Foto: Shutterstock

Ziemassvētki ir laiks, kad gandrīz katras mājas pagalms un teju katra istaba tiek ietērpta mirgojošās virtenēs. Un kā nu ne – siltās krāsas mirgošana un apkārtnes izgaismošana rada īstu svētku un omulības sajūtu. Taču pirms virtenes izkāršanas sev iecerētajā veidā, svarīgi pārliecināties par to, vai patiesi esi izvēlējies īsto no plašā piedāvājuma klāsta. Padomos dalās "Kesko Senukai Latvia" kategorijas vadītāja Madara Gasa.

Šī gada tendences: gaismas koki un siltie toņi


Šogad populārākie ir dažāda lieluma āra dekoratīvie gaismas koki, kā arī gaismas virtenes silti baltos toņos. Ne mazāk populāras ir īsās LED virtenes, kuras paredzētas iekštelpām un darbojas ar baterijām. Tās izmanto gan Ziemassvētku eglītes dekorēšanai, gan dažādu svētku kompozīciju veidošanai. Pircēji arvien biežāk izvēlas LED gaismas virtenes ar taimeri un pulti, kuras iespējams iestatīt tā, lai tās ieslēgtos dienas tumšajā laikā un izslēgtos, kad ārā kļūst gaišs.

Izvēloties īsto virteni, pievērs uzmanību tam, vai vēlēsies, lai virtene mirgotu, darbotos dažādos režīmos un būtu ieslēdzama un izslēdzama ar pulti. Svarīgi virteni pirms pirkšanas apskatīt veikalā, lai, aizvedot to mājās, nenāktos piedzīvot vilšanos.

LED vai kvēlspuldžu virtenes?

Foto: Shutterstock


LED virtenes parasti ir visekonomiskākās, lai arī pirkuma cena veikalā tām varētu būt augstāka, nekā cita veida virtenēm. Tās izstaro vairāk gaismas no viena patērētā vata un kalpo vismaz trīs reizes ilgāk nekā pārējie gaismekļi. LED virtenes pieejamas ar dažāda izmēra diodēm, spožāku vai siltāku gaismu, kā arī ar dažādu krāsu un biezuma vadiem.

Kvēlspuldžu virtenes ir dekoratīvākas un ar daudzveidīgākiem dizaina variantiem. Taču, iegādājoties kvēlspuldžu virtenes, jārēķinās, ka tās var būt trauslākas un mazāk izturīgas pret dažādiem triecieniem.

"Eglē nevajadzētu kārt pārāk smagas virtenes, lai kociņš no virtenes svara neapgāztos vai tā zari nenoliektos. Ja plānojat izmantot kvēlspuldžu virteni, jārēķinās, ka tā var sakarst un nepieskatīta kļūt ugunsbīstama. LED spuldzītes nesasilst, līdz ar to tās ir drošākas lietošanā," stāsta Madara Gasa.

Vai gadījumā, ja kāda no spuldzītēm ir izdegusi, to būs iespējams nomainīt gan LED, gan kvēlspuldžu virtenēm ? "LED diodes vispār nav maināmas, un jārēķinās, ka šobrīd vairums ražotāju pāriet tieši uz LED, kas ir ilgtspējīgāks risinājums, tāpēc maināmās spuldzītes pamazām nogrimst vēsturē," uzsver uzņēmuma pārstāve.

Parastās virtenes spuldzītes nomaina tāpat kā jebkuru spuldzi, neaizmirstot atvienot no elektrības. Taču jārēķinās, ka spuldzītes gaismas virtenēm atrast un atsevišķi iegādāties ir ļoti sarežģīti, ja vien ražotājs nav pievienojis rezerves spuldzītes komplektācijā. Ja spuldzītes ir maināmas, tas parasti tiek norādīts uz iepakojuma.

