Foto: Shutterstock
Aizkari ne tikai sniedz privātuma sajūtu, vēlos vakaros paslēpjot tevi no citu acu skatieniem, vai praktiskas funkcijaas, piemēram, neielaižot spožos saules starus istabā rīta agrumā, bet arī spēlē lielu lomu tajā, kā telpa izskatīsies no interjera dizaina viedokļa. Lai aizkari patiesi uzlabotu telpas kopskatu, nepieciešams izvēlēties tieši tik daudz auduma, cik nepieciešams konkrētajai istabai. Par to, kā pareizi aprēķināt vajadzīgo auduma daudzumu, pastāsta aizkaru salona "Bea" valdes locekle Ieva Vēja.

"Ja izvēlētajam dienas aizkara audumam ir liels raksts, tas ir puķains vai arī audums ir blīvāks, tad nepieciešamo auduma platumu var iegūt, reizinot stangas garumu ar 1,5 vai 1,8. Savukārt, ja dienas aizkars ir plāns un bez raksta, tad stangas garums ir jāreizina ar 2, 2,5 vai pat 3," skaidro eksperte Vēja. "Nakts aizkaru krokojuma koeficients parasti ir mazāks, bet var būt arī tāds pats kā plānajiem aizkariem. Visbiežāk vienkrāsainus nakts aizkarus aprēķina, reizinot stangas garumu ar 1,7 vai 2, savukārt rakstainus – ar 1,5. Nedrīkst aizmirst nakts aizkariem pierēķināt audumu apdarei – krokojuma lentei un apakšmalai."

Aizkaru augstums ir variējams – tas var būt līdz palodzei, nedaudz pāri palodzei vai pat līdz grīdai, teic aizkaru eksperte. "Ja paredzēts, ka aizkari sniegsies līdz grīdai, tomēr būtu nepieciešams atskaitīt no augstuma vismaz 1 līdz 2 centimetrus, lai tie neskaras pie grīdas. Aptumšojošiem aizkariem šos 1 līdz 2 centimetrus var neatskaitīt, lai neveidotos gaismas strēle starp aizkariem un grīdu."

Vēja teic, ka apjukt aizkaru platumos un augstumos ir itin viegli, jo tie var būt gan 1,40 līdz 1,50 metrus plati, gan 2,80 līdz 3,20 metrus plati, tādēļ visdrošāk tomēr ir doties uz aizkaru veikalu vai salonu, lai konsultētos ar speciālistu gan par audumu izvēli, gan nepieciešamo daudzumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!