Foto: Shutterstock

Divus gadus pēc Angas San Sū Kjī (Aung San Suu Kyi) paziņojuma, ka Mjanma pieņems "atbildīgu tūrismu", šī valsts, no kuras daudzi izvairījās, kļuva par vietu, ko daudzi vēlas iepazīt. Mjanmā aplūkojami neparasti apskates objekti: Pagan līdzenums, kur atrodas tūkstotis tempļu, zvejnieki uz Inlē ezera (Inle Lake), kā arī Rangūnas (Rangoon) mirdzošā zelta Švedagonas pogoda (Shwedagon Pagoda).

Bet patiesais iemesls, kādēļ tūristi te ierodas, ir tas, ka Mjanma ir vieta, kuru tikpat kā nav skārusi 21. gadsimta pasaule. Mjanmā vēl joprojām sajūtama senā austrumu atmosfēra, un budisms šeit ir nozīmīga dzīves sastāvdaļa.

Agrāk svešzemnieku ierašanās izraisīja bailes. Tas viss, pateicoties militārajai huntai, kas šeit valdīja gandrīz 50 gadu garumā. Tagad Mjanmā ir vēlēta valdība, un tā ir valsts, kura gandrīz atbrīvojusies no apspiešanas. Lielāko daļu "privātās" uzņēmējdarbības kontrolē vai arī tā pieder militāristiem un viņu draugiem; cilvēkiem vēl joprojām jāuzmanās, ko un kā tie izsakās publiskā telpā.

Mūsdienās mjanmieši cer, ka izmaiņas ir uz labu un nekas no iepriekš piedzīvotā neatgriezīsies iepriekšējā gultnē: opozīcijas līderes Angas Sanas Sū Kjī atlaišana; piekļuve internetam, ieskaitot mājas lapas, kas kritizē valdību, kā arī iespēja šeit ierasties tūkstošiem rietumu valstu tūristu, kas ir gatavi savu naudu iztērēt par labu vietējai kopienai.

Uzkrītošie tempļi patiesībā ir drauds tiem, kas pirmo reizi ieradušies Mjanmā, jo tie ir patiešām vilinoši. Ieplānojiet savu ceļojumu tā, lai pēc iespējas dotos tālāk no galvenajiem tūristu objektiem un pavadītu laiku jaukos, tīkkoku ieskautos ciemos, vietējos tējas namiņos un mazu pilsētu tirdziņos, kur iepazīsiet vienus no vismīlīgākajiem cilvēkiem, kādus iespējams atrast jebkur citur pasaulē.

Foto: Shutterstock

Kad apmeklēt?

Labākais laiks ir vēsā un sausā sezona no novembra līdz februārim; nakts laikā kalnos var būt diezgan vēsi. Martā termometra stabiņš centrālajā Mjanmā no 28oC var uzkāpt līdz 40oC, ko vēl nogurdinošāku padara mitrums. Lietus periodi sākas maija beigās un bieži vien turpinās līdz oktobrim, bet nokrišņiem bagātākais mēnesis ir augusts.

Mēģiniet ieplānot savu ceļojumu pilnmēness laikā, jo šajā laikā parasti tiek rīkoti tradicionālie festivāli.

Pārvietošanās

Air Bagan nelaimes rezultātā cilvēku uzticība Mjanmas gaisa satiksmes drošībai ir mazinājusies. Tomēr grambainie galvenie ceļi valstī liek saprast, ka vienīgais veids, kā nokļūt galvenajos apskates objektos, ir - izmantojot gaisa satiksmi. Vilcieni ir lēni un neuzticami.

Automašīnas

Vietējie ceļojumu aģenti Jangūnā (Yangon) piedāvā automašīnu nomu kopā ar automašīnas vadītāju; pakalpojums pieejams vienas dienas ceļojumam vai arī ilgākiem braucieniem. Pilsētas taksometri agrāk bija atbaidošas "metāla kastes", tomēr tagad tos aizvietojuši jaunāki importa transporta līdzekļi. Par samaksu jāvienojas.

