Foto: Publicitātes foto
Vienkārša, bez spožiem akcentiem un izteiktu minimālisma pieskārienu, tomēr žilbinoša ar savu dabiskumu un patiesumu – tāda ir "Monolithoi House", kas slejas ar skatu pret Vidusjūru Grieķijas dienvidos.

Mani pussala Grieķijā ir atpazīstama ar savu arhitektūru – salā viena blakus otrai slejas viendabīgas taisnstūra akmens mājas vienā vai divos stāvos. Daļa no ēkām celtas pat pirms vairākiem gadsimtiem ar pussalas iedzīvotāju rokām, un aptuveni puse no mājvietām joprojām ir apdzīvotas. Apkārtnē apskatāmas arī laika zoba skartās pamestās un sagruvušās mājas, kas guļ savvaļas olīvkoku un ērkšķainu krūmu ielenkumā.

Foto: Shutterstock

Pussalas iedzīvotāju aizsāktās tradīcijas – māju forma un akmens kā galvenais būvniecības materiāls – aizvien tiek piekopts, lai radītu vienotu arhitektūras stilu, kas raksturīgs visā Grieķijā. Pēc šāda principa būvēta arī minimālismā mirdzošā 240 kvadrātmetrus plašā "Monolithoi House", kas, lai gan pēc skata ir līdzīga apkārt esošajām senajām celtnēm, sevī slēpj mūsdienu modernumu, norādīts portālā "Uncrate". Māju veido divi akmens monolīti, un tā ir sadalīta divos spārnos – viens mājas spārns veidots divos stāvos, otrs vienā.

Māja dabīgi saplūst ar mežonīgo un skarbo vidieni, un tikpat pieticīga tā ir arī iekšienē. Interjera dizains ir neitrāls un neuzbāzīgs, tajā ieturēts minimālisms un priekšroka dota galvenokārt dabīgiem materiāliem. Gan mēbeles, gan žalūzijas un logu ailas darinātas no koka, un lielāko daļu sienas daiļo neaizsegta akmens siena.

Lai aicinātu izbaudīt skaisto ainavu ārpus mājas mūriem, pagalmā izvietoti atpūtas krēsli, izveidots īpašs stūrītis meditācijai un "bezgalības" baseins, radot optisku ilūziju, ka ūdens plūstu pāri malai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!