Foto: Privātais arhīvs
Svētku gaidās savus dārzus ietērpjam mirdzošās lampiņu virtenēs, bet nereti dārzs svētkiem izrotājas pats, vien ar nelielu cilvēka piepalīdzēšanu. To pierāda arī Aiva Suboča, kura savā dārzā radījusi mīlīgus rūķus no ar egļu zariem apklātajām ieziemotajām rozēm. Apčubinātie rožu krūmi papildināti ar rūķu cepurēm un košiem bumbuļiem.

"Katru gadu mēs ar ģimeni sedzam rozes un, protams, pirms Ziemassvētkiem vēlamies uzburt īpašu sajūtu pagalmā," stāsta Aiva.

Portālam "Tavs Dārzs" viņa atklāj, ka sākumā rozes apber ar kūdru, bet tad, kad nāk lielie aukstuma viļņi, rozes sasedz ar egļu zariem. Ideja par mīlīgajiem skuju rūķiem viņai radusies spontāni. "Devāmies ar ģimeni nogriezt klūgas, no kurām rozēm veidojām tornīša veida pamatu. Tad likām apkārt egļu zarus, kurus ar diegu sastiprinājām pie pamata," atklāj dārzkope. Izteiksmīgākam skatam ģimene vēl izveidojusi rūķu cepurītes, kas tapušas no lielajiem maisiem. Savukārt tiem galā piesieti pašgatavoti dzijas bumbuļi. "Beigās visu odziņu iedeva sarkanie deguni, kuriem izmantojām sarkanos Ziemassvētku rotājumus. Pašiem prieks un citiem. Un galvenais – rozēm," tā Aiva.

Ja vēl tikai prāto, kā labāk ieziemot savas rozes, tad padomu vari lūkot rakstā zemāk, kur ieteikumos dalās atsaucīgā rožu audzētāja Ilze Līce no Viesītes novada.

Audzētājas ieteikumi, kā rozes sagatavot ziemai


Līdz ar sniega segu allaž aktuāls jautājums ir par rožu ieziemošanu – kad ir īstais laiks, kā to labāk darīt, kādi ir piemērotākie materiāli utt. Cik rožu audzētāju, tik viedokļu, tāpēc nav viena pareizākā viedokļa, jo tomēr rožu dārzi atrodas dažādās Latvijas vietās, kur arī klimats ir atšķirīgs. Šoreiz portālam "Tavs Dārzs" padomos par rožu ieziemošanu dalās stādaudzētavas SIA "Ārītes" saimniece Ilze Līce no Viesītes novada, kuras piedāvājumā ir vairāk nekā 400 šķirņu rožu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!