Foto: Shutterstock
Vannasistaba pavisam noteikti ir viena no visgrūtāk iekārtojamām telpām mājoklī. Lielākoties tās ir nelielas, taču objektu, kas tajā jānovieto, ir gana daudz, lai bez piepūlēm radītu pilnīgu haosu. Ko darīt lietas labā, lai mazo telpu izmantotu efektīvi, turklāt tā, lai tajā būtu arīdzan aizraujošs dizains? Lūk, daži vērtīgi padomi!

Maza telpa nenozīmē garlaicīgu interjeru


Visi zinām teicienu: kas par daudz, tas par skādi. Un tā patiešām ir. Maza telpa, kas piebāzta ar daudz mantām, izkrāsota teju visos krāsu paletes toņos, šķitīs vēl mazāka un šaurāka. Taču tas nebūt nenozīmē, ka šaurās telpās jāveido garlaicīgs dizains. Aplūkosim opcijas un iepazīsimies ar pamatprincipiem, kas jāievēro, lai maza telpa būtu omulīga un tajā pašā laikā – arī ar savu "raksturu".

Jāatzīst, ka viens no vienkāršākajiem veidiem, kā telpai piešķirt vizuālu plašumu, ir baltās krāsas izmantošana pēc iespējas vairāk: baltas flīzes, baltas sienas, vanna un vannasistabas skapītis utt. Krāsa ne tikai vizuāli telpu padara plašāku, bet arī atstaro gaismu, nevis to absorbē, kas nav mazsvarīgi. Turklāt, tā kā vannasistabā gana bieži jau tā ir daudz baltu ķermeņu (vanna, tualetes pods, izlietne), tad baltās krāsas izmantošana arī citur radīs vienotības sajūtu telpā.

Visa telpa vienā krāsā. Skan diezgan garlaicīgi, vai ne? Tomēr tas nenozīmē, ka telpai jābūt bez sava "rakstura". Šādās situācijās jāspēlējas ar formām un tekstūrām! Baltas marmora flīzes, balta akmens masas vanna un mīksti dvieļi baltā krāsā, starp kuriem pazib arī kāds koka vai metāla akcents – telpā valdīs vienotības un gaumīguma sajūta.
Ja neesi spilgtu krāsu cienītājs, labu efektu var radīt arī ar citām krāsām – pat tumšajiem toņiem. Piemēram, melnā krāsa telpai piešķirs dziļumu. Taču, izmantojot tumšās krāsas, tāpat svarīgi, lai telpā būtu jūtama vienotības sajūta. Tas nozīmē, ka, izvēloties flīzes, teicami būtu, ja sienas arī būtu kādā no šīs krāsas toņiem. Asi kontrasti starp krāsām telpu uzreiz padarīs šaurāku, tieši tādēļ arī griestus ieteicams krāsot tādā pašā tonī, kā sienas.
Omulīguma sajūtu telpā radīs dabīgie materiāli, piemēram, koka grīda un koka vannasistabas skapītis, bet, ja vēlies šos elementus papildināt ar kaut ko košāku, vari eksperimentēt, nokrāsojot sienas ar piparmētras zaļo toni, kas vienlaikus lieliski telpā atstaros gaismu, padarot telpu vēl gaišāku. Arī tādi materiāli, kā marmors, stikls, spogulis un metāls telpu padarīs gaišāku, turklāt tajā ienesīs greznības sajūtu.
Ja telpā tomēr gribi redzēt kontrastu spēli, tad vislabāk eksperimentiem ļauties attiecībā pret grīdas segumu. Izvēlies to tumšā un dinamiskā krāsā, savukārt sienu un griestus – gaišākus.
Lai gan varētu būt vēlme izvēlēties tapetes vai flīzes ar sīkiem motīviem, nenobīsties no lieliem rakstiem, jo, pareizi izvēlēti, arī tie telpu vizuāli padarīs plašāku, vienlaikus kalpojot arī kā interesants akcents. Taču pats galvenais – neatkarīgi no krāsām, izvēlies interesantu flīžu rakstu, piemēram, skujiņas rakstu, kas dizainu padarīs interesantāku. Interesantu, bet gaumīgu kontrastu radīt tumšas flīzes ar gaišām flīžu šuvēm.