Foto: Shutterstock

Veselība

Dodoties uz Mjanmu, jāpotējas - nodrošiniet imunitāti pret hepatītu A, vēdertīfu, difteriju un stingumkrampjiem. Ārpus Jangūnas un Mandalajas (Mandalay), proti, visās teritorijās, kas atrodas zemāk par 914 metriem, pastāv liels risks saslimt ar malāriju, tāpēc ir svarīgi lietot pretmalārijas tabletes.

Nauda

ASV dolārs Mjanmā ir visu naudas vienību "karalis", tomēr lielāku nominālu banknotes, kurām ir locījumi, ieplēsumi vai tās ir iezīmētas, neviens nepieņems. Valūtas maiņas kurss ir aptuveni 830 kjati pret dolāru. Labākos valūtas maiņas kursus piedāvā naudas maiņas punktos, kas atrodas Bogkoye Aung San tirgū Jangūnā. Valūtu var apmainīt arī viesnīcās.

Labā ziņa ir tā, ka gan Visa, gan Mastercard tagad ir parakstījušas vienošanos ar Mjanmas bankām. Pavisam nesen bankomāti Jangūnā, Mandalajā un Taundži (Taunggyi) sāka pieņemt arī starptautiskās kartes.

Lai gan lielākā daļa piecu zvaigžņu viesnīcu tagad pieņem kredītkartes, tomēr ieteicams nodrošināties arī ar prāvu dolāru daudzumu skaidrā naudā, jo ne visi bankomāti ir uzticami. Governor's Residence viesnīcā Jangūnā ir savs bankomāts; šeit iespējams izņemt līdz pat 240000 kjatiem dienā (aptuveni 220 eiro), un par katru naudas darījumu tiek ieturēta 5 eiro komisijas maksa.

Rēķinieties, ka dienā nāksies iztērēt vismaz 73 eiro par tādām vajadzībām, kā ēdienreizes, dzērieni, suvenīri un ieejas maksas, ja izmatojat b&b piedāvājumu, kas pieejams četru zvaigžņu viesnīcās.

Foto: Shutterstock

Ģērbšanās stils

Mjanmas iedzīvotāji ģērbjas konservatīvi: gan sievietes, gan vīrieši valkā longyi, kas ir līdz grīdai garš tuneļveidīgs auduma gabals. Izvairieties no bezpiedurkņu T-krekliem un šortiem, kas atgādina apakšveļu.

Apmeklētājiem ieteicams valkāt brīvu un ikdienišķu apģērbu (bez šķēlumiem, bez atkailinātiem pleciem, bez caurspīdīguma efekta. Arī legingi nav ieteicamais apģērbs Mjanmā). Daži pilsētnieciskie mjanmieši ir sākuši atdarināt rietumu mūziķu stilu, valkājot šortus, legingus un ļoti īsus mini, bet ārpus Jangūnas un Mandalajas tāda ģērbšanās tiek uzskatīta par necieņas izrādīšanu.

Tūristus, kas valkās topus uz tievām lencītēm un šortus, neielaidīs tempļos, jo šeit pleciem un ceļiem jābūt apsegtiem. Pirms ieiešanas tempļos un mjanmiešu mājās, jānovelk apavus un zeķes.
Foto: Shutterstock

Apskates vietas Mjanmā

Foto: Shutterstock

Ja vēlaties piedzīvot klasisku divu nedēļu tūri Mjanmā, tad vislabāk to aizvadīt Rangūnā, Inles ezerā, Mandalajā un Paganā; tās būs trīs naktis katrā no vietām, pārvietojoties ar gaisa transportu. Taujājiet par iespēju no Mandalajas uz Paganu nokļūt pa upes ceļu. Šis brauciens ar vietējo kuģi ilgs deviņas stundas vai arī, ja brauksiet ar luksusa Road to Mandalay upju kruīzu, tad trīs naktis, iekļaujot arī ekskursijas.

