Foto: Shutterstock
Energoresursu izmaksu straujais kāpums vairumam mājsaimniecību liek domāt par apkures iekārtu alternatīvām, lai samazinātu izmaksas. Ar ko rēķināties, ja vēlies gāzes katlu nomainīt pret citu?

Vispirms, domājot par citas apkures iekārtas ierīkošanu mājoklī, jāņem vērā vairāki faktori, norāda Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) profesors Anatolijs Borodiņecs. Rokoties pa apkures iekārtu labirintiem, pavisam noteikti nevajadzētu aizmirst par to, ka ir svarīgi, lai mēs neradītu lielu ietekmi uz vidi, tādēļ ieteicams izvēlēties videi draudzīgāku apkures veidu. Ņem vērā arī apkures iekārtas pieejamību un to, cik ērtu lietošanu vēlies. Pats svarīgākais, protams, ir izmaksas, kas arī, visticamāk, būs noteicošās izvēlē par labu kādai no iekārtām. "Ieteiktu arī apkures sistēmas nomaiņas gadījumā, ņemot vērā, ka katrs gadījums ir individuāls un prasa kompleksu pieeju, risinājumu, konsultēties ar neatkarīgu energoaudita speciālistu. Nevajadzētu paļauties tikai un vienīgi uz apkures sistēmas tirgotāja un uzstādītāja viedokli, kas izceltu sava piedāvātā produkta plusus," tā RTU pētnieks Varis Žentiņš.

Visi eksperti uzsver – ja cilvēks gāzes apkures vietā vēlas ierīkot kādu citu apkures iekārtu, jāgatavojas tam, ka, visticamāk, būs jāpārplāno viss mājoklis. Turklāt ne vienmēr citas apkures iekārtas uzstādīšana ir iespējama. Granulu un brikešu katliem būs nepieciešama tehniskā telpa, kurā uzstādīt apkures katlu, kā arī sausa un silta telpa, kurā uzglabāt kurināmo. Tāpat šie apkures veidi vairs neradīs ierasto komfortu – tie regulāri jāapkopj (vismaz reizi nedēļā) un jāpapildina, ilgstoši nevar atstāt bez pieskatīšanas. Žentiņš norāda, ka, iespējams, pārbūve būs nepieciešama arī skurstenim, jo skursteņi, kas paredzēti gāzes apkurei, var nebūt piemēroti koksnes un granulu katliem.

Komforta ziņā līdzīgas iespējas sniedz elektriskie apkures katli un siltumsūkņi. Te gan jāņem vērā, ka elektrība tāpat vienmēr būs dārga, stāsta "Enerģija G" valdes loceklis un projektu vadītājs Guntis Šantars. "Ja kādam apkures veidam ceļas cenas, automātiski cenas ceļas arī citiem." Jāņem arī vērā, ka, izvēloties siltumsūkni vai elektriskos apkures katlus kā apkures veidu, ir nepieciešama stabila elektroapgāde. Tāpat daudzos gadījumos, piemēram, siltumsūkņa izvēles gadījumā, jāņem vērā sildķermeņu lielums un siltās grīdas esamība.

Runājot vairāk par siltumsūkņiem, kuriem, gluži kā gāzes apkurei, nav nepieciešama kurināmā novietne, ir augsta automatizācijas pakāpe, turklāt nav nepieciešams skurstenis, – tie ir visefektīvākais no visiem apkures veidiem, kuros tiek izmantota elektroenerģija, pastāsta "Latvenergo" Produktu attīstības un vadības daļas vadītājs Edgars Strods. Ir trīs veidu siltumsūkņi. Pirmais ir gaiss-gaiss, kas paredzēts nelielu māju vai vasarnīcu apsildīšanai un atdzesēšanai vai arī kā papildu sildīšanas avots, stāsta "Latvenergo" Produktu attīstības un vadības daļas produktu vadītājs Haralds Vuls. Gaiss-ūdens nodrošinās apkuri (caur radiatoriem, siltajām grīdām), taču daudz nopietnāks risinājums ir zemes siltumsūknis. Zemes jeb ģeotermālie siltumsūkņi iedalās vairākos veidos atkarībā no tā, kā tiek iegūta enerģija. Siltumsūkņi ar dziļurbuma kolektoru paredz dziļurbumu veikšanu un ir piemēroti, ja piemājas teritorija nav liela. Savukārt siltumsūkņi ar horizontāliem kolektoriem paredz lielu neizmantotas zemes platību vai ūdens tilpi pie mājas, kur var izvietot cauruļvadu sistēmu. Tomēr RTU profesors Anatolijs Borodiņecs teic, ka siltumsūkņu gadījumā, ja ēka nav nosiltināta, efektivitāte nebūs pietiekama. Savukārt eksperts Šantars uzsver, ka pirms zemes siltumsūkņa uzstādīšanas noteikti jāveic ģeoloģiskā izpēte, lai noteiktu, kādā dziļumā ievietot siltumsūkņa caurules.

"Delfi Plus" rakstā "Neprognozējamo apkures cenu varā. Gāzes katlu alternatīvas un gudra esošā lietošana" eksperti arīdzan dalās ar praktiskiem padomiem, kā gudri lietot esošo apkures iekārtu, tādējādi ietaupot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!