Foto: Shutterstock
Cirvis mājās ir lielisks palīgs, jo ar to var ne tikai saskaldīt malku, bet arī tas var būt palīgs Ziemassvētku eglītes sagādē. Cirvja izvēle dažādiem darbiem nebūt nav tas vieglākais darbiņš, tāpēc "Tava Māja" padomos par piemērotāko cirvja izvēli un arī to apkopi padomos dalās zīmola "Fiskars" pārstāvis Baltijā Māris Grīviņš.

"Ir būtiski zināt, kādam mērķim cirvis tiek iegādāts – koku ciršanai, skalu veidošanai, malkas ciršanai vai varbūt pat bluķu skaldīšanai. Ērtākai, ātrākai un efektīvākai darba veikšanai ir svarīgi izvēlēties darbam piemērotu cirvi," papildina Grīviņš, "izvēles veikšanas brīdī ir jāņem vērā vairāki faktori, taču vispirms jānoskaidro, vai vēlaties skaldīt lielākus vai mazākus koka gabalus, kā arī jāatceras, ka labam cirvim ir jānodrošina izcils līdzsvars jeb svara attiecība no kāta līdz asmenim, lai tam būtu lielāka precizitāte, bet darba veicējam – lielāka kontrole pār cirvi."

Kā neapjukt cirvju plašajā klāstā

Grīviņš norāda, ka skaldīšanas cirvji parasti ir smagāki, labāk piemēroti lielu un vidēju bluķu skaldīšanai. Tajā pašā laikā tas būs arī lielisks palīgs skaldīšanai un skalu smalcināšanas darbiem pagalmā un nelielos celtniecības projektos mājās.

Skaldīšanas cirvjiem:

  • kāts ir garāks, kas nodrošina lielāku ātrumu un ļauj veikt spēcīgāku cirtienu. Tā kā cirvja kāts ir garš, tad tas ir ideāli piemērots arī izmantošanai ar vienu roku;
  • asmeņi parasti ir lielāki un tiem raksturīga izteikta ķīļa forma vai izcilnis.

Galdnieku cirvis, kā atzīmē "Fiskars" eksperts, ir lieliski piemērots galdniecības un koka apstrādes darbiem. Šis cirvis būs noderīgs palīgs citos darbos, piemēram, krūmu apcirpšanai, nelielu koku nociršanai, kā arī nelieliem būvniecības projektiem.

Kā skaidro speciālists, universālu cirvju asmeņi parasti ir nedaudz vieglāki un mazāki, tie pielāgoti maziem un vidēji lieliem bluķiem, iekuram paredzētu mazāku koka gabalu iegūšanai, kā arī zaru ciršanai. Tajā pašā laikā šo cirvi var izmantot arī tūrisma braucienos, pārgājienos vai citās aktivitātēs dabā, jo cirvis ir ļoti kompakts un parocīgs. Grīviņš arī iesaka šo cirvi izmantot neparedzētiem gadījumiem mājoklī, kad jāveic kādi nelieli mājas darbi.

Kas jāņem vērā, izvēloties cirvi

Speciālists iesaka pievērst uzmanību šādām detaļām:

  • noteikti jāpārliecinās, vai savienojums starp cirvja galvu un kātu ir drošs un neatvienojams;
  • jāņem vērā, no kāda materiāla ir gatavots gan kāts, gan cirvja galva;
  • cirvja galvai un asmenim jāspēj sargāt cirvis no rūsas un netīrumiem, tāpēc tam jābūt no augstas kvalitātes tērauda.

Padomi cirvju kopšanā un uzglabāšanā

Lai cirvis varētu kalpot godam un ilgi – jāņem arī vērā pareizi kopšanas un uzglabāšanas ieteikumi. Kā atgādina Grīviņš, par cirvi ir jārūpējas ne tikai tad, kad tas tiek aktīvi izmantots, bet arī laikā, kad tas netiek tik aktīvi izmantots. Ikdienā, bet jo īpaši ziemas periodā, uzglabājot cirvi, asmens daļai eksperts obligāti iesaka uzlikt speciālu asmens aizsargu, lai cirvis gada aukstajā periodā nezaudētu asumu un veiktspēju. Taču, ja cirvim nav speciāla asmens aizsarga, tad speciālists iesaka cirvi novietot sausā vietā, kur tas būtu pasargāts no mitruma, piemēram, šķūnī, kur cirvim tiktu nodrošināta arī vēdināšana.

Ja arī tev ir kāds jautājums par cirvjiem vai citiem mājoklī noderīgiem instrumentiem, padalies ar to komentāru sadaļā vai arī raksti e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!