Foto: Shutterstock
Dārza sezonā kafijas biezumus nevis izmet miskastē vai aizskalo izlietnē, bet nes uz dārzu – tas ir vērtīgs augsnes uzlabošanas līdzeklis ar daudzveidīgu pielietojumu. Portāla "The Spruce" autori piedāvā ieteikumus un veidus, kā izmantot pāri palikušos kafijas biezumus, lai gūtu efektīvu rezultātu.

Komposta veidošanai

Ja tev ir komposts, met kafijas biezumus tajā. Kafijas biezumi ir bagāti ar slāpekli (apmēram 1,45%), kā arī satur magniju, kalciju, kāliju un citus mikroelementus. Pievienojot kompostam kafijas biezumus un izlietotos papīra kafijas filtrus, tiek iegūts zaļais komposta materiāls. Tomēr tam jābūt līdzsvarotam ar sauso materiālu (lapas, zari, zāģu skaidas un citi materiāli). "The Spruce" norāda – sausā un zaļā komposta materiāla attiecībai jābūt 4:1 – ja zaļā materiāla būs pārāk daudz, komposts nepatīkami smakos, ja nepietiekami – neizdalīs pietiekami daudz siltuma. Vairāk par komposta veidošanu lasi šajā "Delfi" rakstā.

Kafijas biezumus var pievienot arī slieku kompostam – tie biezumus apēdīs gardu muti. Taču uzmanīgi – nepārbaro! Nedēļā pietiks ar apmēram tasi biezumu. Ja izmanto kafijas biezumus augsnes mēslošanai, arī tas pievilinās sliekas tavam dārzam.

Izmanto kā mēslojumu

Kafijas biezumus var nedaudz ierušināt augsnē vai uzbērt uz tās un atstāt. Kafijas biezumu pH līmenis ir gandrīz neitrāls, tādēļ nav jāraizējas, ka tie paskābinās augsni. Izmantojot tos kā organisko mēslojumu, jāuzmana, lai neizveidotu pārāk biezu un blīvu biezumu kārtu, jo to daļiņas salīp un veido ūdens necaurlaidīgu barjeru.

Portāls iesaka izmēģināt arī kafijas biezumu "tēju" – divas tasītes izlietotu biezumu pievieno apmēram 22 litriem ūdens un atstāj ievilkties uz vairākām stundām vai nakti. Šo maisījumu var izmantot kā universālu mēslojumu dārzā vai konteineru augiem, arī izsmidzināt uz augu lapām vai stublājiem.

Ar kafijas biezumiem cīņā pret gliemežiem un kaķiem

"The Spruce" iesaka pamēģināt izmantot kafijas biezumus cīņā pret gliemežiem – izbērt tos ap augiem, kurus iecienījuši apsēst gliemeži, jo kafijas biezumi ir abrazīvi un veidot barjeru starp augu un gliemezi. Pētnieku vidū gan joprojām nav vienprātības, vai šis ir efektīvs veids cīņā pret invazīvajiem kaitēkļiem, tāpēc tas ir eksperiments, ko izmēģināt pašam un pārliecināties par tā iedarbību.

Ja tavā dārzā pieklīst kaķi, kas urinē dobēs un apstādījumos vai izmanto to kā pakaišu kasti, ņem talkā kafijas biezumus un iemaisi tos augsnē, jo daudziem kaķiem nepatīk to aromāts.

Noderīgi arī svaigi kafijas biezumi

Salīdzinājumā ar izlietotiem kafijas biezumiem, svaigi (nepagatavoti) biezumi ir skābi, tādēļ tos var izmantot to augu pabarošanai, kuriem patīk skāba vide: hortenziju, rododendru, acāliju, maijpuķīšu, melleņu, burkānu, redīsu un citu. Ņem vērā, ka kafijas biezumi izteikti nepatīk tomātiem, tādēļ neizmanto tos tādu kultūru mēslošanai, kas aug netālu no tomātiem. Svaigus kafijas biezumus nav ieteicams izmantot arī stādiem vai ļoti jauniem augiem, jo kofeīns var kavēt to augšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!