Vēlēdamies izaudzēt savus tomātus, dažkārt mēdzam pārspīlēt un augu apčubināt pārlieku daudz, tādējādi stāds aug lekns, skaistām, zaļām lapām, taču par augļu veidošanu tā īsti nemaz neuztraucas. Citkārt pie vainas ir laikapstākļi. Bet kā tad saprast, kas īsti ir pie vainas?

Ja stāds vizuāli ir veselīgs, bet augļi tā arī neaizmetas, tas liecina par ziedputekšņu nenobriešanu un neapputeksnēšanos, "Delfi" skaidro tomātu kolekcionāre un dārzniecības "Neslinko" saimniece Elga Bražūne.

"Mēdz gadīties, ka nokalst pat viss ziedu ķekars. Tad jāizvērtē, kādi varētu būt iemesli to ziedputekšņu nenobriešanai," skaidro Bražūne. Pirmkārt, vainojama varētu būt nepietiekoša vēdināšana. Ja karstā laikā siltumnīcā ir augsts mitruma līmenis, tajā krājas kondensāts, ziedputekšņi sterilizējas un ziedi nespēj apputeksnēties. Citkārt šādas situācijas var rasties arī pavasarī. Tad vainojama zemā temperatūra: "Garas, vēsas naktis un rīti, un dienas, lai gan salīdzinoši siltas, ir pārāk īsas, tādēļ ziedputekšņi nedabū pietiekami daudz siltuma. Arī saules gaismas trūkums var būt pie vainas tam, kādēļ ziediņi nobirst." Arī nesabalansētas barības vielas var būt iemesls, kādēļ notiek ziedu biršana, taču tad augs to signalizēs arī ar citiem simptomiem.

Iemesls tam, kādēļ ziedi neveidojas vispār, visbiežāk ir tomātu pārbarošana. "Dažreiz ir tā, ka stādi ir ļoti skaisti. Zaļi, ar milzu lapām kā palmai, stāds ir veselīgāks par veselīgu, bet ziedķekaru ir maz un tie paši neveido augļus, vai, ja veido, tie ir sīki un kroplīgi," pārbarota auga vizuālo izskatu ieskicē Bražūne. Taču šādas situācijas nereti var rasties arī tad, ja iesētas sēklas, kas savāktas no veikalā nopirktajiem tomātiem.

Vasaras otrajā pusē ir vēl kāda problēma, kas vistiešāk skar lauka tomātus – tomātiņi ir aizmetušies, bet, sasnieguši krietnas pogas izmēru, nomelnē un tālāk vairs neattīstās. Atkal vainojams kondensāts, saka tomātu kolekcionāre. "Tas vairāk novērojams lauka tomātiem augusta otrajā pusē. Kad sākas vēsās naktis un lietainais laiks, kad arī dienā saules ir maz, kondensāta dēļ tomāti bojājas."

Šogad daudzviet raksturīga arī tomātu augļu ilga nenogatavošanās. "Bija ļoti forša vasara, silts laiks dienās un naktīs, bet tagad kļuva lietains, naktis jau ir krietni pavēsas – šur tur pat 10 grādi pēc Celsija. Tad augļi it kā ir piebrieduši, vajadzētu jau sākt gatavoties, taču tie kaut ko vēl gaida. Straujā laikapstākļu maiņa tomātus ir nedaudz šokējusi," skaidro Bražūne. Viņa siltumnīcā vai dārzā pašlaik iesaka ienest un starp stādiem dažviet novietot gatavus ābolus vai banānus – tie izdala dabīgo etilēna gāzi, kas veicina augļu nogatavošanos.

Par citām tomātu audzēšanas likstām un pašu dārza saimnieku pieļautajām kļūdām, kas rezultējas sliktā ražā, kolekcionāre pastāsta šajā "Delfi" rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!