Rangūna

Rangūnā (Jangona) sajutīsiet nedaudz "nolietotu" gaisu, jo šī vieta piedzīvojusi dekādēm ilgu nolaidības periodu, tomēr te ir vairāk autentiskuma, nekā spēj piedāvāt Āzijas modernās pilsētas. Šo pilsētu pirms aptuveni gadsimta briti izveidoja par savu koloniālo galvaspilsētu; te slejas no sarkaniem ķieģeļiem būvētas valdības ēkas, Art Deco kuģniecības biroji, akmens baznīcas, bet Tjūdora laika savrupmāju "parodijas" ieskauj zaļi mauriņi.

Pilsētas sirdī atrodas aptuveni 100 metrus augstā, zelta plāksnēm rotātā Švedagonas pagoda (Shwedagon Pagoda), kas ir viens no skaistākajiem Āzijas tempļiem. Saullēkta laikā šī vieta ir tūristu pārpilna, tāpēc labāk apmeklēt to rīta blāzmas laikā (templi atver plkst. 6.30), kad vietējie šeit ierodas dziedāt, meditēt un ziedot.

Rangūnu vislabāk apmeklēt ceļojuma noslēgumā, jo šeit atrodas britu izveidotais Bogkoye Aung San tirgus (ko dēvē arī par Skota tirgu (Scott Market)), kas izvērties par suvenīru impēriju – lakoti izstrādājumi, sudrabs, kokgrebumi un tekstilijas, un tas viss gatavots tieši Mjanmā. 

Labākā viesnīca ir Governor's Residence (governorsresidence.com) (kādreizējā karaliskā viesu māja), tā atrodas klusā vēstniecību rajonā, kas tagad pieder Orient-Express grupai; divvietīgas istabas cenas no 363 eiro. Daudzi iecienījuši arī stilīgo Savoy Hotel (savoy-myanmar.com), kas atrodas netālu no Švedagonas; divvietīga numura cena no 212 eiro.
Monsoon (monsoonmyanmar.com), 85 Theinphyu Road, netālu no Botataung pagodas, būs laba vieta, kur ieturēt pirmo maltīti. Otrajā stāvā pārdod augstas kvalitātes rokdarbus par saprātīgām cenām.

Foto: Shutterstock

Inles ezers (Inle Lake)

Mjanmas tūrisma kampaņas rezultātā, šis ezers ir ieguvis lielu atpazīstamību visā pasaulē, tāpēc tagad tas kļuvis par trokšņainu tūristu apmeklētu vietu. Tūristi pārvietojas pa šaurajiem kanāliem, šķērsojot ciematus un peldošos dārzus. Te var novērot arī vienu no vietējo problēmām - nav, kur likt atkritumus, tādēļ ūdens ir ļoti piesārņots. 

Inles ezera apkaimē atrodas daudzi vēsturiski budistu klosteri un tempļu kompleksi. No dažiem saglabājušās vien drupas, tomēr ir arī tādi tempļi, kuros iespējams aplūkot izcilus, gadsimtiem senus izgrebtus un apzeltītus Budas tēlus. Vietējie intieši (Intha people) ir pazīstami ar savām aušanas prasmēm; viņi prot izgatavot audumu no lotosa stublājiem.
Vislabāk Inle apmeklēt, braucot lejup pa rietumu krastu, aplūkojot ainavas, kas ļoti atgādina Toskānu (vīna dārzi, saulespuķes, no kokiem veidotas lauku mājas), kā arī Pekonu (Pekhon), no šejienes pusi dienas brauciena attālumā pret straumi atgriezīsieties atpakaļ galvenajā ezerā. 

Austrumu piekrastē var nolūkoties uz izcilu saulrietu. Kūrorts Inle Princess Resort, kas pieder kādreizējam politiskajam ieslodzītajam, tiek uzskatīts par labāko viesnīcu ezera piekrastē. Lētāka alternatīva būs Golden Island Cottages (gicmyanmar.com), kas darbojas kā vietējās Pa-O kopienas kooperatīvs; divvietīgu istabu cenas no 75 eiro.

