Foto: DELFI
Jau dažus gadus nemainīgu popularitāti dārzos iemanto augstās dobes. Kā "Delfi" raidījumā "Dārza jautājums" uzsver dārzniece un arboriste Ilze Andersone, šādām dobēm patiesi ir vairākas priekšrocības. Tās ir fiziski vieglāk apkopt un uzturēt, tās iederas arī mazos pagalmos pilsētās un var novietot pat uz terasēm, turklāt, ja dobi veido ar slēgto apakšu, to var papildināt arī ar ritentiņiem, kas nodrošinās iespēju dobi pavisam viegli pārvietot sev vēlamajā vietā dārzā.

Augstās dobes var iegādāties jau gatavas, taču lielāks lepnums augus ir lolot pašu veidotā dobītē, ne tā? Ja DIY (dari pats!) projekti tevi nebaida, augsto dobi vari izveidot arī savām rokām. Lai to izdarītu, būs nepieciešams impregnēts kokmateriāls, hidroizolācijas plēve, zari vai šķelda, koku lapas vai lapu komposts, ielabota augsne un melnzeme, rokas zāģītis, kā arī naglas/skavotājs un skrūves.

Impregnēts kokmateriāls nozīmē, ka tas ir apstrādāts ar ķīmiskām, lai pasargātu koku no mitruma, puves un vieglas aizdegšanās. Tas nozīmē, ka izveidotas karkass kalpos ilgāk – vismaz piecas, sešas sezonas, skaidro dārzniece Andersone.

Ar darbu secību, kā arī dārznieces padomiem, kā veidot augstās dobes karkasu un ar ko pēcāk to piepildīt, lai augiem radītu labvēlīgu vidi augšanai, iepazīsties "Dārza jautājums" ceturtajā epizodē. Tās noslēgumā dārzniece atbildēs uz lasītāja jautājumu par to, kā ierobežot kalnu priedes, kuru zari apgrūtina bruģēta celiņa kopšanu pagalmā.

Vispirms izveido augstās dobes karkasu no impregnētā kokmateriāla, bet pie tā pieskavo hidroizolācijas plēvi. Kā skaidro Andersone, plēvē esošās "pumpas" nodrošina gaisa plūsmu, kā arī aizsargā kokmateriālu no mitruma. Plēvi karkasam vari piestiprināt, izmantojot skavotāju vai mazas nagliņas.

Tālāk augsto dobi pildi ar zariem vai šķeldu, lapu kompostu vai rudenī sagrābtajām lapām (ja dobi veidot rudenī), bet noslēgumā – piepildi to ar melnzemi, kas atjaukta ar ielabotu augsni. Ņem vērā, ja augsto dobi nenovietosi uz terases, bet gan dārzā, tai nevajag veidot slēgto apakšu.

Šķelda un lapu komposts augstajā dobē darbosies kā komposts, tādējādi augsne dobē būs auglīga vairākas sezonas un to katru pavasari nebūs nepieciešamība mainīt. Ja mājās ir zaru smalcinātājs, tad žagarus un zarus vispirms vari sasmalcināt tajā, turklāt šķelda dārzā būs noderīga ne tikai augstajām dobēm, bet arī kā mulčas materiāls parastajām puķu dobēm.

Dārzniece izveidotajā dobē iestādīja ziemcietes un mazu kokaugu, taču uzsver, lai ikviens augstās dobes īpašnieks ļaujas eksperimentiem un tajās audzē kā puķes, tā garšaugus un pat kādas dārzeņu kultūras. Galvenais, sakombinēt kopā augus ar vienādām prasībām pēc mitruma un saules gaismas. Vasaras laikā dobi laiku pa laikam izravē, uzpasē, lai augiem pietiktu ūdens un baudi tās zaļošanu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!