Foto: Shutterstock

Lizantes ir vieni no iecienītajiem augiem floristikā, bet ne visiem ir pa spēkam šos skaistos augus izlolot savā dārzā. Kā audzēt lizantes, tās pareizi kopt un mēslot, "Tavs Dārzs" padomos dalās "Agrimatco Latvia" agronome-konsultante Jūlija Vilcāne.

"Lizantes tiek uzskatītas par grūti audzējamiem augiem, tomēr, izprotot to dabu un galvenās atšķirības, iespējams iegūt skaistos ziedus arī savā siltumnīcā!" uzsver agronome.

Rakstā tālāk lasi viņas vērtīgos padomus par lizantēm!

Kur lizantes aug dabā?

Lizantes to dzimtenē ASV Dienvidos, Meksikā, Dienvidamerikas kontinenta ziemeļu daļā sauc arī par prēriju genciānu, Teksasas zvaniņiem, Īrijas rozi un citādi. Tā aug prērijās, saulainās vietās, diezgan sārmainā augsnē.

Kas jāzina par to audzēšanu siltumnīcās?

Substrātam jābūt bagātīgām, ar augstu organiskās vielas saturu, bagātinātam ar kvalitatīvu kompostu, bet sadalījušies kūtsmēsli vai fermentēti vistu mēsli nelielās devās arī der. Optimālais substrāta pH-6,5-7,0, jo lizantes ietilpst tajā nelielajā siltumnīcu ziedu kategorijā, kam labāk patiks sārmaina augsne. Tās sliktāk pacieš viegli skābu augsni. Lizantes audzē saulainā vietā, ļoti saulainā laikā (pēcpusdienas karstajā laikā) viegli noēno. Nakts temperatūra nedrīkst būt zemāka par +12 grādiem pēc Celsija, jo zemākās un vēsākās temperatūrās neveidojas ziedpumpuri un ziedi.

Kā pareizi laistīt lizantes?

Svarīgi ir uzturēt substrāta mitrumu vienmērīgu, nepārlaistīt, jo tas veicinās slimību izplatību. Sagatavojot substrātu, lizantēm vērtīgi ir izmantot mitrumu uzsūcošās granulas, piemēram, 'Zeba', kas ļauj nodrošināt vienmērīgu substrāta mitrumu nepārlaistot. Nepietiekama ūdens daudzuma dēļ veidojas slikti attīstīti un neizskatīgi ziedi.

Foto: Shutterstock

Kā un kad sēt lizantes?

Lizantes jāsēj agri, jo paiet 22 līdz 24 nedēļas, līdz no mazās sēklas izveidojas griežami ziedi. Sēklas dīgst gaismā, un arī pieredzējuši audzētāji ne vienmēr spēj izaudzēt kvalitatīvus stādus, tāpēc bieži iesaka iegādāties jaunstādus. Optimālā temperatūra dīgšanai ir +22 līdz 25 grādi pēc Celsija, sēklas sadīgst 12,15 vai 17 dienās, un tāpēc nepieciešams arī papildus apgaismojums. Dīgsti sākumā attīstās lēnām. Daži audzētāji iesaka dīgstošās sēklas uz nakti novietot siltās vietās uz papildu sildelmentiem.

Cik bieži mēslot?

Lizantēm nepieciešama bieža mēslošana, lai nodrošinātu vienmērīgu, nepārtrauktu barošanos, kas ļauj izveidoties zarojumam un attīstīties ziedu pumpuriem.

Laikā, kad veidojas ziedpumpuri – var sākt vilkt tīklu virs augiem, kas ļauj tiem noturēties un nesagāzties. Izlaužot pirmo ziedu, vairāk attīstīsies sānu dzinumi. Šādi varēs iegūt vairāk ziedu no viena auga.

Ar kādām problēmām var saskarties šo augu audzēšanā?

Sēņu slimības – sakņu atmiršana, lapu puves, ja mitrums ir pārāk liels, lizantes tiek pārlaistītas vai tiek laistītas nevienmērīgi.

Rozetes veidošanās – lapu rozetes veidojas, ja ir bijis lizantēm nepiemērots temperatūras režīms. Ja šis process sācies, to ir grūti apstādināt. Dārzniecības publikācijās atrodams, ka šo procesu palīdz apturēt temperatūras pazemināšana. Ja lizantēm veidojas pumpuri, tad rozetēšanās vairs nav bīstama, un temperatūras mainīgums vairs tik ļoti būtiski neietekmēs to augšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!