Meditācija ir prakse, kurā praktizējošais indivīds paša spēkiem mēģina ierosināt prāta un apziņas stāvokļa izmaiņas, lai veicinātu garīgu labumu. Tas rakstīts "Vikipēdijā", bet "Delfi ceļojumi" gribētu piebilst – arī fizisku labumu. Un viena no labākajām meditācijas formām Latvijā ir pārgājiens gar jūru.

Vidzemes jūrmala ir klāta dažāda lieluma laukakmeņiem un izrobota ar nelieliem zemesragiem un līčiem. Tā ir vienīgā vieta Latvijā, kur jūras krastā viļņu darbības iespaidā izveidojušies smilšakmens atsegumi. Šis ir ļoti mainīgs jūras krasta posms, īpaši pēc lielām vētrām, tāpēc tā aizsardzības nolūkos ir izveidots Vidzemes akmeņainās jūrmalas dabas liegums.

Rūdītie staigātāji pārgājienu var sākt Vitrupē. Dodoties tālāk, Tūjas virzienā, varēsiet apskatīt Vidzemes jūrmalas vēsturisko apbūvi, Meleku līci, Kutkaju ragu, Veczemu klintis ar alām, kas ir iespaidīgākā smilšakmens klinšu grupa visā Vidzemes piekrastē. Netālu no klintīm atrodas "Veczemu" mājas, kurās filmētas divas latviešu filmas -"Vecā jūrnieku ligzda" un "Ilgais ceļš kāpās".

Dodoties tālāk, redzēsiet Rankulragu, Zivtiņu atsegumu, Ežurgu klintis, pie kurām pavasaros un pēc lielām lietavām mēdz veidoties nelieli ūdenskritumi un Ķurmragu, kur no smilšakmens izveidojušies stāvkrasti. Taču jābrīdina, ka šī vieta ir bīstama kuģotājiem un mainās pēc katras vētras. Par nonākšanu Ķurmragā liecinās arī tas, ka pludmalē ieraudzīsiet sagāzušos navigācijas vaduguns korpusu, kurš vēl pirms dažiem desmitiem gadu slējās piekrastes pļavā.

Kad nonāksiet pie Tūjas atseguma, mola, laivu steķiem, un ķieģeļu fabrikas, zināsiet - esat jau gandrīz pie finiša. Ķieģeļu fabrikā līdz pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu beigām ražoja ķieģeļus no apkārtnē esošās mālu iegulas. Zinātāji teic, ka ķieģeļi bijuši gana kvalitatīvi, un ar tiem apšūts pat Rīgas Pulvertornis.

Starp steķiem un ķieģeļu fabriku bija izveidots sliežu ceļš, pa kuru transportēja ķieģeļu fabrikā saražoto produkciju. Netālu no mola pēckara gados uzbūvēta zivju pārstrādes rūpnīca, uz kuru no kuģiem pa cauruli, kas izvietota pāri steķiem, ar ventilatora palīdzību sūknēja zivis.

Kopējais pārgājiena garums ir 19 kilometri, kas kopumā prasīs apmēram 7 stundas. Lielākoties gājiens ved pa akmeņaino jūrmalu, taču Vitrupes un Tūjas apkārtnē ir arī smilšainas pludmales un iešanai var izmantot arī ceļu, kas ved gar pašu jūras krastu. Ja vēlaties doties pārgājienā ar bērniem, "Delfi ceļojumi" iesaka maršrutu krietni saīsināt un iet no Ķurmraga līdz Tūjai.

Kur paēst: dodoties pārgājienā, iesakām ņemt līdzi sviestmaizes vai desiņas, kuras uzcept varēsiet pie Veczemu un Ežurgu klintīm izveidotajās atpūtas vietās. Noteikti iesakām paņemt līdzi ūdeni. Taču neparedzētiem gadījumiem Tūjas centrā ir arī veikals un kafejnīca.

Kā nokļūt: visērtāk - ar personīgo auto, pat diviem, jo tad vienu no automašīnām var novietot pārgājiena sākuma punktā, bet otru - finišā. Taču Vitrupē var nonākt un no Tūjas uz Rīgu aizbraukt ar autobusiem, kas kursē pa Tallinas šoseju jeb VIA Baltica.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!