Sestdien, 3.augustā, Smiltenes novada svētku ietvaros tika apbalvoti arī konkursa "Smiltenes novada sakoptākais īpašums 2013" uzvarētāji, portālam "Delfi" ziņo domes pārstāve Marita Mūze. Par 2013. gada konkursa laureātiem ir atzītas divas ģimenes mājas, viena lauku sēta, viena daudzdzīvokļu māja un divas "odziņas".

Konkurss Smiltenes novadā tiek organizēts jau otro gadu ar mērķi ieinteresēt un veicināt novada iedzīvotājus un uzņēmējus radīt pievilcīgu ainavisko telpu, popularizēt sakārtotu un sakoptu apkārtējo vidi un novērtēt iedzīvotāju un uzņēmēju veikumu. Pērngad konkurss parādīja, ka novadā ir ļoti daudz skaistu un sakoptu īpašumu - novadnieki ar radošu izdomu un darbu labiekārto un uzpoš savas mājas, katrā īpašumā ieliekot savu stāstu. "Prieks redzēt, ka novada ļaudis domā gan par skaistumu, gan par praktisko. Prieks, ka cilvēki redz vienu soli uz priekšu un sakopj ne tikai savu īpašumu līdz robežai, bet mazliet vairāk. Smiltenes novada dome, rīkojot šo konkursu, vēlas turpināt iesākto tradīciju un novērtēt šādus cilvēkus, kas novadu dara skaistāku un sakoptāku," stāsta Marita.

Komisijas priekšsēdētāja Birute Mežale, vērtējot konkursu kopumā, atzinīgi novērtēja un viņu priecē, ka tradīcija turpinās, ka ir aktivitāte, iedzīvotāji ir paši sevi novērtējuši un pieteikuši. "Ir redzama izaugsme tajos dārzos, kas bija pagājušajā gadā skatīti. Ir ņemti vērā ieteikumi, ko speciālisti izteica. Nākotnē vēlētos vēl lielāku aktivitāti, lai iedzīvotāji notic saviem spēkiem, tam, kas katram dārzā ir. Jo tā jau nav, ka ne kā nav ko pie manis redzēt. Katrā dārzā ir ko paskatīties. Lai ir atvērtāki, lai netur sveci zem pūra, lai rāda - kaut vai maza dobīte, bet lai uzdrošinās sevi parādīt, jo tas ir tikai ieguvums, ka mēs paskatāmies ar savu aci vai iedodam kādu padomu. Tā ir arī maza motivācija vai stimuls arī kaimiņiem sarosīties. Lai turpinās šī tradīcija novadā," stāsta Birute.

Konkursam pieteiktie īpašumi tika vērtēti vairākās nominācijās: sakoptākā ģimenes māja apdzīvotās vietās, sakoptākā lauku sēta, sakoptākā daudzdzīvokļu māja un vides elements vai "odziņa". Jāpiebilst, ka nominācijā "tirdzniecības un citu uzņēmumu teritorijas" un "lauku saimniecības – uzņēmumi, kas nodrošina lauksaimniecisko produkciju ražošanu" šogad pretendentu nebija. Katrā nominācijā pieteiktie pretendenti tika vērtēti pēc vairākiem kritērijiem, piemēram, pirmais kopiespaids, piebraucamā ceļa vai ielas malas un pieguļošās teritorijas sakoptība, dekoratīvie stādījumi, to sakoptība, savdabīgi, akcentējoši elementi dārzā vai piemājas teritorijā u.c.

Nomināciju uzvarētāji balvā saņēma goda plāksni "Smiltenes novada sakoptākais īpašums 2013", kā arī dāvanas no konkursa atbalstītājiem. Pateicību par piedalīšanos un veicināšanas balvas saņēma arī pārējie konkursa dalībnieki.

