Foto: Publicitātes foto
Lai arī Vecpiebalgas ūdensrozes vēl tikai mostas, uz šo daudz apdziedāto un aprakstīto novadu ir vērts doties, lai apciemotu Latvijas dižgaru – rakstnieku un komponistu muzejus.

Reiņa un Matīsa Kaudzīšu muzejs "Kalna Kaibēni"

1929. gadā nodibinātais brāļu Reiņa un Matīsa Kaudzīšu piemiņas muzejs ir vecākais memoriālais muzejs Latvijā. "Kalna Kaibēnos" Kaudzītes uzrakstīja gan romānu "Mērnieku laiki", izloloja daudzu sabiedrisko pasākumu ieceres un pirmajos 14 sava garā skolotāju darba mūža gados mācīja 1229 skolēnus.

Brāļu Kaudzīšu vadībā "Kalna Kaibēnu" skola iemantoja labu slavu, audzēkņu skaits auga un tā tika pārcelta uz netālo jaunās Ogrēnskolas ēku. Brāļi Kaudzītes nopirka "Kalna Kaibēnus" un skolotāja darbu turpināja Ogrēnskolā.

"Kalna Kaibēnos" apskatāms rakstnieku dzīves laika mājas iekārtojums, ceļojumu piemiņas lietas un sadzīves priekšmeti, bet māju dārzā ikvienu gaida tikšanās ar "Mērnieku laiku" tēliem, leģendārais "atmiņu stūrītis" un iespēja ieraudzīt Piebalgas pakalnus no skatu torņa.

Kārļa Skalbes "Saulrieti"

"Saulrieti" bija rakstnieka vasaras māja, kuru viņš uzcēlis savu dzimto "Incēnu" tuvumā. Kārļa Skalbes draugi "Saulrietus" dēvējuši par "latviešu pasaku ķēniņa pili", bet pats rakstnieks te radis mieru no pilsētas kņadas un smēlies iedvesmu. Mājas plašie logi ļauj istabās ieplūst rietošās saules gaismai. Iespējams, šī iemesla dēļ Kārlis Skalbe devis mājām "Saulrietu" nosaukumu, bet varbūt arī tāpēc, ka bija te iecerējis pavadīt vecumdienas. Uzkāpjot nama augšstāvā paveras elpu aizraujošs skats - uz trijām debess pusēm redzami ezeri, bet tālumā zilgani kalnu pauguri.

Muzeja telpās saglabāts Skalbju dzīves laika iekārtojums, apskatāmas ģimenes piemiņas lietas un fotoattēli. Apmeklētājiem tiek piedāvātas ekskursijas un tematiski pasākumi. Ir iespējams apmeklēt arī Kārļa Skalbes dzimtās mājas "Incēnus" un ģimenes kapavietu Vaktskalnā.

Emīla Dārziņa un Jāņa Sudrabkalna muzejs

Jaunpiebalgas novada "Jāņaskolā" 1969.gadā atvērtais muzejs veltīts komponista Emīla Dārziņa dzīvei un ģeniālajai daiļradei. Izstaigājot 1871.gadā uzceltās skolas ēkas telpas, ieklausoties piemiņas lietu stāstos un Dārziņa mūzikā, ikviens var mēģināt uzzināt mākslinieka dzīves, nāves un mākslas noslēpumu.

Jānis Sudrabkalns bērnību pavadījis netālajā Zeltakrogā un mācījies Jāņaskolā. Piebalga visu mūžu palika dzejnieka gaišā bērnības zeme. Muzejs piedāvā ekskursijas un tematiskus un muzikālus sarīkojumus

Kur paēst: restorāns "Ūdensroze" iepretim Vecpiebalgas baznīcai, kas piedāvā maltītes gan veģetāriešiem, gan klasisko ēdienu cienītājiem. Brīvdienās pieejams arī īpašais šefpavāra piedāvājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!