Foto: Shutterstock
Ik gadu, kad zeme jau sasalusi un to klāj sniega sega, mazie čivinātāji apmetas tuvāk mājām un dārziem, meklējot kādu gardumu, lai gūtu enerģiju. Lai arī daudzi putnu barošanu ziemas spelgonī uzskata kā pašsaprotamu un atbildīgu darbiņu, lai palīdzētu radībiņām pārlaist aukstos mēnešus, šis darbs sniedz arī guvumu – putni dārza tuvumā dzīvosies arī vasarā, palīdzot apkarot kaitēkļus.

Cīņā ar dažādiem kaitēkļiem mazie dziedātājputni ir vieni no lielākajiem palīgiem dārzā pavasara, vasaras un rudens sezonā, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) mājaslapā uzsver vecākais dārzkopības eksperts Māris Narvils. Un ziema ir laiks, kad varam tiem atdarīt – salā mazajiem putniem ir ievērojami lielāks enerģijas patēriņš, kas nepieciešams ķermeņa temperatūras uzturēšanai, taču atbilstošu barības daudzumu aukstajā laikā atrast ir grūti, tieši tādēļ putni parādās cilvēka dzīvesvietas tuvumā. Turklāt Narvils norāda – piebarojot putnus ziemā, panāksim to, ka arī siltajā sezonā tie dzīvosies mūsu dārzā, sargājot to no dažādiem kaitēkļiem. Taču atceries un stingri ņem vērā – mēs esam atbildīgi par tiem, kurus pieradinām, tādēļ, ja reiz esi sācis čivinātājus cienāt ar gardumiem, to dari visu ziemu līdz pat pavasarim.

Viens no ieteikumiem, lai putniņiem būtu ar ko baroties, ir audzēt dārzā dažādus augļus un ogas ražojošus kokus un krūmus, daļu no tiem atstājot nenovāktu. Ja dārzam ir vējlauzes stādījums, tajā noteikti vērts iekļaut tādus augus kā dažādu sugu vilkābeles, pīlādžus, ābeles, aivas, mežrozītes, parka rozes, apiņus. Šo augu augļi un ogas paliks līdz ziemai, nodrošinot barību arī putniem. Narvils piebilst, ka putniem ir laba atmiņa, un tie dārzā atgriezīsies gan vīt ligzdas, gan uzraudzīt teritoriju.

Savukārt rudenī speciālists aicina nenovākt ziedošos augus, vasarā – veidot pļavā ziedošu augu laukumus, bet augļu dārzā – ziedošu augu slejas, lai viss dārzs būtu vienos ziedos.

"Cilvēkiem patīk visur ieviest kārtību pēc sava prāta, nepadomājot, ka sterili novākts dārzs dzīvajai dabai ir kā tuksnesis. Tajos skaistākajos dārzos, veģetācijas periodā un arī pēc tam putniem ir vismazāk, ko darīt. Rūpes par ziedošo augu daudzveidību ir ne tikai rūpes, lai veģetācijas periodā būtu, kur apmesties derīgiem kukaiņiem, bet arī rūpes par to, lai, augiem noziedot, veidotos sēklas, kas būtu pieejamas putniem. Dabā tā ir iekārtots, ka ne visas sēklas izbirst uzreiz rudenī – daļa paliek un kalpo kā barība putniem ziemas laikā," stāsta Narvils.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!