Foto: Shutterstock
Tumšie un drēgnie vakari un aukstums, kas kniebj degungalā, ir klāt. Ziemu ir jāprot mīlēt, taču ne visi no sirds to protam. Pārvarēt gada tumšo periodu palīdz mājīguma un siltuma sajūta – biezie džemperi, pledi, siltās ziemas čības un tase siltas tējas. Uzzini par vēl pāris veidiem, kā māju padarīt siltāku ne tikai temperatūras, bet arī sajūtu ziņā.

Mīkstie pledi

Protams, mīkstie pledi un siltās segas ir gada auksto mēnešu klasika, kuru mājoklī iespējams atrast teju katrā istabā. Tomēr interjera dizainere Nikola Fišere portālam "The Spruce" norāda, ka svarīga ir arī auduma izvēle. Samts, flanelis un vilna vienmēr rada siltuma un mājīguma atmosfēru, turklāt šie audumi ir gan grezni, gan biezi – kā radīti aukstiem ziemas vakariem! Lai piešķirtu papildu omulības sajūtu, arī dekoratīvajiem spilveniem vari izmantot šādus audumus.

Gaiši, taču biezi aizkari

Arī aizkariem ir liela loma tajā, kāda noskaņa valdīs tavā mājoklī. Nomaini vecos aizkarus uz kādu mīkstāku un greznāku audumu, piemēram, samtu, linu vai žakardu, kas istabā radīs daudz siltāku gaisotni. Ziemā īpaši labi izskatīsies smagas tekstūras aizkari, kas sniedzas līdz pašai grīdai, turklāt tie arī palīdzēs istabā noturēt siltumu. Ja uztraucies, ka smagas tekstūras aizkari telpu padarīs tumšu, izvēlies pēc iespējas gaišāku krāsu (baltu, ziloņkaula, krēmkrāsas vai gaiši pelēku), nevis plānākus aizkarus.

Pēc iespējas siltāks apgaismojums

Ziemas drēgnie vakari ir daudzu bieds, tomēr jāatceras – mums jāiemācas sadzīvot ar to, ko izmainīt nav mūsu spēkos. Svarīgi, lai istabās būtu pietiekami daudz gaismas avotu. Pārvietojama stāvlampa vai galda lampa ir lielisks risinājums, kā telpu padarīt kaut par kripatiņu gaišāku, turklāt bieži vien lampas kalpo arī kā lielisks interjera papildinājums, vienlaikus radot mājīguma sajūtu. Gaišākai noskaņai izvēlies lampu zelta vai misiņa krāsā. Svarīgi, lai arī spuldzīte būtu siltos toņos, tomēr nepārspīlē – pārāk dzeltens vai pat sarkanīgs apgaismojums telpā var radīt nomāktības sajūtu. Izvēlies mēreni siltus toņus – maigi vai silti baltu gaismas spuldzi.

Ienes mājās nedaudz dabu

Iespējams, ka viss, kas tavam mājoklim nepieciešams, ir neliels dabas pieskāriens. Aukstajiem ziemas mēnešiem īpaši piestāv mākslīgās kažokādas paklājiņi. Meža sajūtu mājās radīs paštaisītais adventes vainags vai vienkārši egļu zariņi un aizdegta aromātiskā svece ar vīraka, apelsīna vai kanēļa smaržu. Ja neesi aromātisko sveču cienītājs, izvēlies parastu sveci, jo arī tā radīs siltuma sajūtu.

Mājīguma sajūta arī virtuvē un vannas istabā

Piekritīsiet, vispirms mājīguma sajūtu cenšamies ieviest dzīvojamā istabā un guļamistabā, nereti piemirstot par virtuves dizainu. Ēdamgaldu vari izdekorēt ar svečturi un garajām konusveida svecēm, savukārt kādā skaistā vāzē radi krāšņu, tumši sarkanu vai purpurkrāsas ziedu kompozīciju.

Aizmirst nevajadzētu arī par vannas istabu, it īpaši, ja tai nav apsildāmās grīdas. Mājīguma sajūtu pavisam noteikti radīs vannas istabas paklājiņi. Ja telpa ir plaša, izvieto tajā vairākus paklājiņus, piemēram, pie izlietnes, vannas un tualetes poda. Ziemas sezonā izvēlies biezākus dvieļus un uzdāvini sev mīkstu halātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!