Foto: DELFI
Puķu dobju mulčēšanai ir vairākas priekšrocības. Pirmkārt, mulča palīdz augsnē saglabāt mitrumu, kas ir īpaši aktuāli šajā vasarā. Otrkārt, tā piebremzē nezāļu augšanu, kas nozīmē, ka dobes būs jākopj retāk. Treškārt, ja tiek izmantota organiskā mulča un zem tās nav paklāts ģeotekstils, vienlaikus tā darbosies kā ilgas iedarbības komposts. Un visbeidzot, atkarībā no mulčas veida, dobes ainavā izskatīsies arī estētiskāk. Kā izvēlēties īsto mulčas veidu un to ieklāt, lai patiešām baudītu visas priekšrocības, "Delfi" raidījumā "Dārza jautājums" stāsta dārzniece un arboriste Ilze Andersone.

Dārzniece Andersone stāsta, ka mulču var iedalīt divās grupās: organiskajā un neorganiskajā. Organiskā mulča ir, piemēram, šķelda, priežu mizu mulča, čiekuri, arī pļauta zāle, salmi un siens. Savukārt neorganiskā mulča ir, piemēram, akmeņi. Arī ģeotekstils – gan austais, gan neaustais – pieder pie neorganiskās mulčas, lai gan funkcija tam ir tāda pati, kā organiskajai mulčai – saglabāt augsnē mitrumu un aizkavēt nezāļu augšanu.

Kā pareizi ieklāt mulču un izvēlēties augiem atbilstošāko mulčēšanas materiālu, uzzini jaunākajā "Dārza jautājums" epizodē. Tās beigās dārzniece un arboriste atbild arī uz skatītājas jautājumu par to, kā izvēlēties starp akumulatora un benzīna zāģiem.

Lai mulča pildītu visas iepriekš minētās priekšrocības, ir jāveic daži sagatavošanās darbi. Vispirms puķu dobi nepieciešams izravēt no nezālēm. Dārzniece uzsver, ka dobju mulčēšana nebūt nenozīmē, ka no ravēšanas darbiem varēsi atvadīties – nezāles caur mulčas kārtu ārā sprauksies lēnāk, turklāt laika gaitā mulčā sakrājas smiltis, putekļi un citi gruži, radot labvēlīgu augšanas vidi nezālēm. Ja vēlies, lai par nezālēm būtu jāuztraucas minimāli, tad zem organiskās mulčas kārtas vari paklāt ģeotekstilu. Pirms mulčēšanas augsni svarīgi kārtīgi salaistīt, jo caur mulčas kārtu mitrums augsnē iekļūs daudz lēnāk.

Ilgtspējīgu mulčas materiālu (piemēram, akmentiņus) Andersone izvēlas lietot publiskajiem apstādījumiem pie veikaliem, ofisiem vai pilsētu parkos. Zem akmentiņiem paklājot arī ģeotekstilu par ravēšanās darbiem varēs aizmirst uz krietni ilgāku laiciņu, viņa stāsta. Savukārt privātajos dārzos dārzniece iesaka izvēlēties organisko mulču, kura vienlaikus darbosies arī kā komposts, uzlabojot augsnes struktūru un auglību. Jāņem vērā, ka smalkas frakcijas mulča sadalīsies ātrāk, nekā rupjas frakcijas, taču neatkarīgi no frakcijas, tā dobē būs jāatjauno katru gadu.

Mulčas materiāla izvēle ir katra dārza saimnieka gaumes jautājums, taču dārzniece ziemciešu dobēs iesaka izmantot smalkas frakcijas mulču, piemēram, priežu mizas vai šķeldu, to apkārt klājot plānā kārtiņā. Labs mulčas materiāls ziemciešu dobēs ir arī neitralizēta kūdra. Savukārt skābo kūdru lieto tikai apkārt augiem, kam patīk skāba vide, piemēram, rododendriem. Tā kā ziemcietēm patīk dobēs izplesties, Andersone neiesaka ap tām klāt ģeotekstilu, turklāt, pareizi plānojot ziemciešu dobi, tajā var iztikt bez jebkādas mulčas.

Biezākas frakcijas mulču dārzniece izvēlas klāt apkārt kokiem un krūmiem, kā arī spēcīgākām ziemcietēm, piemēram, kazbāržiem. Lai atvieglotu ravēšanās darbus, ap kokiem un krūmiem zem organiskās mulčas kārtas var ieklāt arī ģeotekstilu. Dekoratīvajos apstādījumos Andersone izmanto neausto ģeotekstilu, savukārt austais labāk kalpos ap aveņu, jāņogu stādījumiem, kā arī sakņu dārzā.

Lai gan ģeotekstils ir elpojošs materiāls, to nevajadzētu klāt tuvu sakņu kamolam, lai neaizturētu gaisa, mitruma un mēslojuma piekļuvi saknēm. Arī citus mulčas materiālus ap sakņu kamoliem nevajadzētu klāt biezā kārtā. Estētiskuma nolūkos ap saknēm mulču klāj viena līdz trīs centimetru biezumā, savukārt citviet – piecu līdz septiņu centimetru biezumā. Ja dobi mulčē ar skaidām, atceries, ka tās viegli sablīvējas un kļūst smagas, radot labvēlīgu vidi sēņu augšanai un pelējumam, līdz ar to skaidas dobē nepieciešams regulāri parušināt un klāt plānākā kārtā.

Konkurss! Katram saimniekam savs dārzs ir vismīļākais, jo tur aug pašu izvēlētie stādi, kas gluži kā bērni loloti un saudzēti. Iespējams, kāds no kokiem ir vecvectēva stādīts un sasniedzis jau dižkoka statusu, bet pujenes stāds no viesiem saņemts kāzu dienā. Varbūt pats savām rokām esi uzcēlis dārza lapeni vai izveidojis īpaši skaistu ziemciešu dobi. Tieši tik vienkārši ir katra saimnieka dārza lepnumi!

Taču nekas augus un dekorus dārzā neizceļ tik labi kā svaigi nopļautais mauriņš. Tādēļ "Māja&Dārzs" sadarbībā ar uzņēmumu "Stihl" aicina piedalīties konkursā, kurā vari laimēt "Stihl" "RMA 339 C" akumulatora zāles pļāvēju ar akumulatoru un lādētāju 700 eiro vērtībā.

Foto: DELFI

Savu stāstu par dārza lepnumu un fotogrāfijas sūti uz e-pasta adresi darzajautajums@delfi.lv līdz 30. jūnijam ar norādi "Konkursam". Visi konkursam iesūtītie attēli un stāsti tiks publicēti "Delfi Māja&Dārzs".

No 17. aprīļa 12 nedēļas ik pirmdienu raidījumā "Dārza jautājums" kopā ar dārznieci un arboristi Ilzi Andersoni uz aktuālajiem dārza darbiem paskatīsimies ne vien no teorētiskās, bet arī praktiskās puses, bet katra raidījuma beigās atbildēsim uz skatītāju jautājumiem par jebkuru sasāpējušos dārza tēmu.

Tev ir jautājums par dārza darbiem? Raksti mums darzajautajums@delfi.lv! Mēs palīdzēsim atrast atbildi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!