Foto: Shutterstock
Neatkarīgi no tā, vai dzīvojam privātmājā, dzīvoklī vai esam vēl tikai ceļā uz savas mājas būvniecību, neizbēgami pienāk brīdis, kad nonākam sarežģītas izvēles krustcelēs. Ja mājvietu gribam apsildīt ar centrālās apkures sistēmu, nepieciešams izvēlēties ne tikai īsto apkures katlu – jāizlemj arī, ar kādu sildierīci mājoklis tiks apsildīts – radiatoriem vai apsildāmo grīdu. Lai gan radiatori ir ierastāka izvēle un ir salīdzinoši viegli uzstādāmi, eksperti norāda, ka pareizi uzstādītas apsildāmās grīdas, kurās kā siltuma nesējs izmantots ūdens, ilgtermiņā atmaksāsies, turklāt mājokli padarīs daudz komfortablāku.

Kā norāda uzņēmuma "Aquafix" direktors Irakli Bolgvadze, silto grīdu ierīkošana būs sarežģītāka un prasīs lielākus finanšu līdzekļus nekā radiatoru uzstādīšana, taču, skatoties ilgtermiņā, apsildāmo grīdu izvēle ātri vien atmaksāsies. Ja radiatoru darbības efektivitātes uzturēšanai nepieciešama vismaz 70 līdz 90 grādu temperatūra, apsildāmajām grīdām pietiek ar zemāku temperatūru – aptuveni par 35 grādiem. Zemāka darba temperatūra nozīmē mazāku enerģijas patēriņu un līdz ar to arī zemākus apkures rēķinus gada aukstajos mēnešos. Taču siltumenerģijas ekonomija ir tikai viens no ieguvumiem, ko sniedz apsildāmo grīdu ierīkošana. Piemēram, siltums visā telpā būs vienmērīgs, kamēr, apsildot telpu ar radiatoriem, vislielākais siltums būs tieši pie sildierīces. Savukārt vasarā apsildāmās grīdas palīdzēs ekonomēt arī uz ēkas dzesēšanas izmaksām, norāda uzņēmuma "SB Siltumtehnika" Apkures nodaļas vadītājs Jānis Grašs. "Ja uz siltās grīdas ir uzliktas flīzes vai parkets un karstajās dienās netiek taisīti vaļā logi, grīda radīs dabīgu vēsumu, tādējādi telpā būs vēsāks nekā ārā. Taču, līdzko attaisīsim logus un siltumu ielaidīsim telpās, uzsils arī grīda."

Būtisks aspekts: apsildāmo grīdu darbības specifika ļauj uzlabot arī mājokļa estētisko veidolu un komforta līmeni, jo, plānojot telpu iekārtojumu, nebūs jāuztraucas par mēbeļu izvietojumu ap radiatoriem, kā arī mazākās telpās būtiski atbrīvojas vieta un telpas uzkopt ir daudz vieglāk. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!