Foto: Shutterstock
Ja dārzu vēlies papildināt ar ūdenstilpni, neaizmirsti, ka arī tajā vari turpināt radīt skaistu dārza ainavu, izvēloties ap krastmalu audzēt mitrumu mīlošus augus, bet pašā dīķī – ūdensaugus.

Nereti dārza ainavu vēlamies labiekārtot ar kādu ūdenstilpni. Daži sapņo par savu piemājas dīķi, kurā audzēt zivis, citi – par vietu turpat pie mājas, kurā veldzēties vasaras svelmē, bet ziemas laikā uzaut kājās slidas un ģimenes lokā uzspēlēt hokeju. Citi vienkārši vēlas mazu dīķīti, kas dekoratīvi papildinās dārzā esošo ainavu. Vienalga, kurš no scenārijiem ir īstais, jāatceras viens – dīķis ir lieliska vieta, kurā turpināt dārza labiekārtošanu ar apstādījumiem, jo ir gana daudz augu, kam patiks dzīve mitrajā krastmalā, kā arī gana daudz ūdensaugu, kuri zels pašā dīķī.

Dīķi ieteicams veidot saulainā vai daļēji noēnotā vieta. Noteikti nevajadzētu dīķi veidot pilnībā noēnotā vietā, jo arī ūdensaugiem ir nepieciešama saulesgaisma. Dīķos jābūt ūdensaugiem ar zemūdens lapām. Tie fotosintēzes rezultātā veido ne tikai organiskās vielas, bet izdala arī skābekli, kas nepieciešams zivīm un citiem ūdenstilpņu iemītniekiem, "Māja&Dārzs" vēstījusi stādaudzētava "Dimzas". Jāuzsver, ka augi ir svarīgi dīķa iemītniekiem, jo kalpo tiem arī kā patvēruma vieta.

Veidojot dīķi ēnainā vietā, nevajadzētu izvēlēties ūdensrozes, kuras uz ziedu rēķina veidos lielu lapotni, kas vēl vairāk aizēnos dīķi. Jāatceras, ka arī dīķis ir jātīra un vietā, kur apkārt ir daudz koku un krūmu, tas būs jādara biežāk. Sabirušās koku un krūmu lapas paātrina dīķa aizaugšanu, turklāt dažiem kokiem, piemēram, ozoliem, lapas sadalās ļoti lēni. Ja koki ir, bet dīķi gribas, jāizvērtē, kurš no abiem ir svarīgāks, jo iespēju robežās pirms dīķa ierīkošanas būtu vēlams atvadīties no liekajiem un ainavā nevērtīgajiem kokiem.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!