Dabas mīļotājiem un aktīvās atpūtas cienītājiem kā "kulaks uz acs" būs Papes dabas parks. Te var doties pastaigās, braukt ar velosipēdiem, vērot savvaļas zirgus, taurus un sumbrus vai vienkārši atlaisties jūras krastā un klausīties tās šalkās.

Papes dabas parks atrodas pašā Latvijas dienvidrietumu stūrī, un tā teritorijā atrodas unikālas dabas ekosistēmas, skaistas ainavas un interesantas apskates vietas: Baltijas jūras piekraste ar kāpām, Papes ezers un Nidas augstais purvs. Starp Papes ezeru un jūru ir viena no lielākajām putnu migrācijas vietām Latvijā (Baltās - Baltijas jūras putnu ceļš). Ezera pretējā pusē ganās savvaļas zirgi un tauri, kuri nogana Latvijā reti sastopamās dabiskās palieņu pļavas.

Parkā izveidotas divas dabas takas, pa kurām ejot kājām vai braucot ar velosipēdu, var izbaudīt dabas skaistumu un aplūkot interesantākos apskates objektus parka teritorijā.

Dabas procesu taka piedāvā 10 kilometru garu ceļojumu neskartā dabā. Ceļojumam ir piecas pieturas: ezers, pļava, mežs, purvs un kāpas, kuru laikā var vērot, kā veidojas ainava dažādu dabas procesu, piemēram, ūdens, uguns, vēja un lielo zālēdāju ietekmē. Taka sākas pie Papes kanāla un vijas cauri vēsturiskajam Ķoņu ciemam, kurā iespējams apskatīt tipisku zvejnieku - zemnieku piejūras sētu "Vītolnieki".

"Vītolniekos", Latvijas etnogrāfiskā brīvdabas muzeja filiālē, var apskatīt senās ēkas, Papes zvejnieku darba rīkus, apģērbu un vairāk nekā 1100 gadus vecu vienkoča laivu, kuru pirms vairākiem gadiem atrada izskalotu Papes jūrmalā.

Sportiskākie dabas mīļotāji var doties 26 kilometrus garā pastaigā vai velobraucienā apkārt Papes ezeram, apskatot putnu novērošanas torni un divus putnu slēpņus, Papes ezerā ietekošās upes - Paurupi un Līgupi, savvaļas zirgus, taurus un sumbrus, Šķilu liepu, Svētbirzi un Ezerskolas upurakmeni, Papes ezera polderu pļavas un ornitoloģisko staciju. Taču jāņem vērā, ka ezera dienvidu un ziemeļu daļā pavasarī un lietainā laikā atsevišķi takas posmi var būt applūduši.

Iepazīstot Papes ezera dabas taku, jūs redzēsiet arī Papes bāku, kas celta 1890. gadā. un sākumā bijusi novietota salīdzinoši tālu krastā. Jūrai pienākot tuvāk, šobrīd Papes bāka no visām Latvijas bākām atrodas vistuvāk krastam. Papes bākugunis labas redzamības apstākļos var saskatīt pat 30 kilometru attālumā.

Papes ezeru iespējams iepazīt arī laivojot. Ezerā ir izveidotas divas laivu bāzes, kuras savieno iezīmēts ūdenstūrisma maršruts ar bojām. Ezers ir aizaudzis ar niedrēm, tāpēc daļa apmēram 10 kilometrus garā maršruta ved cauri niedru koridoriem.

Kopš 1966.gada Papes ciema vidusdaļā darbojas putnu novērošanas stacija, kurā tiek gredzenoti un uzskaitīti migrējošie putni. Līdz šim laikam saņemtas vairāk kā 3000 ziņas par Papē gredzenotajiem putniem no 31 valsts. Pateicoties putnu masveida ķeršanai, Latvijas ornitofauna papildinājusies ar daudzām jaunām sugām, piemēram, ūdeņu čipsti, pallasa ķauķi, dzeltensvītru ķauķīti, un mazo stērsti.

Kur nakšņot: Papes ciema viesu mājās "Lejnieki", "Čakstes", "Pūķarags", Kalnišķos - viesu mājā "Griķi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!