Foto: AP/Scanpix
Piektdien, 23.augustā savu dzimšanas dienu svinēs Kopenhāgenas Mazā Nāriņa. Skulptūras dzimšanas dienai par godu Kopenhāgenā notiks svinības trīs dienu garumā.

Skaisto un nedaudz skumjo pasaku "Mazā nāriņa" 1837.gadā sarakstīja slavenais pasaku meistars Hanss Kristians Andersens un nu Mazā nāriņa kļuvusi ne tikai par Kopenhāgenas, bet visas Dānijas simbolu.

Skulptūra atrodas 15 minūšu gājiena attālumā no Kopenhāgenas slavenās Nīhavnas promenādes. Tā ir neliela - tikai 1,25 metru augsta, veidota no bronzas un tās "krusttēvs" ir mākslas patrons un alus darītavas īpašnieks Karls Jakobsens.

100. dzimšanas dienas svinību laikā simts sievietes nāru tērpos ūdenī rādīs īpašu programmu ar daudziem satriecošiem trikiem. Vēlāk pilsētas apmeklētāji un arī vietējie iedzīvotāji varēs baudīt fragmentu no Krievijas muzikālā šova "Mazā nāriņa". Bet vakarā svinību dalībnieki varēs priecāties par neaizmirstamu uguņošanas šovu. Nākamajās divās dienās notiks vēl daudzi citi pasākumi.

Kā visas "dāmas gados", arī "Mazās nāriņas" mūžs bijis raibs. 1964.gadā skulptūrai tika nodarīti bojājumi, tai nācās atjaunot galvu, bet 1984.gadā cieta nāriņas rokas. Pirms trīs gadiem skulptūra devusies ceļojumā uz Ķīnu, kur piedalījusies pasaules izstādē World Expo 2010 Šanhajā.

Ja dosieties uz Nāriņas dzimšanas dienas svinībām, ir vērts apskatīt arī Amalienborgas pili - Dānijas karaliskās ģimenes rezidenci, izstaigāt Kristiāniju jeb kontrkultūras centru, Strēgetu - gājēju zonu pilsētas centrā un apmeklēt "Tivoli" parku, kas ir viens no senākajiem izklaides parkiem visā pasaulē.

No Rīgas uz Kopenhāgenu visērtāk doties ar lidmašīnu. Bet, esot Kopenhāgenā, iesakām izmantot metro, kas savieno pilsētas centru ar pārējo Kopenhāgenas daļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!