Foto: Shutterstock
Siltajā periodā mājoklī atrodams ne viens vien kukainis – caur atvērtā loga spraugu ielidojusi kāda muša vai ods, ar ziedu pušķi uz māju atnesta vabolīte vai zirneklis. Tieši tāpat mājās netīši varam atnest arī skudras, bet pavisam bieži tās mājokli par itin labu patvērumu uztver pašas, mājās iekļūstot caur spraugām grīdā un citviet.

Pirms sākam klāstīt metodes, kā apkarot nelūgtās viešņas, jāatceras, ka problēma jānovērš tās saknē, norāda portāls "Better Homes and Gardens". Lai skudras nebūtu traucēklis katru vasaru, vasaras laikā rūpīgi jāpārbauda logu un durvju blīvējumi, kuri vajadzības gadījumā jānomaina, kā arī jāpārbauda, vai mājokļa sienās vai grīdās nav plaisu, caur kurām skudras nemanāmi nokļūst iekštelpās. Šādā veidā izdarīsi divus darbiņus vienlaicīgi – atbrīvosies no kaitinošo kukaiņu klātbūtnes, kā arī ziemas laikā mājokli būs jāpiesilda mazāk. Tikpat svarīgi ir regulāra mājokļa uzkopšana – gan grīdu, gan citu virsmu mazgāšana (tostarp arī mēbeļu, piemēram, skapju iztīrīšana), kā arī regulāra atkritumu iznešana un miskastes izmazgāšana un dezinficēšana. Svarīgi uzturēt kārtību arī saldumu krājumos – glabā tos iepakojumos, ledusskapī vai hermētiski noslēgtos traukos.

Lai gan veikalos pieejamie ķīmiskie līdzekļi palīdzēs tikt galā ar kukaiņu iebrukumu, visbiežāk tie ir kaitīgāki par pašu radību, tādēļ sākotnēji vērts izmēģināt neitrālākas metodes, pēc kurām, iespējams, skudras mājoklī vairs nerādīsies.

Efektīvs veids, kā cīnīties ar skudrām, ir baltais etiķis. Pudelītē jāsajauc ūdens, baltais etiķis un kāda ēteriskā eļļa. Ūdens un etiķis jālej aptuveni līdzīgās proporcijās, bet eļļa jāpievieno 1-2 ēdamkarotes. Piemēram, uz vienu tasi ūdens un etiķa, vajadzēs 1 ēdamkaroti ēteriskās eļļas. Ēteriskā eļļa nav paredzēta tikai patīkamākam aromātam, bet arī skudru iznīdēšanai, piemēram, tējas koka eļļa palīdzēs iznīcināt negantnieces. Arī piparmētru ēteriskā eļļa būs ļoti efektīva šim nolūkam, norāda ''Natural Living Ideas''. Šādā veidā mājoklī var izsmidzināt arī sālsūdeni.

Atceries, ka visērtāk šādu līdzekli pildīt pudelē ar pulverizatoru. Pagatavotais līdzeklis jāuzsmidzina uz virsmas, kas iepatikusies skudrām, un jāļauj tam iedarboties vismaz 30 minūtes. Ieteicams, aizvērt visas durvis, logus, lai līdzeklis neizvēdinās, un pašiem telpās uz laiku neuzturēties. Līdzekli arīdzan var uzsmidzināt uz papīra salvetes vai vates gabaliņa un tad ar to slaucīt virsmu, ko apsēdušas skudras. Šādi var virsmu arī dezinficēt pēc tam, kad skudras jau iznīdētas – profilakses dēļ. Ja skudru ir ļoti daudz, iespējams, šis darbiņš jāatkārto vairākas reizes, lai visas skudras nonāk saskarsmē ar spēcīgo līdzekli.

Kā efektīvi skudru atbaidīšanas līdzekļi darbosies arī citrusaugļi (citrons, laima, apelsīns, greipfrūts), kanēlis, kafija, sāls un melnie pipari, radot skudrām netīkamu smaku, kā arī barjeras, kuras kukaiņi nevēlēsies pārvarēt. Izkaisi šos līdzekļus gar logiem un durvju rāmjiem, kā arī istabas kaktos, kur skudras mēdz iemīt taciņas. Ar to, kādas vēl metodes sevi pierādījušas dzīvē, vari izlasīt rakstā "Nevēlamie viesi istabā – tautas padomi, kā iznīdēt skudras".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!