Foto: Shutterstock
Kukaiņu viesnīcas tiek ierīkotas ne tikai parkos, bet arī dārzos. Tās ir mazas mājiņas, kurās ir salikti dabiskie materiāli, un tās ar laiku apdzīvo dažādi kukaiņi. Kāpēc kukaiņu mājiņas vajag ierīkot dārzā – par to raksta turpinājumā!

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vecākais speciālists dārzkopībā Māris Narvils LLKC mājaslapā sarūpējis vērtīgu rakstu par kukaiņu viesnīcām, kurās viņš skaidro, kāpēc tās ir vajadzīgas, kā arī – kā tās uzbūvēt, lai piesaistītu kukaiņus.

Ja vēl šaubies, vai tavā dārzā tādu vajag, lūk, speciālista argumenti par labu kukaiņu viesnīcām:

Kukaiņu mājas veicina dārzā bioloģisko daudzveidību. Tā ir pati galvenā funkcija, ko šādai mājiņai ir jāveic. Kā uzsver speciālists, it sevišķi svarīgi to darīt dārzos, kur citus paņēmienus neizmanto, jo trūkst zināšanu.

Kukaiņu viesnīca pilda izglītošanas funkciju dārzā. Tā ir ļoti svarīga, jo palīdz to parādīt citiem dārzkopjiem, kuri tikai domā par šādu mājiņu izvietošanu dārzā. Ļoti pamācoši tas ir mazākajiem ģimenes locekļiem, ļoti iespējams, arī ģimenes radiem, draugiem un viņu bērniem. Kā iesaka Narvils –ir iespēja sekmīgai sadarbībai ar skolām un bērnu dārziem.

Tā piesaista kukaiņus – apputeksnētājus. Ietekme veidosies pakāpeniski, sekmējot gan apputeksnēšanās daudzveidību, gan ietekmi uz kaitēkļiem dārzā. Narvils gan precizē, ka, lai arī nav daudz datu, cik daudz kādas sugas ietekmē apputeksnēšanas procesus augļu dārzos, bez bitēm ir zināms, ka šo darbu veic arī kamenes un dažādu sugu vientuļās bites.

Skaists un dekoratīvs akcents dārzā. Kukaiņu mājiņas piešķir augļu dārzam papildu atraktivitāti, atdzīvina vienmuļo augļu koku rindas. Kā norāda speciālists – šeit ir īsts radošu domu lidojums, jo var veidot ļoti dažādas mājiņas pēc formas.

Lūk, vairākas idejas kukaiņu mājiņām dārzā! Iespējams, ka kādu vari no tām vari īstenot savā dārzā!

View this post on Instagram

A post shared by Froglife (@froglifers)
View this post on Instagram

A post shared by Katherine Dix (@drkdix)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!