Foto: Shutterstock
Tveicīgais un saulainais augusts noslēdzies uz rudenīgas nots – ar strauju temperatūras pazemināšanos un lietusgāzēm. Ko iesākt ar vēl uz lauka esošajiem tomātiem?

Kā norāda kolekcionāre Austra Zaļuma, lauka tomātus nu jau labu laiku vajadzēja pasargāt no augusta miglas, tos pārklājot ar plēvi vai virs tiem uzceļot pajumtīti. "Pagājušajā nedēļā vairākus rītus bija migla, kas tomātiem ir liktenīga," stāsta kolekcionāre un norāda – tiem, kuri nebija pār tomātiem pārvilkuši plēvīti, visticamāk aizies bojā tomātu lapas un pēcāk arī paši tomāti. "Neko tad vairs nevar darīt, un arī spēcīga ķīmija tad vairs neko nelīdz," tā Zaļuma.

Lai tomātu raža būtu ātra un paspētu nogatavoties laikus, kolekcionāre aicina izvēlēties agrākās šķirnes un tās laukā izstādīt pēc iespējas ātrāk – līdzko zeme sasilusi, jo migla, kas var ietekmēt tomātu veselīgumu, šovasar sākusies jau jūlija otrajā pusē. Agro lauka tomātu šķirņu ir gana daudz, kā piemērus kolekcionāri min: 'Latgale agrais', 'Maskavas agrie', 'Sibīrijas agrie', 'Mongolijas pundurs'. Taču kā izturīgāko kolekcionāre dēvē lauka tomātu šķirni 'Princesi Diānu'. Šķirne pierādījusi sevi ne tikai pašas kolekcionāres dārziņā, bet to par tādu atzinuši arī citi audzētāji un entuziasti.

Dažkārt lauka tomātu saimnieki steidz ražu un arī negatavos augļus novākt jau augusta pirmajā pusē. "Es arī esmu vākusi, bet izrādās, ka vēlāk ir ļoti skaists laiks bez lietus un nožēla vien ir, jo paredzēt laikapstākļus uz priekšu mēs nevaram. Augusta vidus bija karsts un tomāti auga labi gan siltumnīcā, gan uz lauka. Tieši pēdējās dienas tomātiem ir sliktākās," norāda kolekcionāre. Viņa iesaka nesteigties ar tomātu novākšanu, bet gan pārvilkt tiem pāri jumtiņu ar plēvi, kuru karstajā laikā saritināt uz augšu, bet nakts laikā – nolaist lejā, lai tomātiem klāt netiktu ne migla, ne lietus.

Kolekcionāre Natālija Zeltiņa portālam "Māja&Dārzs" savulaik dalījusies ar saviem knifiem, kā tomātus nogatavināt telpās. Tomātus nepieciešams rūpīgi salikt kastītēs –visu ķekaru salikt vienā slānī, lai nav cits uz cita virsū. Tos vēlams likt tā, lai ķekars nav viens uz otra, kā arī tie nesaskaras kopā. Var pat likt pamīšus, proti, ķekars vienā kastes malā, tad nākamais ir otrā. "Deguntiņiem" jābūt uz augšu, bet ķekaram jābūt lejā, piebilst audzētāja. Tomāti arī kastēs visu laiku jāuzpasē. Ja kāds no tomātiem kastē sāk bojāties vai tam parādās slimības pazīmes, tas jānokniebj nost ar visu kātiņu.

Runājot par zaļo tomātu uzglabāšanu, Zeltiņa iesaka tos glabāt sausā un tumšā telpā, kur gaisa temperatūra ir vismaz +18 līdz +20 grādi pēc Celsija. Kāpēc ne saulainā vietā? Audzētāja skaidro, ka saulē viņa neiesaka turēt tomātus, jo tie "būs karsti un pie kātiņa uz tomāta var parādīties riņķi". Kolekcionāre arīdzan padalās ar kādu citu nogatavināšanas knifiņu – kastē tiem klāt var ielikt banānu, kādu jau sarkanu tomātu, ābolu vai bumbieri, jo tie paātrina zaļo tomātu nogatavošanās procesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!