Tendences nāk un iet kā modes pasaulē, tā interjera dizainā, taču vienmēr ir kādi elementi, kuri savu aktualitāti saglabā vienmēr.

Galvenais padoms – pirms telpas iekārtošanas atceries, ka retos gadījumos kāda interjera dizaina tendence savu uzvaras gājienu piedzīvo ilgāk par dažiem gadiem, tādēļ nevajadzētu mesties telpu dekorēt pēc kādas tendences parametriem. Tā vietā, lai istabas sienas nokrāsotu kādā aktualitāti guvušā krāsā, labāk šajā krāsā izvēlēties viegli maināmus un mazus priekšmetus, piemēram, spilvenus, pledus, svečturus vai vāzes.

Simetrija

Veidojot interjera dizainu, viena no galvenajām lietām, kas jāņem vērā, ir simetrija. Cilvēka acīm patīk simetrija un līdzsvars, tādēļ, lai arī kādu interjera stilu mājoklī vēlies izveidot, vērts to iekārtot simetriski, norāda portāls "The Spruce".

Lai panāktu, ka interjerā valda simetrija, dažiem priekšmetiem telpā jādubultojas. Taču tas nebūt nenozīmē, ka visam jābūt pāros. Izvēlies vienu fokusa punktu, kuru izcelt ar konkrētiem priekšmetiem. Piemēram, dīvāna abās pusēs novieto vāzes ar puķēm, lampas vai jebko citu. Dīvānu var izcelt arī abās tā pusēs novietojot mīkstus atpūtas krēslus, kas vienlaikus kalpos kā papildu sēdvietas. Ideja ir vairāk vai mazāk izveidot spoguļattēlu katrā telpas pusē vai vismaz līdzsvarot to, kādi priekšmeti atrodas vienā telpas pusē ar tiem, kas atrodas otrā.

Fokusa punkts acīm

Jebkurai telpai nepieciešams kāds fokusa punkts. Dažreiz tas rodas dabīgi, piemēram, ar iebūvētu kamīnu vai centrālu logu, taču tikpat labi to var radīt, izmantojot mākslas darbus, mēbeles vai televizoru. Lai saprastu, kur šādu elementu iekļaut, paveries tukšajā telpā un izvērtē, kur acu skatiens dabiski vēlas vērsties – tā būs īstā vieta, kurai pievērsties.

Izmanto klasiskas krāsas


Tā vietā, lai izvēlētos kaut ko drosmīgu, labāk priekšroku dot klasiskiem rakstiem, piemēram, svītrainiem plediem vai tekstilizstrādājumiem ar augu apdruku, bet izvairīties no dzīvnieku un ģeometriskiem rakstiem. Tas, protams, nenozīmē, ka arī šādi interjera dekori nevar skaisti izskatīties klasiskajā stilā, taču šādi raksti laika gaitā noteikti izies no modes.

Neliec uzsvaru uz tehnoloģijām


Mūsdienās ikdiena nav iedomājama bez datora vai televizora, un to nevajag mainīt, taču šiem objektiem interjerā nevajadzētu dot pārāk lielu spozmi. Televizors gana bieži telpā kļūst par galveno fokusa punktu, taču pārējās tehnoloģijas, piemēram, mūzikas tumbiņas, spēļu konsoli un citas ierīces mēģini novietot nemanāmākā istabas stūrī.

Tendences, kas nenoveco un atgriežas


Zili baltie porcelāna trauki. Šī krāsu kombinācija radusies jau 14. gadsimtā Ķīnā, taču savu popularitāti guva 17. gadsimtā, kad tie tika eksportēti uz Eiropu, norāda portāls "Architectural Digest". Kopš tā laika zilās un baltās krāsas kombinācija nav aktuāla tikai uz traukiem, bet arī flīzēm un citiem priekšmetiem.

Balta gultasveļa. Balta gultasveļa bijusi aktuāla gadiem ilgi, taču minimālisms, kas dominē interjera dizainos pēdējos gados, to aktualitāti no jauna pacēlis jaunos augstumos. Baltā krāsa ir patīkama, mierīga un svaiga – tieši tas, kas nepieciešams telpā, kurā ķermenim un garam jāatpūšas.

Marmors virtuvē un vannasistabās. Marmors ir gan praktisks, gan grezns, tieši tādēļ tā popularitāte interjerā ir nemainīga.

Dekori no rotangpalmas. Jau senajā Ēģiptē populāri bija gultas rāmji, kas pīti no rotangpalmas. Mūsdienās materiālu izmanto, lai izveidotu arī gaismas ķermeņus, krēslus, grozus un citus dekorus. Ar tā palīdzību telpai tiek piešķirts siltums un dabiskums.

Mīkstās mēbeles. Mīkstās mēbeles interjerā pavisam noteikti ir uz palikšanu, jo tās nodrošina ērtības, pēc kurām cilvēki tik ļoti alkst. Atliek vien izvēlēties tās krāsās, kas ātri neizrotē no modes tendencēm.

Atklātas ķieģeļu sienas. Neatkarīgi no tā, kā apstrādātas, ķieģeļu sienas vienmēr interjeram piešķīrušas vēsturisku noskaņu.

Metro flīzes. Gluži tāpat kā marmors, arī metro tipa flīzes ir nemainīga klasika virtuvē un vannasistabā, turklāt tās piestāv teju visam.

Ozolkoka grīdas dēļi. Grīdas segums, kas kādreiz tika izmantots praktisku iemeslu dēļ, bet mūsdienās tās telpās rada siltuma sajūtu, turklāt piestāv it visam.

Baltā krāsa virtuves dizainā. Baltā krāsa ir vienmēr aktuāla un eleganta, turklāt ļauj telpā izcelt citus priekšmetus, piemēram, traukus.

Iebūvēti grāmatu plaukti. Tā ir mūžīga modes tendence, kas paaugstina telpas izsmalcinātību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!