētu būt vīruss. Tomēr šoreiz viņš vairāk sliecas uz pirmo variantu – sauso gaisu telpā.

"Ieteiktu lasītājai vairāk satraukties par bieži vaļā stāvošām balkona durvīm. Falenopši un ne tikai viņi, nemīl caurvēju un krasas temperatūras maiņas. Viņiem +15 grādi pēc Celsija jau ir avārijas temperatūra. Ar šādām vēdināšanām var pazaudēt ziedus vai pat nobeigt augu," norāda Tone.

Lasītājas foto ar "raudošo" falenopsi:

Ja tev ir kāds jautājums par augiem dārzā vai telpaugiem, to audzēšanu, stādīšanu vai citiem dārza darbiem, tad raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!