Foto: Shutterstock
Vienkāršākais veids, kā telpai dot jaunu elpu, ir mainīt sienu izskatu. Ja sienas ir tikai nokrāsotas, darbiņš ir visai vienkāršs – tās atliek pārkrāsot. Sarežģītāk ir tad, ja sienas klāj tapetes. Lai gan dažkārt pietiekamu rezultātu var gūt, pārkrāsojot tapetes, citkārt no vecajām tapetēm labāk atvadīties uz visiem laikiem. Lai gan tapešu noņemšana neizklausās sarežģīta, itin bieži tas izvēršas par pamatīgu pārbaudījumu pacietībai.

Vispirms sāc ar telpas sagatavošanu. Tā kā tapešu noņemšana nav pats tīrākais no darbiem, vispirms no telpas iznes mēbeles vai tās novieto istabas centrā un pārklāj ar kādu materiālu, kas tās pasargās no putekļiem. Arī grīdu ieteicams pārklāt ar plēvi, lai to nesamitrinātu, un nodrošināties ar dvieļiem, lai uzslaucītu ūdeni. Svarīgi aizklāt arī visas kontaktligzdas un gaismas slēdžus ar krāsošanas lentu un drošības nolūkos telpā atslēgt elektrību, padomos dalās portāls "Architectural Digest".

Nākamais darbiņš – pārbaudīt, no kāda materiāla ir sienas. Paveicies ir tad, ja sienas ir betona vai mūra un apstrādātas tikai ar apmetumu, jo rīģipša sienas liela mitruma ietekmē var sabojāties. Rīģipša sienas būs viegli atpazīstamas, jo pieklauvējot pie tām, dzirdama dobja skaņa – aiz tām ir tukšums.

Pēc tam pārbaudi tapešu veidu. Lai to izdarītu, vari izmantot nazi un ar to nedaudz nolobīt tapetes. Ja tapetes no sienas atdalās viegli un aiz tām redzama siena, darbiņš būs nebūs grūts. Nedaudz sarežģītāks process būs tad, ja tapetes ir biezākas un aiz nolobītā slāņa pie sienas aizvien atrodas daļa no tapetēm.

Ja tapetes no sienas nost lobās salīdzinoši viegli, pietiks ar spaini, kurā iepildīts silts ūdens, sūkli un mazu špakteļlāpstiņu. Tapetes vari saslapināt, izmantojot arī mazu dārza smidzinātāju. Ja tapetes nāk nost slikti, būs jāķeras klāt daudz nopietnākam paņēmienam un veikalā jāpērk speciāls ķīmisks šķidrums, kas paredzēt tapešu noņemšanai. Tad rokās noteikti jāvelk gumijas cimdi.

Tapešu noņemšanu sāc no augšējā stūra, kur parasti tās ir vaļīgākas, pēc tam ar spēku tās plēšot nost no sienas. Dažkārt ar vienu piegājienu izdodas noplēst visu tapeti, taču, jo senāka tā būs, jo grūtāk to būs noņemt. Kad noņemta tapešu virskārta, ar siltu ūdeni piesūcinātu sūkli samitrini atlikušo tapešu slāni, tādējādi mīkstinot arī līmi, kas ir zem tām. Ļauj ūdenim dažas minūtes iesūkties, un, kamēr tapetes vēl mitras, ar špakteļlāpstiņu nokasi atlikušo tapešu kārtu. Tapetes samitrini pa maziem posmiem, lai tās noņemšanas brīdī nebūtu jau pilnībā izžuvušas. Tapešu nokasīšana jāveic prātīgi, jo pārāk agresīvas kustības var rezultēties ar sabojātu sienu.

Izmantojot tapešu noņēmēju, vispirms izlasi lietošanas noteikumus, jo dažus no līdzekļiem pirms lietošanas jāatšķaida ar ūdeni. Pārējie principi ir līdzīgi: tapetes samitrini ar līdzekli, atļauj tam iesūkties un pēc tam tās noņem ar lāpstiņas palīdzību.

Pēc tapešu noņemšanas sienas vajadzētu noskalot ar ūdeni, līdz tā ir pilnībā gluda un uz tās vairs nav palikuši līmes atlikumi, kas apgrūtinātu jaunu tapešu līmēšanu vai sienas krāsošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!