Foto: Shutterstock
Ziedu, garšaugu un dārzeņu kultūru audzēšana vienuviet ir ne tikai labvēlīga bioloģiskajai daudzveidībai, bet arī samazina negantu kaitēkļu un slimību uzliesmojumu iespējamību. Tāpēc pat dažu kliņģerīšu iesēšana ap dārzeņu dobēm un vagām var pasargāt ēdamos produktus no iznīkšanas. Paskatīsim, kuri augi vislabāk sader viens ar otru.

Stādot kompanjona augus, var gūt vairākas priekšrocības, piemēram, augi var piesaistīt labvēlīgus kukaiņus un apputeksnētājus, atbaidīt kaitēkļus. Augiem ir arī nozīme augsnes auglībā, tie var uzlabot barības vielu piegādi un uzlabot barības vielu uzņemšanu. Daži var kalpot arī citos veidos, piemēram, veidot noēnojumu vai noderēt kā balsts. Piedomājot pie kompanjona augu stādīšanas, ieteicams tos stādīt vienu otram tuvāk, neievērojot ierastos attālumus.

Labās dārzeņu kombinācijas


Kukurūza, pupiņas un ķirbis: šo kombināciju, kas pazīstama kā "trīs māsas", pirmo reizi izmantoja Ziemeļamerikas pamatiedzīvotāji pirms vairākiem gadsimtiem. Kukurūza ar tās izturīgajiem kātiem nodrošina vertikālu atbalstu pupiņām, savukārt pupiņas piesaista augsnei slāpekli, nodrošinot visām trim kultūrām būtiskas barības vielas. Zemē mītošo ķirbju lielās lapas apēno augsni, saglabā mitrumu un neļauj augt nezālēm.

Gurķi, saulespuķes un pupiņas: princips ir tāds pats kā "trīs māsām" – saulespuķe atbalsta pupiņas, bet gurķu vīnogulāji aizsargā augsni.

Baziliks un tomāti: tandēms, kas, iespējams, ir zināmākais no visiem. Šie divi augi, kurus dēvē par "labākajiem draugiem" starp kultūrām, viens otram augdami līdzās sader tikpat labi, cik uz šķīvja (turklāt abiem vajadzīgi līdzīgi augšanas apstākļi). Aromātiskais baziliks atbaida baltās mušiņas, tabakas tripsi un citus kaitēkļus.

Salvija un burkāni vai kāposti: salvija ir efektīvs līdzeklis pret burkānu mušām un kāpostu pūcīti.

Samtenes un lapu dārzeņi: samtenes audzēšana starp dārzeņiem, piemēram, lapu kāpostiem un salātiem, piesaistīs labvēlīgus kukaiņus, piemēram, ziedmušas, mārītes un zeltactiņas, kas ir dabiski laputu plēsēji. Oranžā krāsa piesaista ziedmušas, tādēļ lapu dārzeņiem var stādīt līdzās arī kliņģerītes.

Izops un kāpostu dzimtas augi: izops piesaista balto kāpostu tauriņus, pārvilinot tos no kāpostu dzimtas augiem. Turklāt tā tumši zilie ziediņi ir bišu magnēts.

Lavanda un puravi: lavandu vai oregano var izmantot kā kompanjonu puraviem un burkāniem, jo to aromātiskās lapas attur laputis un citus kaitēkļus.

Timiāns un rozes: spēcīgā timiāna smarža atbaida mušiņas, tāpēc tas ir labs kompanjons rozēm. Ar tēju, kas pagatavota, izmērcējot timiāna lapas ūdenī, var apsmidzināt kāpostus cīņā pret baltajām mušiņām.

Foto: Shutterstock

Vēl citi augi un tiem piemērotākie kompanjoni:

  • Sparģeļi ar kliņģerītēm, petūnijām, tomātiem;
  • Bietes ar pupiņām, kāpostu dzimtas augiem, ķiplokiem, salātiem, sīpoliem;
  • Brokolis ar oregano un citiem kāpostu dzimtas augiem, piemēram, ziedkāpostiem, Briseles kāpostiem;
  • Briseles kāposti ar baziliku, pupiņām, bietēm, burkāniem, ķiplokiem, piparmētru, nasturcijām, sīpoliem, zirņiem, timiānu;
  • Kabacis ar citām kāpostu kultūrām, piemēram, brokoļiem, Briseles kāpostiem, kolrābjiem, rāceņiem, sīpoliem, kartupeļiem;
  • Burkāni ar maurlokiem, puraviem, sīpoliem, zirņiem, redīsiem, rozmarīnu, salviju;
  • Ziedkāposti ar pupiņām, bietēm, brokoļiem selriju, kukurūzu, sīpoliem, redīsiem, spinātiem, gurķiem;
  • Baklažāns ar pupiņām, kliņģerītēm, zirņiem, kaķumētru;
  • Zirņi ar pupiņām, burkāniem, kukurūzu, gurķiem, papriku, redīsiem, spinātiem, tomātiem;
  • Redīsi ar salātiem, nasturcijām, zirņiem;
  • Spināti ar pupiņām, koriandru, baklažāniem, oregano, zirņiem, rozmarīnu, zemenēm;
  • Zemenes ar gurķumētru, maurlokiem, salātiem, sīpoliem, spinātiem, salviju.
Ja dārzs ir mazs un tajā gluži vienkārši nav vietas veidot dobes, kurās tiek ņemta vērā augu saderība, ir vairāki garšaugi, kas neaizņem daudz vietas, bet noder tam pašam mērķim – kaitēkļu atbaidīšanai un labo kukaiņu pievilināšanai, kuri medī nelabvēļus. Tādi ir, piemēram, baziliks, maurloki, lavanda, oregano, rozmarīns, salvija, timiāns, koriandrs.
Foto: Shutterstock

Raksta tapšanā izmantotie avoti: "House & Garden", "The Spruce".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!