Ja vien neesat makšķernieks, tad, lai pilnvērtīgi pavadītu brīvdienu, ar vienu "pliku" ezeru vien nepietiek, pat ja tas būtu mītiskais Burtnieks. Tikko apjūsmojām Burtnieku ezera noslēpumainību, tagad paceļosim pa tā krastiem.


Burtnieku muiža

Netālu no ezera atrodas Burtnieku muiža. Šajā vietā jau 14. gs sākumā tika uzcelta bruņinieku ordeņa pils. Laiku griežos daudz kas mainījies. Visvairāk laba muižai izdarījis beidzamais muižas īpašnieks Vilhelms fon Šrēders. Par viņa līdzekļiem slavenā dārzu un parku mākslas meistara Valtera Engelharta vadībā 19. gs beigās te ierīkots krāšņs parks. Tūrisma speciālisti to atzīst par šobrīd vienu no rūpīgāk koptajiem lauku muižu parkiem Latvijā. Padomju laikā te daudz kas gājis zudumā, bet daži vērtīgi parka objekti saglabājušies, piemēram, skulptūru vāze "Gadalaiki" un granīta kāpnes uz muižu. Katrs kāpņu pakāpiens sastāv no 4,3 metrus garas Somijas granīta strēmeles – nevis no maziem klucīšiem veidots, bet vienā gabalā!

Burtnieku baznīca

Ezera krastā lepna un cēla slejas mākoņos Burtnieku luterāņu baznīca. Tas ir vēlīnās gotikas un baroka paraugs. Pirmoreiz celta 13. gadsimtā, tad nodegusi, atjaunota, atkal iznīcināta, padomju laikā stāvējusi tukša, līdz Atmodas sākumā atjaunota pašreizējā veidolā. Sakrālās arhitektūras cienītāji te viesojas bieži. Blakus baznīcai labi saglabājusies joprojām stāv 18. gadsimtā celtā mācītājmuiža.

Netālu no Burtnieku baznīcas atrodas 1934. gadā stādītā Varoņu birzs ar tēlnieka Nikolaja Maulica pieminekli Pirmā pasaules kara un Latvijas brīvības cīņās kritušajiem Burtnieku un Rencēnu pagasta vīriem. Padomju laikā to bija aizliegts apkopt, tāpēc piemineklis ieauga brikšņos. Atmodas sākumā kādā lietainā dienā šurp atbraucis vecais burtniekietis Edmunds Ozoliņš un notīrījis apsūbējušo pieminekli. "Piepeši skatos – debesīs paveras plaisa un tāds kā staru kūlis oreolā ieskauj pieminekli, bet apkārtne paliek ēnā. Tas ilga kādu minūti, tad saules stars pazuda, un apkārt viss bija kā pirms tam – pelēka diena un līņā lietus." Vai vēl viens mītiskā Burtnieka gājiens?

Burtnieku ezera klintis

Burtnieks ir vienīgais Latvijas ezers, kura krastā viļņi skalojoties radījuši klinšu atsegumus. Tos var sameklēt (gan – ar grūtībām, jo klintis ar katru gadu vairāk aizaug!) dienvidos no Burtnieku baznīcas, Burtnieku ezera dienvidaustrumu krastā. Ja nu tomēr smilšakmens atsegumus atrodiet, esiet saudzīgi, jo šīs klintis ir dabas aizsardzības objekts!

Burtniekos atrodas tūrisma informācijas centrs, kur pa tālruni var pieteikt ekskursiju pa Burtnieku muižas parku, uz Burtnieku baznīcu vai pa Vīsraga dabas taku (to sevišķi iecienījuši putnu vērotāji un neskartās dabas cienītāji).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!