Foto: Shutterstock
Domājams, ka teju ikviens kaut reizi, izejot ārpus mājas, ir aizdomājies – vai es aizslēdzu ārdurvis? Vai es izslēdzu gludekli? Attīstoties viedās mājas tehnoloģijām, varam attālināti pārbaudīt to, vai mūsu prombūtnes laikā mājoklī viss ir kārtībā – durvis aizslēgtas, logi aizvērti, elektroierīces izslēgtas. Uzņēmuma "Jung" komanda ir apkopojusi risinājumus, kā ikvienam ērti pārvaldīt savu mājokli attālināti ar viedās mājas tehnoloģiju palīdzību.

Daudzās pasaules valstīs automatizētās sistēmas tiek uzstādītas saskaņā ar spēkā esošiem automatizācijas, tai skaitā "KNX" standartiem. Pietiek ar vienu "KNX" sistēmu, lai apvienotu visas mājas vadības jomas – apgaismojumu, mikroklimatu, temperatūru, žalūzijas, aizsardzības sistēmu, multivides aprīkojumu un citas. Svarīgākais ir saprast, ko paši vēlamies un kas mums ir svarīgi, lai savās mājās justos ērti un droši.

Klimata kontrole

Uzstādot mājoklī automatizētu klimata kontroles sistēmu, dzīvojamās telpas ir iespējams uzsildīt jau pirms ierašanās mājās – attālināti caur viedierīci vai pašā klimata kontroles sistēmā norādot dienu un laiku, kad apkurei ir jāieslēdzas. Siltumu, gaisa un mitruma parametrus iespējams iestatīt atkarībā no laikapstākļiem un cilvēku skaita telpās. Tāpat sensori fiksē gaisa kvalitāti – sildītas un vēdinātas tiek tikai tās telpas, kurās tas nepieciešams.

Apgaismojuma vadība

Laika uzstādīšana, kad gaismai jāieslēdzas un jāizslēdzas, apgaismojuma intensitātes regulēšana – arī to, izmantojot viedierīci, ir iespējams mainīt, atrodoties ārpus mājām. Turklāt kustību sensori ieslēgs gaismu, kad telpā kāds būs, savukārt izslēgs – kad aizies.

Pasargāts mājoklis atvaļinājuma laikā

Lai būtu drošības sajūta un pārliecība, ka atvaļinājuma laikā mājās viss ir kārtībā, viedās mājas tehnoloģijas dod iespēju iestatīt prombūtnes laiku. Iestatīts prombūtnes laiks fiksēs mājoklī kustību, piemēram, durvju vai logu atvēršanu un automātiski par to signalizēs apsardzes firmai. Tādējādi mājoklis tiks pasargāts no zādzībām vai citiem apdraudējumiem. Turklāt, lai atvaļinājuma laiku varētu izbaudīt vēl vairāk un nebūtu jāuztraucas, vai visas elektroierīces ir izslēgtas, māju var aprīkot ar gudrajām rozetēm, kas spēj attālināti atvienot no elektrības, piemēram, ieslēgtu gludekli.

Aizkari un žalūzijas

Arī aizkarus un žalūzijas, izmantojot mobilo aplikāciju, var regulēt no jebkuras vietas pasaulē. Tāpat arī iespējams sienā iebūvētā monitorā iestatīt laiku, kad žalūzijām un aizkariem nepieciešams atvērties vai gluži pretēji – aizvērties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!