Foto: Shutterstock

Grieztie ziedi vienmēr uzlabo garastāvokli un atsvaidzina mājokli. Turklāt līdz ar pirmajiem pavasara saules pieskārieniem, vēlme pēc ziediem strauji pieaug. Narcises, tulpes, hiacintes un, protams, svētkos dāvinātās rozes – krāšņie ziedi burtiski atdzīvina mājokli. Taču, ko iesākt, lai tikko uzdāvināts pušķis jau rīt nebūtu jāmet atkritumu tvertnē?

Ūdens temperatūra


Ziediem nenāk pie sirds galējības, tāpēc vislabāk tie jutīsies remdenā ūdenī, kurš atbilst normālai istabas temperatūrai. Siltā ūdenī mikroorganismi pārvietojas krietni ātrāk nekā vēsā, tādēļ ziedi spēj ātrāk uzņemt nepieciešamās barības vielas. Jāatceras vien par izņēmumiem, piemēram, hiacintēm un tulpēm, kurām nepieciešams vēss ūdens.

Barības vielas


Minerālu lietošana noteikti pagarinās griezto ziedu mūžu. Lai izdzīvotu, ziediem vajadzīgas trīs sastāvdaļas: ogļhidrāti, biocīdi un skābinātāji. Ogļhidrāti nepieciešami metabolismam; biocīdi cīnās ar baktērijām un nepieciešami augu veselības uzturēšanai; skābinātāji regulē ūdens pH līmeni. Starp citu, griezti ziedi vislabāk jūtas nedaudz skābā ūdenī – ideāls pH līmenis ir no 3,5 līdz 5.

Šobrīd teju visos veikalos ziediem līdzi tiek dots pulveris, kas sola ilgu ziedēšanu. Taču, ja ir vēlme pagatavot pašam, tad nav jāuztraucas par ārkārtīgi sarežģītu recepti. Nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas: tējkarote cukura, tējkarote citrona vai laima sulas un, protams, ūdens.

Nost kātu galus!


Pirms likt vāzē ziedus, nepieciešams nogriezt aptuveni piecus centimetrus no kāta. To var darīt gan ar dārza šķērēm, gan parastajām kancelejas šķērēm. Griezumam jābūt 45 grādu leņķī, jo tādējādi tiks palielināts virsmas laukums ar kuru zieds uzsūks nepieciešamo ūdens daudzumu.

Foto: Shutterstock

Lapām nav jābūt zem ūdens


Ziediem jānogriež tās lapas, kuras potenciāli atradīsies zem ūdens. Tas nepieciešams, jo lapas ūdenī var sākt pūt un veidot nevēlamas baktērijas. Tāpēc regulāri jāpārbauda, vai zem ūdens nav lapu un vai ūdens ir svaigs.

Pareiza vāze


Lai arī pavisam triviāls, tomēr ārkārtīgi svarīgs padoms – vāzei jābūt atbilstoša izmēra. Nevajag stūķēt ziedus traukā, kurš ir par mazu. Tā var sabojāt daiļo ziedu trauslos kātus, kas paātrinās to novīšanu. Jārūpējas arī, lai vāze ir tīra un tajā nav palikuši mazgājamo līdzekļu pārpalikumi.

Foto: Shutterstock

Raksta tapšanā tika izmantota informācija no "Brooklyn Botanic Garden" tīmekļa vietnes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!