Eglītei dārzā – tikai mitruma izturīgas virtenes

Foto: Shutterstock


Ja mīli, ka Ziemassvētkos mirdz ne tikai istabas, bet viss pagalms, ņem vērā, ka dekorēšanai jāizvēlas atbilstošas virtenes. Lai noteiktu spuldzīšu virtenes pielietojumu, uzmanību jāpievērš iepakojumam, norāda Madara Gasa. Vairumā gadījumu ražotājs norāda spuldzīšu pielietojuma veidus – vai tās lietojamas iekštelpās vai ārā.

Lai saprastu, kuras virtenes ir lietojamas ārā, vadies pēc marķējuma "IP":

  • IP20 Jālieto sausās telpās, nav mitruma izturīgs.
  • IP44 Der lietošanai ārā, izturīgs pret mitrumu un laika apstākļu maiņu, bet nav paredzēts iemērkšanai ūdenī.
  • IP67 Der lietošanai ārā, mitruma un ūdens izturīgs.


Ražotāji mēdz lietot arī simbolu apzīmējumus uz iepakojuma, piemēram, angļu valodas paskaidrojums "for outdoor use" – tādos gadījumos virtene būs piemērota gan iekštelpām, gan greznošanai ārā.

Papildus jāņem vērā, ka, lietojot virtenes ārā, parastos pagarinātājus izmantot ir bīstami un nepieciešams speciāls pagarinātājs ar atbilstošu IP marķējumu, kas pasargā savienojuma vietas no mitruma. Vai arī jāieplāno virtenes izvietojums tā, lai elektrības pieslēguma vieta atrastos sausā vietā. Ar baterijām darbināmas LED spuldzīšu virtenes parasti ir paredzētas tikai iekštelpām.

"Virtenes, kuras iespējams savstarpēji savienot, ir ļoti populāras māju pagalmu dekorēšanai," pastāsta Madara Gasa. "Ar tām var dekorēt gan žogu malas un augstu koku stumbrus, gan jumta kores ar vienu elektrības vada pieslēgumu. Tas ir vienkāršākais veids, kā uzstādīt virtenes, lai neveidotos dažādi vadu mezglojumi, kā tas ir gadījumos, ja klients izvēlas daudzas īsas, nesavienojamas virtenes ar atsevišķām pieslēguma vietām." Noteikti ņem vērā ražotāja norādīto maksimālo savienojuma garumu tas parasti tiek norādīts uz iepakojuma.

Arī āra apstākļiem paredzētās virtenes un rotājumi ir pieejami dažādās krāsas, taču, kā teic uzņēmuma pārstāve, populārākās ir baltas krāsas virtenes ar siltu vai aukstu gaismas toni, tomēr gana bieži klienti izvēlas arī krāsainās gaismas virtenes, kuras mirgo.

Foto: Shutterstock

Ko darīt, lai virtene kalpotu ilgāk?


"LED virtenes mūžs ir vidēji no 10 000 līdz 30 000 stundu, kvēlspuldžu virtenei – kamēr neizdeg spuldzītes," norāda Madara Gasa.

Lai virtenes kalpotu pēc iespējas ilgāk, ir svarīgi ievērot ražotāja norādījumus. Piemēram, virtenes, kuras paredzētas iekštelpām, nedrīkst izvietot ārā. Virteņu uzglabāšanai ieteicams atrast vietu, kur neiekļūst mitrums un kuru neietekmē laikapstākļu maiņa. Savukārt svarīgi virtenes ārā izvietot tā, lai mājdzīvnieki vai putni tās nevarētu saplēst vai tajās sapīties.

Mājās gaismas virtenes jānovieto maziem bērniem nepieejamā vietā, īpaši pievēršot uzmanību kontaktligzdām, kur virtenes pieslēgtas. Gaismas virtenēm, kuras darbojas ar baterijām, ļoti svarīgi bateriju ietvaru noslēgt tā, lai mazi bērni nevarētu to atvērt un izņemt baterijas.

Ja Ziemassvētku eglītē paredzētas arī svecītes, jāpārliecinās, vai sveces liesmas nesakausēs gaismas virteni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!