Foto: Shutterstock

Mirabilis (Mirabilis jalapa) jeb Peru brīnumpuķe ir neparasts un daudzējādā ziņā interesants augs – tam vienlaicīgi var būt dažādu krāsu ziedi un pat viena zieda krāsa var mainīties. Mirabiļa ziedi spēcīgi smaržo vakarpusē vai mākoņainās dienās. Šis ir vienkārši audzējams un košs akcents dārzā laikā, kad daudzas puķes jau ir noziedējušas, jo krāšņo apstādījumus līdz vēlam rudenim.

Peru brīnumpuķe, ko mēdz saukt arī vienkārši par brīnumpuķi, zied izteikti bagātīgi un ilgi – no paša vasaras sākuma līdz vēlam rudenim. Šis bumbuļaugs ir labi piemērots audzēšanai gan dārzā puķu dobēs un apstādījumos, gan puķu kastēs uz balkona. Piesaista tauriņus, bites un citus labos apputeksnētājus. Audzējot mirabili, jāņem vērā, ka tas ir indīgs, īpaši tā sēklas, tādēļ īpaši jāuzmana no mājdzīvniekiem.

Mirabilis aug vidēji auglīgā un mitrā, bet labi drenētā augsnē saulainā vietā (vismaz 6–8 stundas), kas pasargāta no valdošajiem vējiem. Ja tai nodrošināti labi augšanas apstākļi, puķe strauji izplatās. Par to gādāt ir vienkārši, jo ātraudzīgais mirabilis ir mazprasīgs – viss, kas jādara, regulāri un vienmērīgi jālaista un jāmēslo divas reizes mēnesī. Vislabāk izvēlēties minerālmēslojumu ar paaugstinātu fosfora (P) saturu.

Lielākoties mirabili audzē kā viengadīgu augu, taču to iespējams pārziemināt līdzīgi kā dālijas. Sēj mirabili pavasarī martā podiņos apmēram sešu milimetru dziļumā un podiņus glabā siltā telpā, kurā ir apmēram 18 grādi. Kad dēsti izauguši, piķē lielākos podos, lai tie izaugtu lielāki pirms izstādīšanas ārā paliekošajā vietā pēc pavasara salnām.

Peru brīnumpuķes ziedi ir cauruļveida un uz viena auga vienlaicīgi var ziedēt dažādās krāsās. Bagātīgi ziedošajām puķēm ir citrusa smarža un, kas interesanti, mirabiļa ziedi atveras pēcpusdienā un zied līdz nākamās dienas rītam, bet, ja diena apmākusies, smaržīgā puķe zied jau agri no rīta.

Raksta tapšanā izmantota informācija no "Karaliskā dārzkopības biedrība", portāla "Nature & Garden", "Gardenia", "Dārza ABC" mājaslapas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!