Foto: Shutterstock
Lai grieztos ziedus saglabātu svaigus pēc iespējas ilgāk, ir pāris lietas, kas jāievēro, neatkarīgi no tā – vāzē liec rozes, peonijas vai lilijas. Nozīme ir ūdenim, kādu lieto, vāzes formai un pat tam, kurā vietā mājoklī vāzi ar ziediem novieto. "Homes & Gardens" aptaujāja floristus un apkopoja biežāk pieļautās kļūdas, kas liek ziediem novīst un balot.

Ziedu nolikšana blakus bļodai ar augļiem

Floriste Vikija Vilsone portālam "Homes & Gardens" norāda, ka vāzes nolikšana līdzās bļodai ar augļiem ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ ziedi ātri novīst. Tas ir tādēļ, ka daudzi augļi, tostarp āboli, banāni un tomāti, ražo etilēnu – bezkrāsainu gāzi, kas savukārt traucē etilēna veidošanos ziedos un tādā veidā saīsina ziedu mūžu un veicina to ātrāku novīšanu. Arī floriste Betānija Deja uzsver etilēna ietekmi uz griezto augu ilgmūžību un papildina, ka augļi izdala gāzes, kas liek ziediem arī ātri izbalēt.

Vāze nepareizajā formā

Rotājot māju ar grieztajiem ziediem, jāpatur prātā, ka, izvēloties nepareiza izmēra vai formas vāzi, ziediem nebūs pietiekami daudz vietas "elpošanai", un tas saīsinās ziedu jau tā īso mūžu. Vilsone norāda – ja vāze ir pārāk šaura, kāti var tikt saspiesti, savukārt, ja vāze ir pārāk plata, izkārtojums zaudēs formu. Vāzes forma jāizvēlas tāda, lai kāti tajā labi iegultos.

Neapgriez kātus

Puķes izmanto kapilāru darbību, lai ūdens, kas atrodas vāzē, pa kātiem tiktu novadīts līdz ziedkopām un, nogriežot kātus īsākus, tās ātrāk un vieglāk varēs saņemt ūdeni. Jo īpaši svarīgi kātus apgriezt gadījumā, ja grieztie ziedi pirkti veikalā, jo var gadīties ka, ilgstoši atrodoties traukos ar ūdeni, to kātu apakšas ir bojātas un ūdens plūšana pa kātiem var tikt traucēta. Kātus ieteicams nogriezt leņķī, nevis taisni.

Foto: Shutterstock

Nenoņem lapas

Lapas ūdenī pūst, savukārt puve izraisa baktēriju "uzplaukumu", kas, savukārt, ar laiku sabojā ziedus. Tāpēc lapas, kas atrodas zem ūdens līmeņa, ieteicams nogriezt vai noplēst.

Lieto krāna ūdeni

Ainaviste Melodija Este uzskata, ka grieztos ziedus nevajadzētu likt krāna ūdenī, jo tas var saturēt hloru, kas, savukārt, var kaitēt ziediem, īpaši tiem, kas ir izteikti smaržojoši. Viņa iesaka izmantot filtrētu, remdenu ūdeni un ļaut tam vāzē mazliet nostāvēties, kamēr apgriez augu kātus. Un, ja ziedus patiešām vēlies saglabāt svaigus pēc iespējas ilgāk, ūdens vāzē jāmaina katru dienu.

Aizmirsti pabarot ziedus

Pulverveida minerālmēslojums, kas nereti tiek pievienots iegādātajiem ziediem, nav paredzēts tikai puķu pabarošanai – tajā ir arī pretmikrobu sastāvdaļas, kas kavē baktēriju rašanos un ļauj saglabāties ūdenim ilgāk tīram, un citronskābe, kas padara ūdeni skābu, tādā veidā saglabājot ziedus ilgāk veselīgus un skaistus.

Foto: Shutterstock

Vāzi ar ziediem novieto uz palodzes

Ziedi, kas vāzē atrodas karstā dzīvojamā istabā vai uz saules apspīdētas palodzes liks tiem ātrāk novīst, tāpēc vajadzētu izvairīties vāzi ar puķēm likt tiešos saules staros vai ļoti siltā vietā, piemēram, pie radiatoriem, norāda Hanna Sandersone, ziedu piegādes kompānijas "Native Roots Flowers" dibinātāja. Tā vietā viņa iesaka novietot grieztos ziedus vēsā vietā, pagarinot puķu dzīvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!