Foto: Shutterstock
Kaut arī pēdējos gados interjera dizainā valda minimālisms, tomēr no sociālajiem medijiem pūš pārmaiņu vējš. Arvien populārāks kļūst "Dark Academia" (Tumšas akadēmijas) stils, kas vienlaikus ir gan grezns, gan neordinārs. Tumšas sienas, vintāžas dekori, daudz grāmatu un gleznu. Klāt tam nedaudz misticisma un viens no populārākajiem interjera dizainiem "TikTok" platformā ir gatavs.

Sociālajos medijos popularitāti guvušais "Dark Academia" nu ir kļuvis par vienu no vadošajiem interjera dizainiem. Tas savaldzināja ar tumšiem toņiem, grāmatu kaudzēm, vintāžas stila dekoriem un senām mēbelēm, kas darinātas no dabiskiem materiāliem. Savukārt, lai atmosfēru padarītu noslēpumaināku un intīmāku, izmantota sveču gaisma.

View this post on Instagram

A post shared by Anna (@anna.ska)

"The New York Times" raksta, ka jaunajā interjera dizainā liels uzsvars ir uz lasīšanu, rakstīšanu un mācīšanos. Patiesi! Viena no svarīgākajām interjera sastāvdaļām ir grāmatas – kā jau akadēmijas stilam pienākas. Tā kā interjera dizains nāk no gotu subkultūras, tad sākotnēji pat tika veidoti saraksti ar grāmatām, kuras labāk piestāv šim stilam. Šobrīd gan par to ir aizmirsts un ikviens "Dark Academia" interjera cienītājs var palikt uzticīgs savai literārajai gaumei.

Turklāt, ja sirdī iekrīt šis iespaidīgais interjera dizains, tas it nemaz nenozīmē, ka jāgatavojas milzu remontam. Pietiek vien ar dažām niansēm, lai mājokli pārvērstu līdz nepazīšanai. Vai vismaz piešķirt tam nedaudz "Dark Academia" atmosfēras.

Foto: Shutterstock

Raksta turpinājumā pieci padomi, kā bez piepūles un stresa izveidot populāro interjera dizainu, kas pēc ekspertu domām vēl ilgi būs aktuāls.

Priekšroka tumšiem toņiem

Viens no vieglākajiem un efektīvākajiem veidiem, kā panāk pārmaiņas interjerā noteikti ir sienu pārkrāsošana. Savukārt, lai mājoklis iegūtu "Dark Academia" atmosfēru, sienas jākrāso pēc iespējas tumšākas. Tas gan nenozīmē, ka tām jātop pilnīgi melnām. Ļoti eleganti izskatīsies arī tumši zili vai zaļi, kā arī visi sarkanie toņi.

Piemēram, franču dizaineris Saša Volkhofs ir daudz eksperimentējis ar interjera dizainu. Beigās panākot spēcīgus kontrastus starp tumšajām sienām un gaišajiem grāmatu plauktiem, kas mājokli padara eklektisku.

Vēsturiski portreti

"Dark Academia" dizains nav iedomājams bez sienu rotājumiem. Tās varbūt gan fotogrāfijas, gan gleznas, kā arī unikāli portreti. Svarīgi ir tikai, lai šie dekori atbilstu stilam.

Dizainere Mišela Nusbaumere dod priekšroku 19. gadsimta vīriešu portretiem, kurus regulāri iegādājas izsolēs. Viņasprāt, senie portreti piešķir mājoklim īpašu auru. Taču panākt pareizo noskaņu un estētiku var arī ar mūsdienās veidotiem mākslas darbiem. Jābūt vien nedaudz radošiem.

Vintāžas dekori

Plaukti piepildīti ar grāmatām un vintāžas stila dekoriem ir dizaina elements, kas ne vien rada "Dark Academia" estētiku, bet arī spēj integrēties teju jebkurā mājoklī. "Albion Nord" radošā direktore Kamilla Klārka stāsta, ka izmantot var gan greznus foto rāmjus, gan svečturus un vāzes. "Daudzi cilvēki domā, ka senlietas ir putekļiem klātas mantas, kurām vieta ir bēniņos. Taču patiesībā tās var kļūt par pērli pat vismodernākajā mājoklī," teic Klārka.

Zemes toņi

"Pieklusināti zemes toņi mājoklī radīs miera sajūtu. Pelēkus toņus var aizstāt ar zaļiem vai putekļaini ziliem toņiem," iesaka Klārka. Viņa uzsver, ka zemes toņi piestāv gan klasiskam, gan mūsdienīgam interjeram. Savukārt, ja ir vēlme eksperimentēt ar "Dark Academia" stilu, tad zemes toņi būs pareizā izvēle. Ne tikai sienas var būt zemes toņos, arī mēbeles un dekori.

Mēbeles no dabīgiem materiāliem

Ne tikai zemes toņi, bet arī mēbeles no dabīgiem izejmateriāliem ir raksturīgi "Dark Academia". "Viens no populārākajiem materiāliem ir ozols. Tas ir skaists materiāls ar interesantu faktūru, kas mēbelei piešķir savu raksturu," stāsta Klārka. Tāpat var izmantot tumšos metālus un pat akmeni. Un, galu galā, nav jāaizmirst, ka mūsdienās ir daudz materiālu, kas nav dabiski, taču izskatās teju tāpat.

Izmantotie avoti: "Homes and Gardens".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!