Foto: Shutterstock

Mandalaja

Kiplinga poēmā minētā, leģendām apvītā Mandalaja ir mainījusies. Tagad šo vietu apdzīvo 40% ķīniešu; pilsētā ir skaļš, neona gaismām apspīdēts un pieblīvēts centrs ar intensīvu satiksmi. Aiz visas šīs ārišķības ir saglabājušās arī pāris paliekas no senās Mandalajas: putekļainie ceļi, kas ved uz tīkkoka mājokļiem, tempļi, kurus izveidojuši meistarīgi kokgriezēji un aizsarggrāvji, kas ieskauj 19. gadsimta karalisko pils kompleksu (tās paviljoni tika iznīcināti ugunsgrēka laikā pēc uzlidojuma Otrā Pasaules kara laikā).

Pilsēta ir sākumpunkts kruīziem pa Irravadijas upi (Irrawaddy) un dienas braucieniem uz agrāko karalisko Amarapuras (Amarapura) galvaspilsētu, kur atrodas skaistais tīkkoka U Bein tilts, kas līkločiem ved ap seklu ezeru aptuveni divu kilometru garumā. Cilvēki iecienījuši šo vietu saullēkta laikā. 

Mandalay Hill Resort (mandalayhillresort.com) piedāvā labākās tūristu viesnīcas, kas atrodas plašos dārzos un aprīkotas ar baseinu un spa; divvietīgu numuru cenas, sākot no 188 eiro. Var apmesties arī kādā no Mjanmā dzīvojošajām angliski runājošajām ģimenēm; šādu iespēju piedāvā Peacock Lodge (peacocklodge.com); dubulto numuru cenas, sākot no 19 eiro.

Foto: Shutterstock

Pagana

Pagana (Bagana) pievilina visvairāk tūristu: te ir vairāk nekā 2000 ķieģeļu tempļu, kas izsēti zaļos līdzenumos pie Irravadijas upes; tās ir paliekas no varenās viduslaiku karalistes. Daudzi no tempļiem vēl joprojām darbojas kā lūgšanu vietas. 

Lielākajos tempļos pieejami arī dāvanu veikali, kur pārdod reliģiskus mākslas darbus, vietējo amatnieku izgatavotos lakādas izstrādājumus un ķīniešu rotaļlietas. Iznomājiet velosipēdu vai zirgu pajūgu (aptuveni 18 eiro dienā) un dodieties braucienā pa sezama un zemesriekstu laukiem, kur skatam paveras vēl līdz šim renovāciju nepiedzīvojušas pagodas, uz kurām vēl saskatāmi sienu gleznojumi un ģipsī veidoti ornamenti. 

Upju kuģi piestāj Nyaung U - rosīgā ostā ar izcilu vietējo tirgu, tomēr arheoloģisko izrakumu zona atrodas pāris kilometrus tālāk, Senajā Paganā. Četru zvaigžņu viesnīca Hotel@Tharabar Gate (tharabargate.com) ir visērtākā apmešanās vieta; šeit pieejams arī liels peldbaseins. Divvietīgu istabu cenas, sākot no 145 eiro. Pa ceļam atrodas vairāki ģimenes restorāni, ieskaitot izcilo veģetāriešu ēstuvi Be Kind to Animals.

Daudzas viesnīcas vēl joprojām tiek būvētas, tomēr no esošajām var izvēlēties Thiripyitsaya Sanctuary Resort (thiripyitsaya-resort.com), kas atrodas pie Irravadijas upes, kā arī jauno un stilīgo Bluebird (bluebirdbagan.com). Cenas varat uzzināt pēc pieprasījuma.

Upju kruīzi

Upes kruīzs būs laba izvēle tiem, kuriem patīk atpūsties ārpus pilsētu trokšņiem; iepazīstiet Mjanmas ciematus, kur dzīvo lielākā daļa iedzīvotāju. Irravdijas upe ir izbraucama no Rangūnas līdz Bhamo, kas atrodas netālu no Ķīnas robežas. Tā kā kuģi var pārvietoties arī pa seklām vietām, tie apstājas arī nelielās piestātnēs, ļaujot pasažieriem pastaigāties pa ciematiem un nomaļiem klosteriem. Ņemiet vērā, ka nokļūt upes krastā var, tikai pārvietojoties pa slideniem dubļu pakāpieniem.