Spoguļi un stikls – jo vairāk, jo labāk


Cits triks, kā mazo telpu padarīt plašāku, ir ar stikla elementu un spoguļu palīdzību. Spogulis radīs ilūziju, ka telpa ir plašāka, nekā tā ir patiesībā, turklāt, tāpat kā baltā krāsa, spogulis labi atstaros gaismu telpā. Tādēļ tā vietā, lai virs vannasistabas skapīša pieliktu mazu spogulīti, kurā redzi vien trešdaļu sava rumpja, apsver opciju vienu telpas sienu pilnībā atvēlēt kārtīgam spogulim. Svarīgi gan, lai spogulim nebūtu uzkrītošs rāmis, kas visu uzmanību koncentrēs tikai uz to. Mazās telpās svarīgi, lai visi priekšmeti kalpo daudzfunkcionāli, līdz ar to noderīgi būs, ja spogulis vienlaikus ir arī skapītis, kurā novietot higiēnas preces.

Ja vannasistabā ir duša, tad vēlams izvēlēties stikla dušas durvis, kas telpai piešķirs dziļuma sajūtu. Drosmīgākie var iztikt bez dušas durvīm, tādējādi ietaupot gana daudz vietas telpā, taču šādā gadījumā jāpārliecinās par ūdens noteces sistēmas efektīvu darbību.

Pievērs uzmanību kopskatam


Ja telpā nepieciešami dušas aizkari, tad tos vēlams piestiprināt pie griestiem – griesti tad izskatīsies vizuāli augstāki. Arī ar flīzēm vēlams noklāt visu, nevis tikai pusi sienas.

Atvērtāku skatu telpā radīs brīvi stāvoša vanna, savukārt, ja telpā veic lielākas rekonstrukcijas, apdomā to, kādas opcijas nepraktiskāko stūrus izmantošanai telpā, lai tādā veidā maksimāli ieekonomētu vietu. Praktiska un ērta šādās telpās būs neliela stūra izlietne, kā arī pie sienas stiprināms tualetes pods, kas atvēlēs papildu vietu mantu novietošanai zem tiem.

Ja tas ir iespējams, sienā izbūvēta niša, uz kuras novietot higiēnas preces, kalpo kā lielisks vietas taupītājs. Taču tikpat efektīva var būt arī palodze, kuru izmantot kā plauktiņu, ja netālu no tās atrodas izlietne. Galvenais uz tā novietot tikai pašas nepieciešamākās higiēnas preces, visu citu noslēpjot skapīšos. Lai radītu siltu un aicinošu vidi, dekorācijas (mākslas darbi, vannasistabas paklājiņi) ir neatņemama sastāvdaļa, bet jāatceras – visam jābūt ar mēru.

Labs apgaismojums – gan dabiskais, gan mākslīgais


Ja vannasistabā pieejami logi, tad tas noteikti jāizmanto, jo gaiša telpa izskatīsies daudz omulīgāk un plašāk. Logus izvēlies aizsegt ar aizkariem vai žalūzijām, kuras cauri laiž gaismu, taču visefektīvākais risinājums būs matētas plēves uzklāšana uz stikla, kas gaismai ļaus iekļūt telpā, bet vienlaikus nodrošināt privātuma sajūtu. Lai maksimāli izmantotu dienas gaismu, logus uzturi tīrus.
Ja pieejas dabiskajam apgaismojumam nav, jāizlīdzas ar gaismekļiem. Vannasistabās labs apgaismojums ir ļoti svarīgs, tādēļ vēlams, lai telpā ir vairāki gaismas avoti dažādās vietās. Ja šādu ieceri īstenot nav iespējams, izvēlies lampu, kurā iespējams ievietot vairākas spuldzītes. Ja lielam gaismeklim vietas nav vai tas telpā vienkārši neiederas, moderns un elegants veids, kā to atspēkot, būs spoguļa izgaismošana ar LED virteni.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem "Architectural Digest", "Better Homes and Gardens", "The Spruce" un "Houzz".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!