Foto: Shutterstock
Lai arī dārza sezona lēnu garu tuvojas noslēgumam, nav par vēlu to papildināt ar jauniem kociņiem un ogulājiem. Un ņem vērā – jo agrāk stādi tiks iestādīti, jo vairāk tiem būs laika iesakņoties.

Kā "Māja&Dārzs" vēstījis Dārzkopības institūta vadošais pētnieks Dr. agr. Edgars Rubauskis, nu ir īstais brīdis, kad ņemt un gatavot spraudeņus ogu krūmiem, kurus vēlies pavairot vai esi vasaras laikā noskatījis kaimiņa dārzā.

Upenēm tam izmanto jaunos dzinumus, kas aug no krūma pamatnes (kakleņa dzinumi), un griež gabalos ar trim četriem pumpuriem. Jāņogām skatās pēc apmēram sprīdi gariem sāndzinumiem, kur griež tos tā, lai pie pamatnes būtu daļa iepriekšējā gada auguma, saglabājot gala pumpuru. Līdzīgi rīkojas arī ērkšķogām, atrastos dzinumus noplēšot ar nelielu pēdiņu, nevis nogriežot. Kad spraudeņi iegūti un sagatavoti, tos sprauž dobēs augsnē, kas ziemā mazāk tiek salā izcilāta (smilšainākā), vai pierok. Spraudeņus sprauž tā, ka virs zemes paliek tikai gala pumpurs. Pavasarī tos iepriekš sagatavotās dobēs sprauž pēc iespējas agri, jo, kā zināms, ogulāji plaukst ļoti agri.

Septembris, tā otrā puse, ir laiks, kad vairums kokaudzētavu rok šajā gadā audzētos stādus. Rudens ir laiks, kad pieejams visplašākais piedāvāto augļu koku, ogulāju u. c. augļaugu šķirņu sortiments, kad arī tiek atjaunots stādu piedāvājums.

Kailsakņu stādu tirdzniecība drīz vien tiks uzsākta, to turpinot arī oktobrī. Arī rudens pusē: jo agrāk tiks iestādīts stāds, jo vairāk tam būs laika iesakņoties.

Rudens pusē stādāmas ziemcietīgākas augļaugu kultūras, piemēram, ābeles un ogulāji. Citus labāk pierakt, uzglabāt apstākļos, kur var vieglāk piesegt ziemā, un stādīt pavasarī. Rudenī stādītos vēlams mulčēt, tādējādi pasargājot saknes iespējamā kailsalā. Mulču no skaidām, šķeldas, cita materiāla var uzbērt kā konusiņu ap augļu koku, pat īpaši neizlīdzinot, – tas pasargās arī potēto šķirnes koku. Pavasarī gan mulča izlīdzināma plašāk, lai potējuma vieta būtu virs mulčas/augsnes. Vēlams, lai mulča segtu apdobi vismaz metra diametrā.

Kādas šķirnes izvēlēties, ja jaunu kociņu vai ogulāju gribas, bet nekas konkrēts nav padomā, lūko rakstos zemāk, kur padomos dalījušies eksperti un kolekcionāri.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!