Foto: Shutterstock

Ja nesen esi ievācies jaunā miteklī, vai jau gadiem mājoklī nav mainīta elektroinstalācija, var rasties nepieciešamība to nomainīt, lai ar drošības sajūtu varētu lietot visas miteklī esošās elektroierīces. Svarīgi, lai tā tiktu ierīkota pareizi un vēlams – ar profesionāļa palīdzību. Par svarīgāko saistībā ar elektroinstalāciju un drošību mājoklī dalās "Civinity" ugunsdrošības un elektroenerģijas nodaļu vadītājs Aleksandrs Korņejevs.

Pareiza saslēgšanas shēma un vada jaudas izvēle


Pats svarīgākais, uzstādot jaunu elektrības instalāciju mājoklī, ir pareiza saslēgšanas shēma un vada jaudas izvēle. Visbiežāk cilvēki kļūdas, rozetei pieslēdzot pagarinātāju, kurā tiek saslēgtas daudz ierīces ar lielu jaudu, piemēram, elektriskā tējkanna, kafijas automāts, mikroviļņu krāsns un citas elektroierīces. "Parasti visi gaismekļi un citas elektroierīces jau ir paredzētas vidējai māju vai dzīvokļu jaudai. Galvenais, ko vajadzētu atcerēties – vienā vietā neslēdzam daudz patērētājus. Pareiza elektrosadales saslēgšana jau celtniecības laikā garantēs pareizu ierīču darbību," uzsver Aleksandrs Korņejevs. "Rozetes ir veidotas, lai vienlaikus izturētu pāris patērētāju radītu slodzi bez īpašām problēmām, taču tas vairāk attiecas uz mūsdienīgām ēkām, kas būvētas nesen. Ja ēkai jau ir 30 un vairāk gadu, obligāti jāpievērš uzmanība elektroinstalācijai: kad tā tika mainīta un vai ir veikti elektroinstalācijas mērījumi un citi pēc reglamentiem paredzēti darbi? Pašlaik ir tendence visām elektroierīcēm tērēt pēc iespējas mazāk elektroenerģijas. LED televizori, spuldzes, gaismekļi palīdz ekonomēt elektroenerģiju un mazināt izmaksas, – lielākie elektroenerģijas patērētāji ir plīts, gludeklis, tējkanna, putekļsūcējs."

Ja savu izvēli par labu esi veicis elektriskajai plītij, Korņejevs norāda, ka ir vērts izvilkt elektroenerģijas pieslēgšanās vadu pilnībā atsevišķi no pārējām ierīcēm, saslēgt elektrosadalē plīti ar atsevišķu automātslēdzi, izvēlēties attiecīgu kabeli, un, protams, arī labu meistaru, kurš pareizi veiks instalācijas darbus. "Rēķinies, ka plīts, ja tā strādā uz maksimālu jaudu (četri riņķi un cepeškrāsns), un tai nav pareiza elektroinstalācija, labākajā gadījumā izsitīs tikai automātslēdzi."

Vai elektroierīces var ilgstoši atstāt pieslēgtas elektrībai? "Tā ir katra cilvēka izvēle, bet noteikti ir jāievēro elementāras drošības prasības elektroinstalācijai un elektroietaisēm jābūt labas kvalitātes un uzturētām kārtībā," tā eksperts. "Ja uz palodzes atstājam svečturus ar spuldzēm, labi pārdomājam, vai blakus neatrodas kaut kas viegli uzliesmojošs. Pēc ilggadējas pieredzes ēku apsaimniekošanā un drošības jomā, varu teikt, ka daži ugunsgrēki bijuši saistīti ar Ziemassvētku vainagiem, kuri ar aizdegtām svecēm tika atstāti bez uzraudzības. Arī elektriskajiem svečturiem var gadīties kāds bojājums, kurš var izraisīt nelabvēlīgas sekas. Lai samazinātu un pēc iespējas ātrāk atklātu ugunsgrēku, valstī ir ieviests standarts katrā mājoklī uzstādīt vismaz vienu autonomu dūmu detektoru. Savukārt tiem, kam ir uzstādīta apsardzes vai ugunsdrošības signalizācija, kas pieslēgta pie apsardzes pults, var justies drošāk, jo ir kāds, kurš mājokli pieskata visu laiku."