Un, lūk, uzvarētāji:


1. vieta nominācijā 'Ģimenes māja' - Elstiņu īpašums Variņos

Foto: Publicitātes foto

Izvērtēt vienu labāko un sakoptāko īpašumu no pieteiktajiem nominācijā "Ģimenes māja apdzīvotās vietās" nebijis viegli, jo katrs apsekotais īpašums bija ar savu stāstu, savdabīgi iekoptām dobēm, dažādiem vides elementiem, pārdomātu dārza zonējumu, kas padara īpašumu oriģinālu un acij tīkamu. Līdz ar to šajā nominācijā tika apbalvoti divi uzvarētāji - Elstiņu ģimenes īpašums Variņos, kur komisijas locekļi atzinīgi novērtēja uzņēmīgos un izdomas bagātos īpašniekus, viņu dārzu ar zaļajiem skujeņiem, saimniecisko zonu, kas pārdomāti iekļaujas dārza ainavā, oriģinālos un pašdarinātos puķu podus, apzaļumotās šūpoles. Šajā ģimenes mājā var sajust īpašu auru, jo darbs tiek darīts ar lielu mīlestību. Saimnieki neslēpj, ka dārzs ir viņu aizraušanās. "Ja labi strādā, tad labi gribas arī atpūsties. Atpūsties sakoptā un skaistā vidē. To darām tikai priekš mums visiem!" stāsta Inta Elstiņa.


Vēl viena 1. vieta - 'Liepziedi' Palsmanē

Otru pirmo vietu komisija piešķīra Jurģu ģimenes īpašumam "Liepziedi" Palsmanē, kas konkursā piedalās jau otro gadu. Komisijas locekļi atzinīgi novērtēja šī īpašuma redzamo izaugsmi, košos un krāsainos apstādījumus, saulespuķu "žogu", ēku ziedošo noformējumu. Šo māju saimniekus arī var raksturot kā lielus darba rūķus, jo teritorija, kas jākopj, ir plaša. Viņi mērķtiecīgi iet uz rezultātu, ko vēlas sasniegt.


Sakoptākā lauku sēta - 'Arāji' Grundzālē

Par sakoptāko lauku sētu tika atzīts Skaidrītes Rences un Andra Vīksnas īpašums "Arāji" Grundzālē. Šo lauku sētu komisijas locekļi nodēvēja par Laukakmens stāstu dārzu, jo mājas saimnieki ir spējuši veiksmīgi katram akmenim, vides elementam atrast savu vietu dārzā, kas, lai interesantāk pašiem, katru gadu pārceļo uz citu vietu. "Tieši no šiem sīkumiem un dārza elementiem sastāv šī dārza "smeķis!" tā par īpašumu "Arāji" izteicās vērtētāju komisijas locekle, ainavu arhitekte Laima Šmite-Ūdre.


Sakoptākā daudzdzīvokļu māja

Nominācijā "daudzdzīvokļu māja" tika pieteiktas divas mājas, konkursa komisija par sakoptāko atzina daudzdzīvokļu māju "Rozītes" Palsmanē, kas izceļas ar bagāto ziedu un koka dabisko veidojumu klāstu.


Ceļmalas odziņa - 'Līcīši' Palsmanē

Nominācijā "Ceļmalas odziņa" tika apbalvots Dzidras un Jāņa Jurģu īpašums "Līcīši" Palsmanes pagastā, kas izcēlās ar savu krāsaino un bagātīgi ziedošo dārzu, bērzu birzi. Šis īpašums ir īsta ceļmalas oāze, kur atveldzēt skatienu. Arī pati saimniece savu īpašumu sauc par "Sapņu mājiņu".


Sakoptākais vides elements - 'Riņģu' brāļu draudzes saiešanas nams

"Vides elements" - "Riņģu" Brāļu draudzes saiešanas nams Blomes pagastā. Senā ēka glabā gan pagātnes, gan šodienas stāstus par garā stipriem sirds gudriem un darbīgiem ļaudīm Blomes pagastā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!