Foto: Shutterstock
Iesilušais gaiss un no vārgās sniega čupiņas, kas vietumis palikušas no dziļās sniega segas, liecina, ka pavasaris ir klāt. Tas nozīmē, ka ir laiks darboties augļu un ogu dārzā, lai šogad baudītu varenu ražu. Šoreiz vairāk par aveņu krūmu sakopšanu.

"Jau iekoptā stādījumā pavasarī, pumpuru plaukšanas sākumā, veic dzinumu normēšanu un piesiešanu. Izgriež sala un slimību bojātos dzinumus, kuri neplaukst, arī vājos, pietiekami neizaugušos. Uz vienu rindas metru ražai atstāj 8 līdz 10 dzinumus," tā par darbiem pavasarī "Delfi" rakstā "Lai aveņu pilni krūmi: ieteikumi labākai ražai un būtiskākie darbi pavasarī" stāstījusi Dārzkopības institūta vadošā pētniece Sarmīte Strautiņa. "Dzinumu galotnes saīsina, atstājot apmēram 1,80 metru dzinuma daļu. Ja stādījumā līdz šim nav ierīkoti balsti, tas noteikti būtu jādara, jo aveņu dzinumi nespēj noturēt ražu un parasti pirms ražas nogatavošanās noliecas pie zemes, kas sabojā ogas. Balstu sistēmas sastāv no stabiem, ko izvieto piecu sešu metru attālumā, un stieplēm starp tiem, pie kurām piesien dzinumus."

Ja avenes izpletušās, jāķeras pie pamatīgas to retināšanas. Zemnieku saimniecības "Smilškalni" īpašnieks Alvils Elksnis iesaka iedomāties taisnu rindiņu un tai apkārt pārējos dzinumus izplēst, atstājot tikai mātes augus. Viņš iesaka atstāt aveņu rindu, kas nav platāka par 50 cm, un atstāt dzinumus, kuriem redzami spēcīgi, veselīgi pumpuri. "Vislabāk šādu retināšanu veikt, kad dabā jau sāk parādīties pirmais zaļums – tūlīt, tūlīt plauks pumpuri." Speciālists iesaka uz metru atstāt 10–13 dzinumus.

"Ja, retinot avenes, nonākam pie izvēles, kuru dzinumu atstāt, bet kuru izgriezt, tad jāpievērš uzmanība avenes dzinuma izskatam, jo uz tā var būt avenēm raksturīgs kaitēklis – dzinumu pangodiņš (attēlā). Tas ir neliels bumbulis, kas izveidojies uz dzinuma virs zemes, un, ar nazīti pārgriežot to pušu, tajā ir mazi, balti tārpiņi. Šis kaitēklis izgrauž avenes serdi, un, pat ja dzinums, uz kura atrodas pangodiņš, šķiet spēcīgs un skaists, sezonas laikā tas nokaltīs un nedos ražu," Elksnis stāsta un piebilst, ka pēc izretināšanas avenēm patiks, ja tām uzklās mulču, kas trūdot dos vajadzīgo mēslojumu un saglabās mitrumu.

Foto: Shutterstock

Elksnis iesaka regulāri rūpēties par aveņu stādījumiem, lai tās augtu veselīgas un tiktu pēc iespējas labāk ierobežotas. Tāpēc katru gadu vajadzētu izgriezt iepriekšējo gadu dzinumus, un labākais laiks, kad to darīt, ir rudens.

Abi eksperti iesaka starp aveņu rindām ierīkot zālāju, kuru pēc vajadzības regulāri pļaut. "Sausā laikā avenes laista vai apūdeņo. Sevišķi tam pievēršama uzmanība laikā no ziedēšanas līdz ražas beigām," tā Strautiņa.

Ja tikai šogad esi nodomājis iegādāties aveņu stādu, kokaudzētavas piedāvā kailsakņus un konteinerstādus, un, kā norāda Strautiņa, stādīšanai piemēroti ir gan vieni, gan otri. Viņa skaidro, ka, izvēloties vasaras aveņu šķirnes, Latvijas apstākļiem piemērotākas būs vietējo kokaudzētavu piedāvātās. No importētajiem stādiem Latvijai būs piemērota šķirne 'Glen Ample', turpretī citas var izrādīties mūsu klimatam nepiemērotas, piemēram, šķirne 'Tulameen', kura ir ar vāju ziemcietību un cieš gandrīz katru ziemu.

Izvēloties rudens aveņu šķirnes, jāpievērš uzmanība ogu ienākšanās laikam. Latvijas apstākļiem piemērotas ir 'Polka', 'Polana', 'Polonez', 'Gerakl'. Šķirņu aprakstos jāpievērš uzmanība tam, ka, salīdzinot, piemēram, ar Nīderlandi, rudens avenēm ogas lauka apstākļos ienāksies vismaz divas trīs nedēļas vēlāk, jo importētāju apraksti nav balstīti uz novērojumiem Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!