Foto: Shutterstock
Ziemā, kad rušināties pa dārzu nav iespējams, daudz lielāka uzmanība nereti tiek veltīta telpaugiem. Viens no darbiņiem, kas zaļumu mīļotājiem jāveic regulāri, ir telpaugu pārstādīšana. Pieredzējušiem dārzniekiem tas, visticamāk, problēmas nesagādās, bet tiem, kas zaļu oāzi savā miteklī sākuši veidot nesen, piedāvājam ieskatīties vērtīgos padomos par telpaugu pārstādīšanu.

Pārstādīšana laiku pa laikam ir nepieciešama ikvienam augam. Tas palīdz tos uzturēt veselus un ļauj tiem augt lielākiem. Lūk, vairāki portāla "Gardening Know How" ieteikumi veiksmīgai augu pārstādīšanai.

Knifiņi, pārstādot augus

Lai pārstādītu augu, tev būs nepieciešams pods un substrāts. Substrātu izvēlies augam atbilstošu. Ja to iegādājies kādā veikalā, parasti uz iepakojuma ir norādīts, kādiem augiem substrāts piemērots. Vari izvēlēties gan plastmasas, gan māla podiņu. Ja izvēlies māla puķupodu, to ieteicams iepriekšējā dienā ielikt ūdenī, lai tas kārtīgi piesūcas. Pretējā gadījumā tas uzsūks pārāk daudz mitruma no substrāta.

Veikalos ir pieejami dažādu izmēru podi. Izvēloties piemērotāko, atceries, ka substrātu nevajadzētu bērt līdz podiņa malām. Ja podiņš būs pilns līdz malām, būs ļoti sarežģīti aplaistīt augu. Jo lielāks ir augs un puķupods, jo lielākai jābūt arī starpībai starp poda augšējo malu un substrātu – jo lielāks augs, jo vairāk ūdens tam nepieciešams.

Gadījumā, ja augs atrodas lielā podā un to īsti vairs nevar pārstādīt, zemes virskārta laiku pa laikam tik un tā jāmaina. Uzmanīgi izņem no poda 25-36 milimetrus biezu substrāta virskārtu un aizvieto to ar jaunu. Uzmanīgi izturies pret auga saknēm un lapām, kā arī neaizmirsti, ka substrātam nevajag sniegties līdz pašām poda malām – atstāj vietu arī laistīšanai.

Augu pārstādīšana soli pa solim

Telpaugu pārstādīšana būtībā nav īpaši sarežģīts process, un augam pēc tās vajadzētu augt lielākam un turpināt zelt. Protams, ja viss izdarīts pareizi.

Soļi, pārstādot telpaugus:

  • Dienu pirms pārstādīšanas aplaisti telpaugu;
  • Ar vienu roku satver augu pie saknes, apgriez podu otrādi un maigi pasit tā malu pret cietu virsmu, piemēram galda stūri, tādā veidā mēģinot izņemt augu no poda. Ja to nav iespējams izdarīt, mēģini atdalīt zemi no poda ar naža palīdzību;
  • Apskati saknes un uzmanīgi atbrīvo tās no liekās zemes;
  • Paņem tīru podu – tam jābūt lielākam par iepriekšējo.
  • Poda lejasdaļu piepildi ar zemi, ievieto tajā augu tā, lai sakņu augšējā daļa atrastos zemāk par poda malu. Turi augu apmēram poda vidū un uzmanīgi piepildi podu ar substrātu. Nemēģini substrātu pieblīvēt un saspiest, lai saknes var brīvi ieņemt tām vēlamo pozīciju;
  • Noslēgumā uzklāj virsējo substrāta slāni. To gan vari nedaudz maigi sablīvēt. Atceries atstāt vietu auga aplaistīšanai. Novieto podu vietā, kur ūdens no poda apakšas varētu brīvi aizplūst. Ielej ūdeni laistīšanai nepieciešamajā vietā un ļauj liekajam ūdenim aiztecēt. Nākamreiz augs būs jālaista tikai tad, kad substrāts liecinās, ka augam tas nepieciešams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!