Foto: Privātais arhīvs
"Šis ir joka pēc eksperiments," saka Ināra Vīksne, kura kopā ar vīru radījusi fantastiskas skulptūras savā dārzā. Parastās egles, Kaukāza plūmes, ceriņi, ābeles un citi augi pārvērtušies līdz nepazīšanai, iegūstot jaunas "frizūras" un formas.

Ināra Vīksne ir "Instagram" konta "@topiary_mama" īpašniece, un viņas dārzā radošuma netrūkst. Kopā ar vīru viņa savus augus tā safrizē, ka neviens pat iedomāties nevarētu, ka tā ir visparastākā egle, ceriņš, Kaukāza plūme vai pat ļoti veca ābele. "Es nemaz nezināju, ka pasaulē ir tāda topiāriju māksla!" sarunā ar portālu "Māja&Dārzs" saka Ināra. Viņa atklāj, ka ir pilnīgs amatieris, topiāriju jeb augu skulptūru mākslu viņa nav nekur apguvusi, nav arī ieguvusi dārzkopja izglītību. "Es augus apgriezu uz dullo, pilnīgākais eksperiments!" tā dārza saimniece.

Kā sākās aizraušanās ar augu skulptūru mākslu? Pirms vairāk nekā 10 gadiem Ināra viesojusies kādā audzētavā Siguldas pusē, tur pamanījusi modernos dārza dekorus, kas apcirpti dažādās formās, bet tie maksājuši ļoti dārgi – aptuveni 80 latus. "Man tie ļoti iepatikās! Tomēr es nenopirku, tie bija pārāk dārgi. Nodomāju – tādus taču es pati varu uztaisīt!" atminas Ināra, kura sāka eksperimentēt savā dārzā.

Foto: Privātais arhīvs

Ķērusies klāt savām eglītēm, kas aug pie dīķa. Tās sastādītas rindiņā, lai pildītu dzīvžoga funkciju. Šīs, kā norāda dārza saimniece, ir visparastākās egles, kas "atnestas no krūmiem". "Sāku eksperimentēt, griezt, nezināju, kas man tur sanāks!" tā Ināra. Pēc tam viņa ķērusies klāt vecajām ābelēm, bumbierēm, priedēm un citiem augiem, tajā skaitā arī baltajiem ceriņiem un Kaukāza plūmītēm. "Reizēm cilvēkiem šīs formas atgādina pat kaut kādus dzīvniekus, daži pat saskatījuši dzērves," stāsta saimniece.

"Tas ir hobijs, kurš prasa pacietību."
Ināra

Sākumā viņa augus apgriezusi ar parastajām dārza šķērēm, bet pēdējos gadus izmantojusi trimmeri. Šogad jau iegādātas lielākas grieznes ar asiem asmeņiem. "Nopietnā griešana ir jūnijā, kad eglītēm ir maigais un zaļais pieaugums. Tās tad ļoti viegli var apgriezt, bet vasaras laikā tām formu tikai pielaboju," atklāj Ināra. Tā kā augi ir dažādu izmēru, talkā viņa ņem arī trepes, darbos iesaistās arī vīrs, kurš apgriež lielāko apjomu. "Tad es ar smalkajiem rīkiem piegriežu un pielaboju," saka Ināra. Izrādās, ka radošās idejas nāk ne tikai no pašas Ināras, bet arī no viņas vīra! Reiz viņš Polijā noskatījis ideju, ka bumbieres un ābeles tiek veidotas tā, ka tās vis "neaug debesīs", bet tiek veidotas uz leju. Sacīts – darīts! Arī ģimenes dārzā augļukoki ieguvuši jaunu formu. "Tie ne tikai skaisti izskatās, bet arī ražo," mierina saimniece.

Ko par viņas aizraušanos saka dārza viesi? "Visi brīnās, netic, ka tās ir parastās egles vai citi augi!" uzsver Ināra. Kā izrādās, viņas radīto mākslu novērtē ne tikai Latvijā, bet arī citviet pasaulē. Ināra stāsta, ka viņai "Instagram" raksta profesionāļi, kas ļoti atzinīgi novērtē viņas veikumu. Tāpat dārzu novērtējusi arī Alojas novada pašvaldība, jo ģimenes dārzs startējis sakoptāko īpašumu konkursos.

"Es arī gribu iedrošināt citus! Ar eglēm un priedēm ir ļoti viegli darboties, veidot formas!" uzsver Ināra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!