Elektrības vadi

Viens no galvenajiem priekšnoteikumiem, plānojot elektrības darbus mājoklī, ir saprast, lai, piemēram, virtuvē, kur vienlaikus varētu tikt saslēgtas vairākas elektroierīces, slodze tiktu sadalīta pareizi. Ja vadam tiks pievienotas divas līdz četras rozetes, un tajās paralēli tiks lietoti daudz lieljaudas patērētāji, rezultātā var tikt karsēti vadi un tas beigties pat ar izsistiem korķiem.

Eksperts norāda, ka gana bieža kļūda ir vadus vilkt zem rīģipša, taču nenofotografēt to izvietojumu, un, līdzko radīsies kādas problēmas, vadu savienojumus būs grūti atrast, līdz ar to var nākties uzlauzt pat sienas vai griestus. Atceries, ka vadiem ir jānodrošina atbilstoši normatīvajiem aktiem paredzēta papildu izolācija, kas ir īpaši svarīga ugunsgrēka gadījumā.

Slēdži un kontaktligzdas


Eksperts Aleksandrs Korņejevs atgādina, ka slēdžus un kontaktligzdas jeb rozetes nepieciešams uzstādīt tikai ar CE marķējumu, piemetinot: "Raugoties pēc pieredzes, tomēr ir vērts pirkt nedaudz dārgākas sērijas un pazīstamu ražotāju rozetes un slēdžus, jo gan kopējā kvalitāte, gan stiprinājumu kvalitāte būs krietni labāka. Kā arī plašāka dizaina un krāsu izvēle." Vēl kāda bieži novērota kļūda – dzīvoklī tiek uzstādīti ļoti maz automātslēdži elektrības sadales kārbā, kas nozīmē, ka elektriķim ir grūti identificēt elektrības traucējumus, jo jātestē lielāka zona.

Savukārt, runājot par kontaktiem, tie jāizvēlas ar labu stiprinājumu, un arī tos ieteicams izvēlēties pēc iespējas kvalitatīvākus – nemēģinot uz tiem ietaupīt. "Dārgākam un kvalitatīvākam slēdzim vai rozetei stiprinājumu vietas var būt pat sešas, kas ir īpaši svarīgi tām rozetēm, no kurām bieži tiek rautas ārā ierīces."

Lai droši svētki!

Tuvojas Ziemassvētki, kas nozīmē, ka mājokļi palēnām tiks dekorēti ne tikai ar skaisti izrotātu eglīti un adventes vainagu, bet arī dažādām elektriskajām virtenēm. Pirms to uzstādīšanas, eksperts atgādina, ka ir svarīgi pārbaudīt, vai visas ierīces ir tehniskā kārtībā – vai vados nav bojājumi un pārrāvumi.

Noteikti jāpārbauda arī pagarinātāju vadi, kas nereti svētku laikā tiek izmantoti, lai virteni varētu piekārt izvēlētajā vietā. Un atceries pārliecināties, kas un cik daudz pie katra pagarinātāja tiks pieslēgts: "Eglīšu virtenes netērē daudz enerģijas, līdz ar to rozetei vai pagarinātājam nebūs lielas noslodzes. Ir vērts pievērst uzmanību tieši virteņu elektrības dakšai, jo bieži vien tieši pie dakšas var būt pārlocīti un bojāti vadi. Tāpat bieži vien vads, kas tālāk baro visu virteni, ir diezgan tievs, un, gadu guļot un gaidot Ziemassvētkus kādā kastītē, var būt saspiests un pārrauts."

Ja māju un eglīti vēlies rotāt arī ārā, noteikti pārliecinies, vai izvēlētā virtene ir atbilstoša laikapstākļiem un aprīkota ar aizsardzību pret mitrumu un ūdeni. Noteikti ārā neizmanto virtenes, kas paredzētas tikai iekštelpām, jo tas beigsies ar īssavienojumu. Ja izmanto pagarinātāju, neaizmirsti, ka būtu labi izmantot rozetes ar vāciņiem vai kādu citu ūdens un mitruma aizsardzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!