Putekļusūcēji mājas kārtības uzturēšanā rada maģiju – te nekārtība bija, bet pēc mirkļa no tās ne miņas. Lielākā daļa putekļusūcēju ir radīti, lai uzsūktu ikdienas netīrības, piemēram, sakrājušos putekļus, zirnekļu tīklus, dažādas drupačas un citus gružus. Taču ne visu, kas mētājas uz grīdas, jāsteidz iesūkt aparātā, jo tā ierīci gluži ātri var arī sabojāt.

Pirmkārt, jāizvairās no šķidrumu uzsūkšanas. Ja uz grīdas izlijusi nedaudz sula, ūdens vai piens, labāk to uzslaucīt, jo šķidrums var iekļūt putekļusūcēja motorā un to sabojāt, pat radīt elektriskās strāvas apdraudējumu, norāda portāls "The Spruce". Ja šķidrums nonāk putekļusūcēja filtrā, līdz nākamajai uzkopšanas reizei visticamāk tas nepaspēs izžūt un aizsērēs ar putekļiem un citiem gružiem. Tas savukārt atkal novedīs līdz aparāta motora problēmām, putekļusūcējā var veidoties pelējums un izdalīties nepatīkamas smakas. Tāpat neuzsūc neko, kas ir mitrs, piemēram, no puķupoda izbirušo augsni vai kafijas biezumus.

Īpaši uzmanīgi jāpārbauda, vai telpā, kuru taisies uzkopt, nemētājas kādi sīki priekšmeti. Noteikti jāsargā rotaslietas, kuras mēdz "nejauši" pazust mājas juceklī, lai gan patiesībā jau sen tās guļ atkritumu konteinerā starp iesūktajiem putekļiem. Uzmanīgi jābūt ar stikliem, naglām, saspraudēm, monētām, "Lego" klucīšiem vai citām asām lietām, kuras, aparāta lielās jaudas dēļ, var caurdurt vakuuma maisu un sabojāt aparāta iekšējās detaļas.

Putekļusūcējs arī nav rīks, ar kuru savākt izbirušos pelnus vai no kamīna izsprāgušās ogles. Pašsaprotami, ka karstas lietas var radīt ugunsdrošības riskus, taču pelni var arīdzan aizsprostot aparāta filtru un pieķerties tvertnes un caurules iekšpusei. Kā izrādās, ne tikai pelni, bet arī tādi smalki produkti kā milti, cepamais pulveris vai soda var aizsprostot putekļusūcēja filtru un mazināt aparāta jaudu, tādēļ tās vērts vispirms savākt ar slotas palīdzību, bet tikai pēc "notikuma" vietu arī uzsūkt.

Ja no rokām izkritusi acu ēnu palete, labāk tomēr lielo ķēpu uzslaucīt ar rokām, jo pigmentētais pūderis atstās savas "pēdas" krāsu formātā it visur – kā uz grīdas, tā arī putekļusūcēja iekšpusē. Ja pieminam krāsojošas vielas, tad nedrīkstam aizmirst arī par lipīgajām. Noteikti nesūc neko, kas noķepis ar līmi vai kādu sīrupu. Šie lipīgie netīrumi aizsprostos ne tikai putekļusūcēja cauruli, bet vakuuma maisā var arī ātri sākt pelēt.

Lai arī putekļusūcējs ir lielisks glābējs, kā tikt galā izkritušajiem sieviešu matiem, labāk to palikt malā, ja matu ir daudz – piemēram, pēc frizēšanās turpat mājās vai brīdī, kad saņemies izsūkt arī zem dīvāniem un gultām. Daudz un gari mati var aizsprostot aparāta cauruli un sapīties ap ritenīšiem, norādīts "Better Homes&Gardens". Tāpat nevajag iesūkt nekāda veida auklas vai dziju.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !