Foto: Publicitātes foto

Vien astoņu kilometru attālumā no UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautās pilsētas "San Miguel de Allende", izdzisuša vulkāna pakājē atrodas kubam līdzīgs spoguļnamiņš – "Casa Etérea". Kalnainā apvidus dēļ brauciens no pilsētas ilgst aptuveni 20 minūtes, turklāt jārēķinās, ka līdz namiņam iespējams nonākt tikai ar apvidus vai pilnpiedziņas auto.

Kubam līdzīgo namiņu projektējis Meksikā dzīvojošs Singapūras rakstnieks un dizaineris Prašants Ašoka, norāda portāls "Uncrate". Modernā māja vārda tiešākajā nozīmē atspoguļo vietas dabisko skaistumu, turklāt krēslas laikā māja izskatās gluži kā fosforescējoša kaste, atspoguļojot debesis un kalnu nogāzes okera nokrāsas. Šis namiņš ir kā apliecinājums tam, ka arhitektūra cilvēkiem var dot skatījumu par dabas patieso skaistumu, to daudz neizmanot. "Bija ļoti svarīgi, lai māja būtu ilgtspējīga un pilnībā integrētos vidē," stāsta mājas dizaineris Ašoka. Lai neradītu nozīmīgu iejaukšanos vidē, mājiņas pamatiem tika izmantoti akmeņi, kas atradās turpat vulkāna nogāzē. Ar enerģiju māju apgādā saules paneļi, savukārt ūdens padeve tiek nodrošināta ar uzkrāto lietus ūdeni, kas pierāda, ka, arī izmantojot dabā pieejamos resursus, iespējams izbaudīt luksusa atpūtu. Ar saules enerģiju tiek apsildīts arī blakus namiņam esošais baseins, kuru ieskauj granātābolu koki un olīvkoki.

Mājokļa platība ir 75 kvadrātmetri, un, kā teic pats dizaineris, tā ir lieliska vieta, kur divatā ar mīļoto cilvēku aizlaisties no ikdienas steigas un izbaudīt dabas skaistumu un mieru. "Casa Etérea" ir eleganta un intīma telpa, kas veidota bez starpsienām. Tā stiklotās sienas paver skatu uz neskartajām klintīm, kas viscaur ieskauj māju. "Casa Etérea" gan šajā lokācijā nav vienīgā apdzīvotā vieta, kā tas varētu izskatīties pēc fotoattēliem – izdzisušā vulkāna apkārtnē patstāvīgi dzīvo vēl sešas ģimenes, norādīts namiņa mājaslapā. Tā kā namiņš atrodas grūti sasniedzamā vietā, maltīti savai atpūtai viesiem ieteikts sarūpēt jau ceļā uz namiņu.

Nama dizaineris Ašoka, izmantojot spoguļu paneļus, radījis vietu, kur iegūt vizuāli abstraktu un interaktīvu pieredzi, jo spoguļa fasāde nemanāmi izkliedē skaidri novilkto robežu starp savvaļu un civilizēto pasauli. "Šie laiki ir likuši apzināties mūsu atkarību no apkārtējās vides. Patvērums vietās, kuras nav cilvēku pārapdzīvotas, var sniegt mums iespēju izbaudīt klusumu un pārvarēt attālumu starp mums un dabu," par ideju stāsta Ašoks, kura iedvesma namiņa radīšanā meklējama tieši pandēmijas dēļ.

Ierobežotā piekļūšana un retā apdzīvotība vulkāna apkārtnē saglabājusi izcilu bioloģisko daudzveidību, tādēļ atpūtas laikā iespējams izbaudīt ne tikai skaistos skatus, bet, iespējams, attālu satikšanos arī ar lapsām, vanagiem, baltajiem briežiem vai kalnu lauvām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!