Dziedātājas Aijas Andrejevas bērnība pagājusi Lielvārdē. Tur ir gan viņas "kazaki razboiņiki" spēlēšanas vietas, gan slepenās bērnu "bandas" tikšanās vietas, vārdu sakot – Aija Lielvārdē savā laikā izlodājusi visus kaktiņus un joprojām ir savas pilsētas patriote. Tāpēc viņa aicina doties uz Lielvārdi un apskatīt savas mīļākās Lielvārdes vietas

Viena no Aijas mīļākajām vietām ir Lielvārdes muižas parks, kurā atrodas Lielvārdes bruņinieku pilsdrupas. Par parku Aijai ir īpašas atmiņas: "tur praktiski esmu uzaugusi un pilsdrupās izložņājusi katru akmentiņu".

Lielvārdes parkā var izgulēties Lāčplēša gultā vai mēģināt apsegties ar Spīdolas segu. Patiesībā, tie ir dižakmeņi, kas kādreiz atradušies Daugavā pie Lielvārdes salas. Turpat netālu atrodas arī Spīdalas bluķis, kas savulaik kalpojis skaistajai raganai kā braucamrīks.

Parkā apskatāms Skulptūru dārzs, kurā izvietoti 16 kokā darināti tēli no Andreja Pumpura eposa "Lāčplēsis". Netālu atrodas pilsdrupas. Savulaik Livonijas ordenim piederošās pils vietā agrāk atradusies lībiešu celta koka pils, kas tikusi nodedzināta. Vēlāk vietējie iedzīvotāji, pildot klaušu darbus, vācu uzraudzībā cēluši šo mūra pili, kas rakstos minēta jau 1229. gadā. Senās pils sargtorņa vietā mūsdienās ir Mīlestības kalniņš.

Pavisam netālu atrodas Andreja Pumpura Lielvārdes muzejs, kurā apskatāma ekspozīcija par eposu "Lāčplēsis", Lielvārdes vēsturi, etnogrāfiju un Lielvārdes jostu. Pretī muzejam slejas Lielvārdes evaņģēliski luteriskā baznīca, no kuras torņa paveras skaists skats uz Daugavu un parku.

Iebraucot Lielvārdē nav iespējams nepamanīt senlatviešu pili - Uldevenu. Pili veidojis karikatūrists Agris Liepiņš un tā ir 11. - 12. gadsimta pils ideālrekonstrukcija. Ja paveiksies pilī satikt tās saimnieku, tad Uldevenas apmeklējums izvērtīsies neaizmirstamā piedzīvojumā.

Aija iesaka apmeklēt arī Vecos kapus, piebilzdama, ka to atrašanās vieta būs jājautā vietējiem. Kapos valdot īpaša noskaņa, caur kokiem redzama Daugava un tagad, pavasarī, kapi slīgst maijpuķīšu ziedos.

Tiem, kas vēlas aktīvāku atpūtu, jādodas uz veco laivu bāzi jeb Lielvārdes ostu, no kuras iespējams doties izbraucienos ar motorjahtu vai jahtu, airu laivā doties vērot putnus vai makšķerēt.

Pēc aktīvas un iespaidiem bagātas dienas, Aija iesaka doties uz kafejnīcu "Kante", kuras garšīgās karbonādes "ies iekšā rūkdamas!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!