Foto: Shutterstock
Veļas mazgāšana pavisam noteikti nav tikai netīro apģērba gabalu ievietošana un izņemšana no veļas mašīnas, kad tās visbeidzot ir tīras. Ja nepievērsīsi pienācīgu uzmanību dažiem būtiskiem priekšnoteikumiem, apģērbu mazgāšanas laikā iespējams pat sabojāt. Lai no tā izvairītos, piedāvājam aplūkot biežāk pieļautās mazgāšanas kļūdas un iespējamos risinājumus.

Ne vienmēr vairāk nozīmē labāk! Viena no visizplatītākajām kļūdām – par daudz veļas mazgājamā līdzekļa, norāda "Better Homes and Gardens" autori. Lai arī varētu šķist, ka, pievienojot vairāk veļas mazgājamo līdzekli, drēbes būs tīrākas, patiesībā notiek tieši pretējais. Pievienojot mazgāšanas līdzekli vairāk, nekā tas patiesībā nepieciešams, var rasties papildu putas, kuras pilnībā izskalot no drēbēm ir daudz grūtāk, un drēbes kļūs uzņēmīgākas pret netīrumiem, putekļiem un arī baktērijām. Pievienojot mazgāšanas līdzekli, raugies, lai tas tiktu pievienots tikai tik daudz, cik ieteicams mazgājamajam veļas daudzumam.

Visi audumi vienā katlā. Visi zinām, ka gaišas krāsas apģērbus ir ieteicams mazgāt atsevišķi no tumšajiem, taču veļu būtu ieteicams šķirot arī pēc materiāla. Atdali lielākos apģērba gabalus (džinsus, džemperus) no smalkākiem audumiem (blūzēm un krekliem), lai novērstu auduma sabojāšanu. Tāpat atceries, ka dvieļi, gultas veļa, aizkari ir jāmazgā atsevišķi no apģērba. Mazgājamās veļas sagrupēšanai ir vēl kāda priekšrocība – veļa izžūs vienmērīgi, jo, ja vienlaikus mazgāsi biezos džemperus un smalko blūzīti, džemperis, protams, žūs daudz ilgāk. Dažkārt kāds no apģērbu gabaliem mēdz pūkoties – arī šādus apģērbus ieteicams mazgāt atsevišķi no citiem.

Aizvelc rāvējslēdzēju un atpogā pogas. Ja rāvējslēdzējs mazgāšanas laikā nebūs līdz galam aizvilkts, tas var sabojāt vai pat saplēst citus audumus, tamdēļ, pirms drēbju ievietošanas veļas mašīnā, velti laiku, lai pārbaudītu, vai kādu no rāvējslēdzējiem neesi palaidis garām. Tas pats attiecas arī uz krūšturiem - pirms mazgāšanas vajadzētu aiztaisīt tā aizdari, lai tas mazgāšanas laikā nevarētu aizķerties aiz kāda cita apģērba. Savukārt svarīgi, lai apģērbi ar pogām vienmēr mazgāšanas laikā būtu atpogāti. Tas palīdz izvairīties no pogu notrūkšanas vai pogcaurumu izstaipīšanās.

Nelāgais paradums – pēc mazgāšanas aizvērt veļas mašīnu. Nereti pēc drēbju izkāršanas veļas mašīnas durvis tiek aizvērtas, tomēr veļas mašīna aizvien ir mitra, un, uzreiz aizverot tās durvis, var veidoties nepatīkama smaka. Pēc katras drēbju mazgāšanas veļas mašīnas durvis uz laiku nepieciešams atstāt vaļā, lai ļautu tai izžūt. Tāpat ņem vērā, ka arī veļas mašīnai nepieciešama apkope, jo tās iekšpusē var uzkrāties netīrumi no veļas, mazgāšanas līdzekļa atlikumi vai kaļķakmens nogulsnes. Kopšanas laikā neaizmirsti arī pat durvju un gumijas blīves apkopi!

Jo stiprāk berzīsi, jo vairāk izberzīsi? Kad apģērbs notraipīts, varētu šķist, ka tas jāberž pēc iespējas cītīgāk, lai apģērbs atkal būtu tīrs. Patiesībā spēcīga berzēšana traipu var tikai pasliktināt un radīt nolietojuma pēdas. Galvenais priekšnoteikums, lai traipu izdotos izmazgāt – to apstrādāt pēc iespējas ātrāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!