Foto: Shutterstock
Klāt gardais tomātu laiks! Kamēr vieniem siltumnīcās jau ir sārti tomāti, tikmēr citi vēl pacietīgi gaida. Ir vēl arī tādi dārzkopji, kuriem šī gada tomātu raža pārvērtusies bēdu ielejā. Par to arī raksta turpinājumā – tomātu slimības, likstas un padomi, kā ar tām tikt galā.

To, ka kaut kas nav kārtībā, parasti "pavēsta" auga lapas vai pats tomāts – tas nav vizuāli pievilcīgs, izskatās deformēts, tam parādās plankumi, pat puve. Tāpat arī ir ar auga lapām.

Kāpēc augus piemeklē ķibeles? Nereti pie vainas ir netīkami augšanas apstākļi, reizēm jau stādi var būt atvesti ar "apakšīrniekiem", bet dažreiz vainīgs ir tomātu vīruss. Vai zināji, ka tomātus, piemēram, var piemeklēt vīruss ToBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus), kura dēļ ne tikai tiek bojātas tomātu lapas, bet arī paši augļi, kas nokrāsojas nevienmērīgi?

Raksta turpinājumā vari aplūkot tomātu likstas, kā arī vari izlasīt vērtīgus padomus, lai tās novērstu! Ja "Māja&Dārzs" rakstos neatrodi kaiti, kas piemeklējusi tavus tomātus, tad ielūkojies Valsts augu aizsardzības dienesta sarūpētajā rokasgrāmatā "Tomātu slimības un kaitēkļi", kuru šeit var apskatīt bez maksas.

Bet, ja tev ir kāds specifisks jautājums par tomātiem, tad padalies ar to mums e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!