Foto: Shutterstock

Gluži kā sniega kupena dārzā – tā var raksturot skaisto Virdžīnijas sniegpārslu koku (Chionantus virginicus), kas ar saviem ziediem priecē maijā un jūnijā. Kā audzēt šo koku un lolot, "Tavs Dārzs" stāsta Smiltenes kokaudzētavas pārstāvji, sadarbojoties ar Nacionālā botāniskā dārza (NBD) bijušo direktoru Andreju Svilānu.

Tā ir no Ziemeļamerikas ievestā dārza pērle, kas rotā arī Latvijas dārzus – ziemcietīgs, skaists un smaržīgs. Savā dzimtenē – Ziemeļamerikā – Virdžīnijas sniegpārslu koks var sasniegt ievērojamu augstumu, piemēram, tas var sasniegt pat 10 metru augstumu, tiesa, Latvijā koka izmēri nebūs tik ievērojami, te Virdžīnijas sniegpārslu koks var izaugt vien 2 līdz 3 metru augsts. Tam ir arī savi plusi, jo ziedi būs teju degungalā.

Daudzu gadu pieredze NBD Salaspilī un Kalsnavas arborētumā rāda, ka sniegpārslu koks ir piemērots Latvijas augšanas apstākļiem un spēj pastāvēt, neprasot īpašas rūpes. Izņēmums ir pirmie gadi pēc pārstādīšanas, kad augam jāiejūtas jaunajā vietā un tas var pat aiziet bojā. Tādēļ labāk stādīt konteinerstādus, lai iespējami netiktu bojāta sakņu sistēma. Pirmajos gados, stādu ieziemojot, uz sakņu kakla vērts uzbērt sausas lapas vai kādu citu saknes sargājošu materiālu.

Augsnes ziņā augs nav prasīgs, pārāk slapjā vietā gan stādīt nevajadzētu. Panes arī mālainu augsni. Svarīgākais, lai zeme būtu labi drenēta, jo Virdžīnijas sniegpārslu koks necieš pārlieku lielu mitrumu. Augs labi jūtas saulē vai pusēnā.

Foto: Shutterstock

Lielākais skaistums sagaidāms koka ziedēšanas laikā, kas Latvijā notiek maijā, jūnijā. Patīkama un viegla aromāta ieskauti, koka zari ir kā piebiruši baltiem bārkstainiem ziediem, atgādinot smalkas sniegpārsliņas. Latvijā sniegpārslu kokus pilnziedā ir iespējams aplūkot NBD Salaspilī un Kalsnavas arborētumā, kur arī tiek audzēti jaunie stādiņi. Sniegpārslu koka pavairošanu var salīdzināt ar neiespējamo misiju – sēklu neparasti ilgais miera periods, kā arī problēmas ar potcelmu izvēli un spraudeņu apsakņošanu ir galvenie iemesli, kādēļ šos eksotiskos augus varam ieraudzīt tikai dažos kolekciju dārzos.

Kā liecina informācija mājaslapā "Latvijasstadi.lv", kas ir apstādījumu ceļvedis Latvijas stādaudzētavu sortimentā, Virdžīnijas sniegpārslu koku var iegādāties stādu audzētavā "Lēpes" Garkalnes novadā, NBD, stādu audzētavā "Sakstagals" Rēzeknes novadā, kā arī Zaļenieku kokaudzētavā Jelgavas novadā un kokaudzētavā "Īve" Grobiņas novadā. Tāpat Virdžīnijas sniegpārslu koku var nopirkt arī Smiltenes kokaudzētavā.

Galerijā zemāk var aplūkot Virdžīnijas sniegpārsliņu koka ziedēšanu NBD 2016. gadā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!