Čindvinas upe (Chindwin River), kas plūst gar Indijas robežu un ieplūst Irravadijas upē Paganas ziemeļos, tagad ir pieejama arī tūristiem. Daudzas no mazajām pilsētām un ciematiem pēdējo 50 gadu laikā apmeklējuši tikai daži viesi no rietumiem. 

Skotu vēsturnieks Pols Stračans (Paul Strachan) bija pirmais, kurš 20. gadsimta 90. gados uzsāka kruīzus pa Irravadijas un Čindvinas upēm. Viņš renovēja tvaikoni, kas piederēja kolonijas laika uzņēmumam Irrawaddy Flotilla Company. Izstrādātas ekskursijas uz ērtiem kuģiem ļauj apmeklēt ziemeļu Mandalajas kolsterus un ciemus, ieskaitot Kathu (Katha), kas ir kolonijas laika pilsēta, kurā Džordžs Orvels reiz strādāja par policistu. Rezervējiet tiešsaistē, izmantojot Singapūras uzņēmuma Pandaw pakalpojumus (pandaw.com) vai arī kādu citu operatoru.

Foto: Shutterstock

Pludmale

Labākā kūrorta pludmale ir Ngapali (Sandoway), kas atrodas Rakhines štatā (Rakhine), šobrīd gan ieteicams izvairīties no uzturēšanās šajā vietā - vardarbīgo komūnas nemieru dēļ. Nemieri bloķējuši arī pieeju Mrauk U, kas ir agrākā Arakanas galvaspilsēta un kur atrodas bagātīga 16. gadsimta tempļu kolekcija. Tūroperatori savus klientu sūtīs uz Ngapali tikai tad, ja tiem būs atbilstošas apdrošināšanas polises. No Rangūnas pārvietošanās iespējama, tikai izmantojot gaisa transportu.

Ngapali decembrī dzīve rit savu gaitu, un viesnīcas nebūs pārpildītas. Šī ir gara un smilšaina pludmale, kur viesu mieru netraucēs uzbāzīgi tirgotāji.

Itāļiem piederošais kūrorts Sandoway Resort (thesandowayresort.com) piedāvā labākās augstākā līmeņa viesnīcas; divvietīgu istabu cenas no 109 eiro. Ja vēlaties izjust autentiskāku atmosfēru, izmēģiniet jauno Yoma Cherry Lodge (yomacherrylodge.com). Šo viesnīcu vada brits; tā atrodas skaistajā Linthas (Lintha) ciemā. Plašas un stilīgas istabas, kā arī restorāns pludmales krastā; divvietīgu istabu cenas no 48 eiro.

Labākā pludmales alternatīva ir Ngwe Saung, kas atrodas piecu stundu brauciena attālumā no Rangūnas; šeit sagaidīs tīras smiltis un piedāvājumā samērā plaša trīs zvaigžņu viesnīcu izvēle.

Foto: Shutterstock

Kur paēst Mjanmā

Foto: Shutterstock

Lielākajā daļā tūristu viesnīcu piedāvā dažādas versijas par Mjanmas, Taizemes un Ķīnas virtuvēm; piedāvājumā arī burgeri, grilēta vista un makaronu ēdieni jeb pasta. Bufetes stila pusdienas izmaksās aptuveni 22 eiro no personas; à la carte pusdienas augsta līmeņa viesnīcās maksās, sākot no 36 eiro.

Vīna darītavās, kas izvietojušās ap Inles ezeru, ražo apmierinošas kvalitātes vīnu, bet vīna pudele restorānā izmaksās, sākot no 24 eiro un pat vairāk.

Mjanmiešiem patīk labi paēst. Gandrīz katrā tirgus stūrī var atrast letes, kurās pārdod nūdeļu zupu, pankūkas un rīsus; pat vismazākajā ciematā atrodas tējas namiņi, kuros pasniedz arī uzkodas. 

Tūristu iecienītajās pilsētās uzrodas arvien jauni labas kvalitātes restorāni; šeit pasniedz klasisko Mjanmas kariju, nūdeļu zupu un svaigus salātus, kas sajaukti ar sezama eļļu, kā arī grilētu zivi un čipsus. Šajās vietās var ieturēt labu maltīti, maksājot no 12 eiro vienai personai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!